Одговори на прашањта поставени до премиерот Груевски Трет Дел
  Објавено на
share

 

Darko Zasov Имам едно прашање за премиерот г-дин Никола Груевски, ви посакувам и понатаму со голем успех како и досега да ги реализирате проектите, дали е планирано железнички да се поврзиме со Република Бугарија преку Кочани бидеејќи остана околу 70 км недоизградена пруга?

 

На почитуваниот гледач би сакал да му одоговорам и да објаснам дека во Владата на Република Македонија првиме максимални напори пругата со Бугарија да биде реалност, затоа што тоа и е потребно на нашата земја и за тоа се трудиме да го реализираме. Тоа го ветивме пред граѓаните и ветеното почнавме да го реализираме. Без да навлегувам во минатото и по што ја паметат граѓаните пругата кон Бугарија.

Ние никогаш не се откажуваме од целосно транспортно поврзување на нашата земја со соседите, без разлика дали станува збор за железничко или патно поврзување, без разлика дали станува збор од Куманово до Крива Паланка до граница со соседна Бугарија или како што се интересира гледачот за делот од Кочани до Бугарија.

Она што сакам да го истакнам и тоа е она што во моментот почна да се реализира, а во изминатите години многу труд и посветена работа се вложи за да почне да се остварува пругата кон Бугарија преку Крива Паланка.

Свесни дека железничкиот Кориодр 8, е еден од клучните приоритети за економскиот развоја на државата, се изработи Физибилити студии за доизградба на 89 км  на деловите кои недостасуваат за да го имаме целосното железничко поврзување со Република Бугарија. 

Владата на Република Македонија направи напори, се обрати до Европската Банка за обнова и развој и Европската Инвестициска Банка за обездебување на заеми за започнување на градежни работи, во прв ред на делницата од Куманово преку Бељаковце, Крива Паланка до Деве Баир, граница со Република Бугарија. Во меѓувреме, Владата на Република Македонија обезбеди заем од ЕБОР во висина од 46.4 милиони евра за градба на делницата од Куманово до Бељаковце во должина од 30,8 км. За оваа делница гаредежните работи се започнати и најдоцна до средината на 2016 година пругата треба да биде пуштена во сообраќај.

За втората секција од Бељаковце до Крива Паланка во должина од 34 км, во втората половина од 2014 година се планира да започне постапката за избор на изведувач и најдоцна до средината на 2015 година постапката да биде завршена, односна да биде склучен договор со избраната градежна фирма. Градбата на оваа делница се планира да биде завршена најдоцна до 2019 година пругата да биде пуштена во сообраќај.

За третата и последна секција од источниот дел од железничкиот Кориодр 8, од Крива Паланка до Деве Баир, граница со Република Бугарија, во должина од 24 км, се обезбедија грант средства во висина од 3,5 милиони евра од предпристапните ИПА фондови за изработка на  инвестиционо-техничката документација. Средствата за изградба на оваа делница (околу 330 милиони евра) се планира да се обезбедат од предпристапните ИПА фондови, ЕБОР и ЕИБ. Градбата на оваа делница се планира да започне во почетокот на 2019 година, а да биде завршена најдоцна до 2022 година,  односно до 2022 година да се воспостави железничката врска меѓу Република Македонија и Република Бугарија. 

Верувајте, првиме се што е во наша можност, пругата со Бугарија да биде реалност. Ние никогаш не се откажуваме од целосно транспортно поврзување на нашата земја со соседите, во моментот го работиме овој мошне финансиски тежок проект, што незначи дека во иднина нема да го продолжиме и делот на железничко поврзување за кој прашува и почитуваниот гледач.

Во овој момент целосно сме фокусирани за изградба на трите секции од Куманово до Бељаковце, преку Крива Паланка до граничен премин Деве Баир.

 

Goran Koneski koga ke gi dodelat klucevite od socijalnite stanovi vo Bitola?vi blagodaram

 

Почитуван,

Она што го имаме во моментот како информација е дека, од страна на Управниот суд се решени сите предмети за кои беа поднесени тужби, освен една пресуда за која согласно законски утврдениот рок се чека истата да стане правосилна. По завршување на законската процедура, ќе биде извршено примопредавање на становите во општина Битола.

 

Oknev Lemet Kovski Pocituvan Premijeru, Od Skopje kon Soncev grad se odi pokraj Bivshiot Hotel Panorama, tamu ima izgraden Dzid - potporen od stranata na Katolickiot Vladika ( rezidencijata) so sto magistralniot pat e stesnet za skor 2 metri. Janakievski, ne mi odgovori i ne go resi. Ako ne go resite ke bide tesno grlo ili CRNA tocka, ne daj Boze. Ve molam za odgovor , ke go resite ili taka ke go ostavite?

 

 

Почитуван,

Како Влада цврсто стоиме зад целиот проект Сончев Град, како и изградбата и поврзувањето на патот се со цел да се создаде врска со централното градско јадро со елитната населба Сончев Град преку општина Сопиште кој е во фаза на градба, патот што се гради е во вредност од 6,7 милиони евра издвоени државни буџетски средства.

За конкретното прашање, се работи за улица која што е во надлежност на Град Скопје, односно не се наоѓа на трасата на регионалниот пат Р2138, но мислам дека штом нешто се гради како дополнување на патот, тоа е потребно на местото од безбедносен аспект, како што е потпорниот ѕид.

 

 

Emran Mustafovski Поздрав до Премиерот Груевски.Јас сум жител на с.Држилово село кое се наоѓа во Општина Сопиште,Па би го замолил премиерот мислам ако е можно да го посети тоа село затоа што патот ни е целиот со дупки и не е саниран од 1975 година и би замолил ако,постои можност за да се вработи некој од младите затоа што досега имаме вработени 5 лица во јавни предпријатија или приватни фирми,вработувањето е многу тешко во овој крај,и дали ќе има некоја инвестиција во оваа Општина или пак вработување.Позздрав .Господин Јанко те замолувам поставиго прашањево.

 

Емран, Владата на Република Македонија, интензивно работи на подобрување на целокупната економска состојба во државата, мислам на креирање на нови работни места за сите граѓани во Македонија, и така ќе продолжиме и во иднина затоа што тоа е наша задача и приоритет.

Во делот за патот кон с.Држилово кој е од локален карактер, верувам дека Општина Сопиште како што има аплицирано за средства за локалниот пат од Долно до Горно Соње, во периодот што претстои ќе направи напори и ќе помогне во санација и на наведениот пат.

Инаку, патот за кој што прашува гледачот,  не е во надлежност на Агенцијата за државни патишта, туку на  општина Сопиште.

Верувам дека во иднина градоначалникот ќе го има во предвид значењето и на овој локален пат и ќе им излезе во пресрет и на жителите на с. Држилово.

 

Nikola Kmetovski Kako stanarite od zgradite da si gi legaliziraat dvorovite?

 

Дворовите на зградите, согласно Деталните Урбанистички Планови, припаѓаат на градежната парцела на која е изградена самата зграда. Тоа значи дека ова земјиште, како и земјиштето под зграда, согласно Законот за градежно земјиште, им припаѓа на сите станари кои имаат сопствени станови во самиот објект. За да може да се откупи ова земјиште, потребно е барањето да го поднесат сите станари заедно, а доколку некој од нив не сака да се стекне со право на заедничка сопственост на тоа земјиште, треба да даде нотарски заверена Изјава дека се откажува од правото на купување на тоа земјиште. Отуѓувањето на ова земјиште, согласно Законот за градежно земјиште, се врши по пат на непосредна спогодба во соодветната општина доколку истата има преземно надлежност за располагање со градежното земјиште или пак до Министерството за транспорт и врски. Во случаите каде што зградите се изградени пред 2001 година, за тоа земјиште може да се води постапка за приватизација во Управата за имотно правни работи, во соодветната општина.

 

 

Petar Burnaz Dobro vecer Janko Postovan G-ne Premiere vi se obrakame zatoa sto imame golem problem se odnesuva za imanje vo Ohrid . Pred 7 godini ni e vrateno so denacionalizacija gradezno zemjiste vo Ohrid Sv. Stefan za koe sto veke 6 polni godini imame podneseno baranje za markica i gradezna dozvola bidejki na nasiot plac i so DUP i so GUP e predvidena izgradba na apartmani za vremeno domuvanje. Nasata golgota od prazni vetuvanja se uste trae, se vrtime vo lavirintot na administracijata. Nasiot predmet glasi: Generalen urbanisticki plan za von naseleno mesto Gorica-Sv.Stefan-Ohrid Opfat 3! Za ova se obrativme pred edna godina kaj Ministerot G-din Mile Janakievski , a on ne isprati kaj G-din Martin Odzaklievski Rakovoditel na pravna sluzba i se uste nemame povratna informacija sto se slucuva so nasiot predmet! Isto taka napisavame i pretstavka do Vas G-dine Premiere no ne dobivme nikakov odgovor..Sega pisuvame i vtora pretstavka do Vas, zatoa sto nikako ne mozeme da razbereme kako vo ova vreme koga velite deka se doaga za 30 dena do dozvola za gradba, nie veke 6 ta godina ne mozeme da se pomrdneme od mrtva tocka! Zvanicno sme izvesteni deka na nasiot plac ne postojat nikakvi precki za gradba. Voedno doznavme deka namerno nekoj cela rabota ja koci od Opstina Ohrid. Se obrakame do Opstina Ohrid Sektor za urbanizam kaj G-dinot Arnaudov veke 6 godini i postojano go dobivame istiot odgovor predmetot se izrabotuva. Vie velite sekogas da prijavuvame vakvi nepravilnosti vo administracijata i zatoa veruvame vo VAS i vo toa deka Vie ste ni edinstveniot spas!!! VE MOLIME G-dine Premiere za pomos i odgovor! Familija Burnaz.

 

Поаѓајќи од Вашето тврдење дека поседувате земјиште опфатено со Генерален урбанистички план вон населено место Горица-Св.Стефан –Охрид, Опфат 3, а во недостаток на информација во кој период е донесен конкретниот план, не би можеле со сигурност да потврдиме зошто не сте во можност да добиете одобрение за градба. Претпоставувајќи дека станува збор за урбанистички план донесен пред 2005 година, од  причина што регулативата од областа на просторното и урбанистичко планирање по 2005 година не предвидува Генерални урбанистички планови за подрачја надвор од градовите, најверојатно станува збор за следното:

Согласно член 78, став 2 од Законот за просторно и урбанистичко планирање, објавен во „Службен весник на Република Македонија“ бр. 51/05:

„Генералните урбанистички планови за стопански и други комплекси донесени пред   денот  на  влегувањето  во  сила  на  овој закон,  се  применуваат  како урбанистички планови вон населено место и истите ќе се усогласат со одредбите на овој закон во рок од четири години од денот на неговото влегување во сила.“

Со донесувањето на Законот за просторно и урбанистичко планирање во 2005 година  утврдено е дека основните урбанистички планови, генерални урбанистички планови за стопански и други комплекси, ќе се применуваат во наредните 4 години во кој период истите треба да се усогласат со одредбите на овој закон.

Согласно тоа наведените планови и акти имале рок за усогласување од 4 години, кој рок е истечен на во 2009 година, после кој рок истите не требало воопшто да се применуваат.

Оттука општините не можеле да ги применуваат истите доколку не ги усогласиле со законот. Со измената на Законот за просторно и урбанистичко планирање во 2013 година јасно и недвосмислено се потврди одредбата од член 78 од законот, бидејќи роковите за усогласување се истечени и не може да се издаваат одобренија за градење врз основа на изводи од планови и општи акти донесени пред 10-15 години кои не содржат соодветни урбанистички параметри за градбата (градежна парцела, висина, површина итн).

Доколку станува збор за таква ситуација, а имајќи во предвид дека донесувањето и спроведувањето на урбанистичките планови е во надлежност на единиците на локална самоуправа, во Вашиот случај потребно е  Општина Охрид  во годишната програма за изработување и донесување на урбанистички планови и урбанистичко плански документации, да предвиди и отпочнување постапка за донесување на урбанистички план вон населено место за подрачјето опишано во прашањето.

 

Tamara Velkova Gospodine Janko imam prasanje do premierot:
Vo 2011 godina ministerot za transport i vrski odobri vo rok od 6 meseci site sto imaat divogradbi (kuki) da podnesat baranje za legalizacija i togas vo 2011 godina zavrsi toa, sega e odobreno samo legalizacija na dvorno zemjiste i za tarasi. Pritoa od koga zavrsi toa ministerot izjavi deka site tie gragani sto nemaat podneseno baranje za legalizacija kukite ke im bidat urnati.. pa moeto prasanje do premierot e dali ke saka da se zalozi da se odobri povtorno rok za podnesuvanje na baranja za legalizacija na divogradbi (kuki).Smetam deka ima dosta gragani sto od razlicni pricni ili ne dovolna informiranost nemaat podneseno bvaranje, bidejki podobro ke bide da imam moznost da si otkupime makar i poskapo od prethodnata cena sto bese za kvadrat otkolku da dojdat da ni gi urnat kukite sto sme vlozile pari i so godini sme gi gradele. Pozdrav

 

Со законот за постапување на бесправни објекти беше утврден рок за поднесување на барање за утврдување на правен статус од 03.03.2011 до 03.09.2011 година.

Со законот за изменување и дополнување на Законот за постапување со бесправни објекти (Службен весник на Република Македонија бр.44/14) кој стапи на сила на 13 март 2014 година овозможено е поднесување на барање за утврдување на правен статус до 30 јуни 2015 година за доградби на станбени згради-тераси и тераси пренаменети во станбен простор изградени до 03.03.2011 година, од причина што минатата година се изврши промена на висината на надоместокот за утврдување на правен статус на овој вид на објекти, односно се утврди надоместок од 61 денар по м2 и оправдано беше да им се овозможи на граѓаните кои не поднеле барање поради висината на надоместокот да можат да поднесат барање за овој вид објекти.

По однос на барањето за продолжување на рокот и за другите објекти ќе се направат анализи и во зависност од истите ќе се одлучи за потребата од продолжување на рокот.

 

Elisaveta Kikovic ПРАШАЊЕ ОД ОБЛАСТА НА УРБАНИЗМОТ ЗОШТО ЗАКОНОТ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА НА ДОГРАДБИТЕ НА ЗГРАДИТЕ НЕ ГИ ОПФАЌА И ВЕРТИКАЛИТЕ КОИ НЕ СЕ ИЗГРАДЕНИ ДО 2011ГОД.(ТАКА МИСЛАМ ЗА ГОДИНАТА)ЗАРЕМ СТАНАРИТЕ ДОГРАДЕНИТЕ ПОВРШИНИ ЌЕ ГИ ЛЕГАЛИЗИРААТ ЗА ЕДНО ЕВРО,А ТИЕ ШТО НЕ ГИ ИЗГРАДИЛЕ ЌЕ ПЛАЌААТ КИРИЈА ЗА СОПСТВЕНИТЕ СТАНОВИ? Пример нашата зграда општина Аеродром има 4 влеза,16 вертикали,од кои 2-3 вертикали не се доградени со тераси и стамбена површина.САКАМЕ СЕГА ДА ГИ ДОГРАДИМЕ, НО НЕ НИ ДОЗВОЛУВА ОПШТИНАТА. Зарем зградата це остане штрба, грда... Барањето за градба е одобрено во 2002 год. но решение не е издадено. Во тоа време се формираше општината АЕРОДРОМ и имаше луфт во нејзиното функциониранје.

 

 

Во законот за постапување со бесправно изградени објекти мораше да се направи пресек односно да се утврди дека предмет на законот се објекти кои претставуваат градежна и функционална целина до денот на влегување во сила на законот.Во спротивно се отвора можност за злоупотреби односно изградба на нови дивоградби и по влегување во сила на законот.

Изградба на нови градби можат да се вршат со добивање на одобрение за градење, доколку се исполнети условите за добивање на одобрение за градење утврдени со Законот за градење.

 

 

Simeon Vidoevski janko bi te zamolil da go prasas premierot dali ke se pravi patot skopje makedonski brod preku jasen i ako se pravi koga so tocen termin koga ke pocne fala odnapred

 

Го имаме во предвид значењето на патот од Македонски Брод до Скопје, односно регионалниот пат Р1106, во моментот не е во програмата на Агенцијата за државни патишта, што незначи дека во следните буџети нема да биде предвиден.

Напротив, имаме анализи, го скениравме теренот, утврдивме дека  потребни средства за изградба на истиот изнесуваат околу 15 милиони евра, сума која воопшто не е за занемарување, но ќе речам ја имаме во предвид изградбата и неговото општо значење  посебно за жителите од тој регион.

 

Dejan Tozija Прашање до премиерот: Со донесувањето и стапувањето на сила на Законот за постапување со бесправно изградените објекти, мојата мајка беше задолжена да плати 116.00,00 денари за 14 м2 залегализација на тераси пренаменети во станбен простор како дел од стан што се наоѓа во колективна станбена зграда. Со измените и дополнувањата на наведениот закон, за истата легализација на доградбите во колективните станбени згради се наплатува надоместок од само 1(едно) евро за м2. Има ли логика мајка ми која го почитуваше Законот и рокот во кој требаше да се изврши легализацијата, плати по 136 евра по м2 за легализација, а оние што не го почитуваа Законот сега се наградени да плаќаат симболична цена за легализација на доградбите. Предлагам Премиерот да го разгледа ова прашање и да го реши со враќање на средствата на тие што плаќале по 136 евра по м2, односно многу повеќе од едно евро по м2, каков што е конкретниов случај, што може да го стори со измена односно дополнување на наведениот закон и со тоа сите граѓани по однос на ова прашање да бидат подеднакво третирани како рамноправни граѓани на оваа земја, во спротивно се јавува чувството на правна несигурност (оној што го почитува законот се ,,казнува,, , а оној што не го почитува се ,,наградува,,).

 

Висината на надоместокот за утврдување на правен статус за овој вид на бесправни објекти се промени со Законот за изменување и дополнување на законот за градење, кој започна да се применува од 25 мај 2013 година. Оваа измена се однесува за сите баратели кои поднеле барање за утврдување на правен статус во законскиот рок, но истиот се уште не го платиле до 25 мај 2013 година и немаат добиено решение за утврдување на правен статус на бесправен објект.

 

 

Aneta Markovska Prasanje do premierot:Baram detalno objasnuvanje a ne pausalen odgovor, pat dolg 8,5 kilometri cini 45 milioni evra toa e 5 miliona po kilometar,neznam a i ne se razbiram od sto se pravi toj pat za tie pari,so materijal e potreben ,mnogu lesno se kazuvaat milionive,zlatni oznaki da ima pa nema da cini tolku da cini,i ne samo zaovoj pat tuku za site patista sto se vo procedura za izgradba ovaa godina toa se milioni vo prasanje za patista pozdrav

 

 

Голем дел од патната мрежа во Република Македонија се гради со средства предвидени во програмата на Агенцијата за државни патишта, поточно тоа  се буџетски средства кои мора да бидат прецизно пресметани и утврдени, исто како и средствата за изградба на патишта финасирани преку кредитни линии како што се автопатите Гоце Делчев од Миладиновци до Штип и Мајка Тереза од Кичево до Охрид.

Би сакал да напомнам,  дека цената на чинење на секој пат зависи од многу фактори, како што се: категорија на патот, конфигурација на терен, пазарните услови (цената на нафтата, челикот и др.), потребни средства за експропријација кои што секој засебно учествуваат во цената.

Значи, тоа се клучни фактори врз основа на кои се пресметува цената на чинење на километар изградба на пат, имајќи во предвид дали станува збор за пат од локален, регионален карактер или пак изградба на автопатски делници. Тоа се пресудни параметри за пресметување и утврдување на цената.

 

Билјана Рачовска Прашање за Г-динот Премиер. Како ќе се легализираат дивоградбите чии земјишта се купувани со меѓусебни договори и во имотниот лист стои името на првиот сопственик или ако е починат, на негов наследник. Куќите веќе ги имаме над 40 години, а сопствениците ни бараат повторно плаќање на земјиштето што веќе е платено. Овој проблем го имаат илјадници граѓани во Скопје. Инаку сите документи за легализација се поднесени уредно, дали ќе има решение за нашиот проблем. Благодарам

 

 

Согласно законот за постапување со бесправно изградени објекти предвидени се повеќе варијанти во зависнот од фактичката состојба:

Доколку бесправниот објект е изграден на земјиште пренесено од поранешен сопственик врз основа на договор за купопродажба, на кое како корисник во имотниот лист е евидентиран поранешниот сопственик, а барателот го користи земјиштето повеќе од 20 години од денот на склучувањето на договорот, барателот е должен покрај другите докази предвидени во законот, да достави и договор за купопродажба на земјиштето и изјава заверена на нотар, дадена под кривична и материјална одговорност со која барателот ќе потврди дека барателот или лицето чиј наследник е барателот го имаат купено земјиштето од поранешниот сопственик и истото го користат повеќе од 20 години од денот на склучувањето на договорот.

Доколку бесправниот објект е изграден на земјиште сопственост на Република Македонија на кое право на користење има друго физичко или правно лице, а земјиштето не е пренесено од поранешен сопственик врз основа на договор за купопродажба или земјиштето е пренесено од поранешен сопственик но како корисник во имотниот лист не е евидентиран поранешниот сопственик, барателот е должен покрај другите докази предвидени во законот да достави и изјава заверена на нотар, дадена под кривична и материјална одговорност со која ќе потврди дека предметното земјиште го користи повеќе од 20 години.

Доколку бесправниот објект е изграден на земјиште кое не е сопственост на барателот или на Република Македонија, односно земјиштето е сопственост на друго физичко или правно лице, односно бесправниот објект е изграден на земјиште кое е сосопственост на барателот и друго физичко или правно лице, барателот покрај другите докази предвидени во законот е должен да достави и договор за долготраен закуп на земјиштето склучен со сопственикот, односно сосопственикот на земјиштето или изјава заверена на нотар со која сопственикот, односно сосопственикот на земјиштето изјавува дека е согласен да се утврди правен статус на бесправниот објект и истиот да се запише во јавните книги за запишување на правата на недвижности на име на барателот.

 

Aleksandar Gichevski Gospodine prrmiere, bi sakal da nabavite uste 70 zglobni niskopodni avtobusi, na nas studentitre da ni ovozmozite ne samo cetvrtok, tuku sekoj den besplaten prevoz

 

Владата на Република Македонија преку Министерството за транспорт и врски во изминатиот период набави вкупно 313 автобуси од кои: 80 нископодни, 200 двокатни од затворен тип, 17 двокатни од отворен тип и 16 минибуси, за потребите на јавниот превоз на Град Скопје со што целосно го овнови возниот парк на претпријатието. Во наредниот период доколку анализите на Владата покажат дека има потреба од дополнителна набавка и доколку се обезбеди финансиска конструкција секако дека ќе се разгледа и таа опција.

 

 

Goran Sazdovski Zdravo Janko, bi sakal da go pasam Premierot sto se planira so patniot pravec Kalimanci - Delcevo, koj e vo ruinirana sostojba komplet, na istiot recisi sekojdnevno ima zrtvi, a ne e vmetnat vo programata! Ti blagodaram

 

Да појаснам, горенаведениот пат е дел од програмата како дел од проектот за рехабилитација на патната делница Кочани (Превалец)–Македонска Каменица–Делчево.

Делот од Кочани до Превалец од оваа патна делница во должина од 2 км е веќе завршен и беа инвестирани 12 милиони денари, а реконструкцијата на најоштетениот дел на делот од Македонска Каменица до Делчево во должина од околу 7 км и инвестициона вредност од 51 милион денари е веќе почната и се очекува да заврши во 2014 година.

За комплетно заокружување на овој проект, преостанува да се рехабилитираат уште 34 км, за чија реализација ќе бидат обезбедени средства од Светската банка или од други извори на финансирање. Се работи на тоа.

 

Bi Le Дали повторно ќе има промена во законот за легализација на објекти и приватизација на земјшите со цел полесно стекнување на право на сопственост. Се мачиме подолго време да го приватизираме земјиштето меѓутоа не можеме бидејќи не знаеме каде да се обратиме и каде да поднесеме барање, а роковите полека минат. Општините и министерството за транспорт и врски си ја предаваат топката еден на друг и никој не знае (или не сака )да не насочи како и каде да поднесеме барање за приватизација на земјиште кое во сопственот на повеќе лица а на кое има изградено објект кој сега е легализиран.

 

 

Во врска со наведеното прашање нема потреба од измени во законот за постапување со бесправно изградени објекти од причина што ова прашање веќе е регулирано во членот 23 од законот и согласно истиот:

Земјиште сопственост на Република Македонија на кое во јавната  книга за запишување на правата на недвижностите има запишано право на сопственост на објект врз основа на решение за утврдување на правен статус на бесправен објект, по донесување на урбанистичко планска документација со која е вклопен објектот доколку истиот претходно не е вклопен, сопственикот на објектот може да го откупи во согласност со Законот за градежно земјиште.

Постапката за откуп, потребната документација и условите се уредени со Законот за градежно земјиште, а истата ја спроведува органот кој располага со градежното земјиште (министерството за транспорт и врски или општината на која се наоѓа бесправниот објект)

 

 

Vlatko Spasovski Pozdrav do site me interesira koga ke bide celosno zavrsen patot Porece(od s.Belica)-preku Kula(loviste Jasen) - Skopje, so ogled deka od mostot kaj s.Blizansko do s.Belica e probien pat a ne e asfaltiran okolu 12 km, koga bi se zaokruzil toj proekt vo celost toj pat, vo interes na celo Porece kako i na tie sto poteknuvaat od toj del? Blagodarm!

 

Како Влада го имаме во предвид значењето на патот од Македонски Брод до Скопје, односно регионалниот пат Р1106.

Имаме правено анализи за потребни средства за негова изградба кои изнесуваат околу 15 милиони евра.

Работиме на изнаоѓање на финансиски средства за да можеме во иднина да почнеме да го реализираме. Без разлика дека во моментот не е предвиден со програмата на Агенцијата за државни патишта.

Ќе подвлечам дека го имаме во предвид неговот значење за развојот на поречијето и за сите жители. Потребно е време, станува збор за поголема сума на финансиски средства.

 

 

Riste Tasev Pocituvan premiere zosto nema predvideno nieden prosiren pat nakaj strumica ,znam deka imase rekonstrukcija na delnicata strumica-valandovo megutoa mislam deka treba da ima barem treta lenta na valandovsko brdo pozdrav

 

Во 2014 година е извршена комплетна рехабилитација и надградба на коловозот на делот во должина од 4 км, кај Валандовско брдо и извршено е проширување со трета лента за разминување на тешките товарни возила во должина од околу 450 м.

На истата делница во 2014 година ќе се врши проширување со трета лента во должина од околу 500 м, со што ќе се задоволи потребата за побезбеден и побрз сообраќај на оваа патна секција.

 

Rosica Ivanova Почитубван премиере сакам да прашам дали ке биде поставен нов слој на мгистралниот пат кој оди кон соседна Бугарија и кој поминува меѓу општините Струмица,Босилово и Ново Село?Поздрав,секое добро и многу успех на претстојните избори.

 

Токму така, проектот е опфатен со Програмата за оддржување на Агенцијата за државни патишта.

Проектот ќе опфати надградба на дотраениот коловоз на најоштетените делови во должина од 10 км на оваа делница, односно ќе ја подобри врската кон граничниот премин со Република Бугарија.

Согласно, буџетот, проценета вредност на градежните активности е 60 милиони денари, а предвидениот рок за реализација е од 2014  до 2017 година.

 

Petre Todorov Господине Јанко ве молиме да го прашате премиерот Груевски,дали ќе изнајде решение за легализирање на комби превозниците од Македонија за Италија и Швајцарија, бидејќи во моментот еднствен начин за легален превоз е автобуска линија. Благодарам

 

Почитувани, согласно Законот за превоз во патниот сообраќај со комби возила со 8+1 седиште може да се врши единствено слободен и посебен линиски превоз на патници во внатрешниот сообраќај. Меѓународен превоз на патници се врши со возила со повеќе од 8+1 седиште и тоа превозот на патници може да се врши како редовна автобуска линија за која се издава билатерална дозвола како од Република Македонија така и од другата земја каде е крајната станица во возниот ред. Исто така превозот на патници може да се врши и како меѓународен слободен наизменичен или повремен превоз на патници (екскурзии и слично) кој се врши врз основа на билатерална спогодба што Република Македонија ги има склучено со одделни земји.

 

 

Robert Cvetanovski Голем поздрав до премиерот Никола Груевски и до вас Јанко сакам да прашам.. зошто е прекината изградбата на регионалнот пат Скопје ----- Македонски Брод кој поминува преку шумскиот резерват Јасен ви благодарам

 

Потребни средства за изградба на конкретниот патен правец, изнесуваат околу 15 милиони евра.

Тоа се предвидени средства, пресметани врз основа на направена анализа, што значи дека ја имаме во предвид изградбата и значењето на оваа патна делница.

 

Elisaveta Kikovic 
ПРАШАЊЕ ОД ОБЛАСТА НА УРБАНИЗМОТ ЗОШТО ЗАКОНОТ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА НА ДОГРАДБИТЕ НА ЗГРАДИТЕ НЕ ГИ ОПФАЌА И ВЕРТИКАЛИТЕ КОИ НЕ СЕ ИЗГРАДЕНИ ДО 2011ГОД.(ТАКА МИСЛАМ ЗА ГОДИНАТА)ЗАРЕМ СТАНАРИТЕ ДОГРАДЕНИТЕ ПОВРШИНИ ЌЕ ГИ ЛЕГАЛИЗИРААТ ЗА ЕДНО ЕВРО,А ТИЕ ШТО НЕ ГИ ИЗГРАДИЛЕ ЌЕ ПЛАЌААТ КИРИЈА ЗА СОПСТВЕНИТЕ СТАНОВИ? Пример нашата зграда општина Аеродром има 4 влеза,16 вертикали,од кои 2-3 вертикали не се доградени со тераси и стамбена површина.САКАМЕ СЕГА ДА ГИ ДОГРАДИМЕ, НО НЕ НИ ДОЗВОЛУВА ОПШТИНАТА. Зарем зградата це остане штрба, грда... Барањето за градба е одобрено во 2002 год. но решение не е издадено. Во тоа време се формираше општината АЕРОДРОМ и имаше луфт во нејзиното функциониранје

 

Во законот за постапување со бесправно изградени објекти мораше да се направи пресек односно да се утврди дека предмет на законот се објекти кои претставуваат градежна и функционална целина до денот на влегување во сила на законот.Во спротивно се отвора можност за злоупотреби односно изградба на нови дивоградби и по влегување во сила на законот.

Изградба на нови градби можат да се вршат со добивање на одобрение за градење, доколку се исполнети условите за добивање на одобрение за градење утврдени со Законот за градење.

 

 

Goran Dodevski Za opsto dobro na site ve molam za odgovor na slednoto prasanje koe e bitno za site luge koi ziveat po selata. Koga se planira da se donese Detalen Urbanisticki Plan,bidejki od Opstina ne ni dozvoluvaat nitu gradba nitu fizicka delba po selata?
Poradi nemanje na DUP lugeto od selata nemozat normalno da funkcioniraat.

 

За подрачје на населено место во општината од селски карактер Законот за просторно и урбанистичко планирање предвидува урбанистички план за село кој се донесува со постапка предвидена во наведениот закон. До донесување на урбанистички план за село, изградбата во селата кои немаат урбанистичка документација, може да се врши под услови и на начин што со општ акт ќе ги утврди општината. Станува збор за една пократка и поедноставна постапка, а која е од друга страна и финансиски поповолно решение за општините и со која ефикасно би се надминале проблемите наведени во барањето од гледачот.

Имајќи ги во предвид проблемите со кои се соочуваат селата во РМ во услови на непокриеност на нивната територија со урбанистички планови, Министерството за транспорт и врски во март годинава изготви Прирачник за изработување и донесување на општите акти, во кој се дефинирани чекорите од оваа постапка и кој е доставен до единиците на локална самоуправа, со цел за минимум време и средства селата низ Р.Македонија кои не се покриени со урбанистички планови

Гледачот од надлежната општина на чија територија се наоѓа селото на кое е жител би требало да се информира околу отпочнување на една ваква постапка.

Од друга страна, а повторно во насока на забрзување на постапките за донесување на урбанистички планови и урбанистичко плански документации, сакаме да Ве информираме дека согласно Програмата на ВМРО-ДПМНЕ 2014-2018 година, предвидено е воведување на електронски систем за управување со постапките за донесување на урбанистичките планови и урбанистичко планските документации во периодот 2014-2015 година, со што би се заштедило време, средства, но и целиот процес би станал поедноставен и максимално транспарентен.

Реализацијата на конкретниот проект е отпочната, но и понатаму ќе продолжиме да работиме во насока на имплементација на слични проекти и воведување мерки за подобрување на стандардот и економската состојба на граѓаните.

 

Ljupco Milanov zdravo janko koga ke se resi statusot na profesionalnite kamiongii .gi imame site dozvoli i certifikati od eu a plati i rabotni saati skrateni kako metaci .sendikat imame ama za gazdite ovaa tema e ogromna da ne te davam najskrateno prasanje pozdrav.

 

 Станува збор за прашање кое не е во надлежност на Владата. Платите се определуваат од страна на сопствениците и менаџментот на превозните компании и ние како Влада не можеме да ја наметнуваме висината на платата. Сепак, во редовните разговори кои што ги имаме со превозните компании ќе најдеме начин да го изнесеме ова прашање со цел да се почне најпрвин да се разговара за оваа тема по што би можело да произлезат и одредени корекции.

 

 

Marjan Jovanovski ДАЛИ СЕ РАЗМИСЛУВА ИЛИ Е ВО ПЛАН ДА СЕ ОВОЗМОЖИ НОВ РОК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ДИВОГРАДБИТЕ (значи не за поднесување на геодетските елаборати, тој е продолжен до крајот на 2015) или ИСТОТО ДА БИДЕ ОВОЗМОЖЕНО САМО ЗА РУРАЛНИТЕ ОПШТИНИ. ОВА ОД ПРИЧИНА ШТО ГОЛЕМ БРОЈ НА ЖИТЕЛИ КОИ ИМААТ ,,СТАРИ,, ОБЈЕКТИ изградени пред 50-60 и повеќе години МИСЛЕЈЌИ ДЕКА ГИ ИМААТ ОБЈЕКТИТЕ НА ИМОТЕН ЛИСТ НЕМААТ ПОДНЕСЕНО БАРАЊЕ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА И СЕГА ИМ СЕ ЗАПИШАНИ САМО ПРИЗЕМЈАТА БЕЗ ,,ЕТАЖОТ,, т.е КАТОТ-ВИТЕ, А КАЈ МНОГУМИНА ГО НЕМА НИТУ ПРИЗЕМЈЕТО. Благодарам

 

Со законот за постапување на бесправни објекти беше утврден рок за поднесување на барање за утврдување на правен статус од 03.03.2011 до 03.09.2011 година.

Со законот за изменување и дополнување на Законот за постапување со бесправни објекти (Службен весник на Република Македонија бр.44/14) кој стапи на сила на 13 март 2014 година овозможено е поднесување на барање за утврдување на правен статус до 30 јуни 2015 година за доградби на станбени згради-тераси и тераси пренаменети во станбен простор изградени до 03.03.2011 година, од причина што минатата година се изврши промена на висината на надоместокот за утврдување на правен статус на овој вид на објекти, односно се утврди надоместокот од 61 денар по м2, и оправдано беше да им се овозможи на граѓаните кои не поднеле барање поради висината на надоместокот да можат да поднесат барање.

По однос на барањето за продложување на рокот и за другите објекти ќе се направат анализи и во зависност од истите ќе се одлучи за потребата од продолжување на рокот.

 

 

Snezana Srbinovska Gospodine Premier, moeto prasnje e: Jas sum bitolcanka, ne kojznae kolku patuvam ama dovolno za da vidam, isto taka slusham za izgradbata na novi avtopatista niz Makedonija, no mojata Bitola tuka nigde ne ja najdov, nitu na avtoznak za pravec ili kilometri do Bitola, se prasuvam zosto e toa taka, neli vo Vasha nadleznost e infrastrukturata na cela Makedonija, na primer patot Bitola-Ohrid da prerasne vo avtopat Bitola-Ohrid, vreme e neli? Vi posakuvam uspeh vo ponatamoshnata rabota i Ve pozdravuvam

 

Во однос на прашањето за изградба на автопат од Битола до Охрид, сакам да потенцирам дека ќе се врши рехабилитација на делницата од Битола преку Ресен до Буково.

Рехабилитацијата на делницата во должина од 27 км  и опфаќа комплетно вадење на стариот асфалт и поставување на нов асфалтен слој по целата должина на делницата.

Исто така, ќе се постават нови банкини и заштитници и нова современа хоризонтална и вертикална сигнализација заради зголемување на безбедноста при патување и намалување на бројот на сообраќајни незгоди. Средствата за реализација на проектот ќе бидат обезбедени од Светската банка.

 

 

Marjan Marjan Почитуван господине Јанко пред се голем поздрав и подршка до Премиерот за следниот мандат и сакам да го прашам нешто 
Зашто во Државниот Градежен Инспкеторат при Министертсвото за Транспорт и Врски се оградуваат од одговорност и не се почитува делот од актуелниот Закон за Градење со кој тие според член 145 имаат право да превземат овластување од Општински Овластен Градежен Инсепктор кај кој поради штитење на своите лични интереси и манипулирање како сака со Законот за Градење ние трпиме сериозни последици веќе 4 години а од Инспекторатот за овие години освен со писмени укажувања по нашите преставки ништо друго не беше превземано од нивна страна да ни излезат во пресрет иако според Законот за Градење го имаат законско право тие да му ги превземат овластувањата на Овластениот Градежен Инспектор и да постапат наместо него бидејќи тој не сака со години 

Но од самиот почеток кога првпат пред неколку години се обративме во Инспекторатот од страна на Градежниот Инспкетор кај што ни се падна предметот ни беше кажано дека тие во Инспекторатот се 4 Градежни Инспектори а во Р.Македонија има 84 и поради тоа да не бидеме така смешни и да гледаме на тоа што пишува во законот за градење бидејќи кај може толку мал број Градежни Инспектори да покриваат толку голем број Општини 

Бидејќи според него владата е одговорна и крива што тоа право им го дала на општините и поради тоа сега повеќето од Овластените Градежни Инспектори се однесуваат како локални шерифи прават што сакаат во Општините и никој не може да ги контролира и поради тоа тој освен со укажувања ништо друго не може да ни помогне едноставно се оградува со години од одговорност иако неговото кажување е спротивно на Законот за Градење 

И затоа ве молиме кажете ни што да правиме бидејќи навистина имаме сериозен проблем кој го трпиме со години се обративме и со преставки насловени лично до Министерот за Транспорт и Врски но залудно истите одма се препраќани во Државниот Градежен Инспекторат кој потоа завршуваат само со укажување кај Општинскиот Овластен Инспектор а притоа ни малку од Инспекторатот не го интересира дали понатаму ќе се постапи како треба и како налага законот 

Едноставно не разбирливо е зашто се оградуваат од одговорност во Инспекторатот кога тоа им го налага актуелниот Закон за Градење а со тоа му дозволуваат на Општинскиот Овластен Градежен Инспектор да манипулира како сака со Законот за Градење и притоа ни малку непочитувајќи го како треба во врска со нашиот проблем бидејќи Државниот Градежен Инспекторат со неговото нереагирање и оградување му дава одврзани раце да прави штои сака и да се мајтапи со нас како сака и затоа ве молам кажете ни што да правиме бидејќи навистина имаме сериозен проблем и ви стојам на располагање за подетални информации 

Имајќи предвид дека во прашањето не е наведен конкретен предмет за кој се однесува реакцијата не може да се даде конкретен одговор. Потребно е да доставите до Министерството за транспорт и врски претставка со конкретни податоци за предметот за кој се однесува прашањето и Министерството за транспорт и врски ќе изврши увид во постапувањето на Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам при што ќе бидат преземени сите законски мерки предвидени со законот за градење.

Со префрлањето на надлежностите од Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам на локално ниво, согласно со процесот за децентрализација  и донесените - Закон за просторно и урбанистичко планирање и Закон за градење, донесувањето и извршувањето на управните акти за објекти од трета, четврта и петта категорија, од 01.07.2005 година се во надлежност на Единиците на локална самоуправа.

Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам согласно Законот за градење надлежен е да врши инспекциски надзор над градби од прва категорија, како и надлежен да врши контрола на работата на овластениот градежен инспектор дали истиот ги врши работите согласно Законот за градење и прописите донесени врз основа на истиот. При тоа општините се задолжени да назначат лице за овластен градежен инспектор кои ќе го вршат инспекцискиот надзор над градби од втора категорија согласно Законот за градење. Инспекторатот ја следи законитоста на работата на органите на општината и при утврдени неправилности им укажува, дава иницијативи и предлози, мислења и стручна помош во рамките на материјалните закони.

За конкретното прашање односно за примената на член 145 од Законот за градење ќе објасниме дека истиот се применува кога градежниот инспектор ќе утврди дека овластениот градежен инспектор не ги врши работите пропишани со Законот за градење за конкретен предмет, потоа постапката продолжува со доставување на укажување до градоначалникот на општината. Кога и покрај доставените барања и укажувања не се постапи од страна на општината во одреден рок, се изготвува записник кој од страна на Инспекторатот се доставува до Министерот за транспорт и врски заедно со предлог за превземање на работите од надлежност на овластен градежен инспектор. Министерот за транспорт и врски врз основа на доставениот предлог донесува решение за превземање на работите од надлежност на овластениот градежен инспектор. Во конкретниот случај Инспекторатот ја превзема надлежноста по добиено правосилно решение од страна на Министерот за транспорт и врски.

Од досегашните извршени контроли на работата на овластените градежни инспектори е утврдено дека најчести неправилности се во делот на неизвршувањето на донесени управни акти за бесправно изведени градби.

Исто така сакаме да напоменеме дека покрај Законот за градење, во моментов се применува и Законот за постапување со бесправно изградени објекти, со кој закон се запрени сите поведени постапки за отстранување на бесправно изградени објекти, како и управни и судски постапки.

 

Bojan Zuzic Dobar den Janko,golem pozdrav se nadevam ke postoi golem interes za vecerasnava emisija vo koja ke vi bide gostin nasiot segasen i iden premier g.din Nikola Gruevski.Ako ste vo moznost prasajte go kako e vozmozno jas i soprugata sme vraboteni vo klinika za traumatologija vo Skopje da napravime TRANSFER kako bi otisle da rabotime vo Prilepskata Opsta Bolnica.Pricina za transferot e dijagnozata kaj naseto treto dete dg.CEREBRALNA PARALIZA so visok stepen na inavaliditet za koe postoi procenka od komisijata procenka za invaliditet.Moeto poteklo e od Prilep a tamu postojat uslovi za ponatamosna griza na naseto dvegodisno dete bi imale golema pomos od moite roditeli.Golema blagodarnost do semejstvoto Tarculovski.

 

Bojan, po zavrsuvanjeto na izborniot proces obratete se so pismen podnesok do Ministerstvoto za  zdravstvo za da se razgleda moznosta za prefrlanje vo Prilepskata opsta bolnica

 

Трајче Трпчев Кога ќе се реши нашиот статус што волонтираме во клинички центар по неколку години ни пријавени ни осугурани ниту стаж ни тече нит ништо......работиме по 12 часа дневно а летно време и по 24 часа за минимални примања дури 4500 ден а нели има закон за минимална плата кој е 8800????

 

Trajce, Во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

 

Hristijan Todoroski Pozdrav do premierot i tebe janko.imam edno prasanje koe e mnogu bitno za mene i mnogu drugi koi se vo ista situacija kako mojata,se raboti za volontiranjeto vo zdravstvenite domovi,bolnicite shirum cela drzava,i jas sum eden od niv veke 4-ta god ,jas sum od bitola a samo tuka ima okolu 200, dali nekogas kese reshi ovaj problem koj e so godini. se raboti celo rabotno vreme se drzat celi smeni kako i so ostanatiot personal, ne sme osigurani nitu staz teci. ova gi maci mnogu gragjani koi samo cekame a nisto ne se prevzema pozz

 

Во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

Stefanovska Andrea Pocituvani, bi sakale da ve prasame dali ima nekoi planovi vo bliska idnina da bidat pokaceni participaciite na stomatolozite vo sledniot period i zasto se tolku niski vo odnos na opstite lekari, pokonkretno na stomatolozite im se po 35 denari od pacient za razlika od opstite lekari kade imaat duri 85 denari od pacient, a stomatoloskata rabota e recisi duplo poteska i ponaporna, a i plus se trosat dosta pari na materijali koi gi plakame od sopstven dzep? Pozdrav

 

Андреа, Во зависност од средствата и приoритетите во здравствениот систем се разгледува можноста за зголемување на партиципацијата во соработка со Здруженијата на стоматолози и Стоматолошката комора

 

Dime Tefov Pozdrav do premierot Gruevski bi sakal da go prasam dali nie graganite od Negotino sme gragani od vtor red, zatoa sto nemame svoja porodilna bolnica, tuku mora mladite majki da patuvaat vo Kavadarci neli e toa pretopuvanje na naselenieto od Negotincani vo Kavadarcani, nie imame nasha bolnica kako sto znam e edna od podobrite vo Makedonija a vratite i se zatvoreni, za sekoj problem so strujata morame vo Kavadarci.za da barame rabota pak vo Kavadarci

 

Pocituvan,

Nasata cel e otvaranje na porodilista vo site gradovi kade e istoto e vozmozno, no poradi limitiraniot kadar od oblasta na ginekologijata i akuserstvoto (vo minatoto ne se vodela smetka za potrebata od soodvetna specijalizacija) tekovno rabotime na usovrsuvanje na postoeckiot kadar kako bi se ovozmozilo ostvaruvanjeto na ovaa nasa cel. Imajki vo predvid deka usovrsuvanjeto na postoeckiot kadar trae odredeno vreme do obezbeduvanjeto na kadrovski uslovi dopolnitelno obezbedivme novi ambulantni vozila za brz I bezbeden transfer na pacientite.

 

 

Sonja Jordanovska moeto prasanje se odnesuva za subvencioniranje na specijalizaacii po stomatologija na nasiot univerzitet,koj se otcekuva da bidat 5.000 evra sto ne e mala suma,se raboti za student so visok prosek,Blagodaram,

 

Почитувана, во зависност од средствата и приoритетите во здравствениот систем се разгледува и можноста за субвенционирање на одредени специјализации по стоматологија.

 

 

Natalija Netkova Za dodatokot za gluvi nad 80% za koi bese vetena pomos od 4000 denari : Za da se dobie potvrdata od eden edinstven doktor koj treba da odredi dali navistina ima gluvost (koj se naoga vo ambulantata kaj Tutunski kombinat ) i treba da se plati 2,500 denari. Pokraj toa, za da se zakaze kaj nego ,,Moj termin" e nedostapen, a ke bil aktiven duri posle maj. Prvo zosto da se plaka tolku za nekoj da utvrdi gluvost, koga veke na klinika e utvrdeno preku audiogram i zosto samo eden doktor, ke bide nevozmozno da se dojde na red. Pozdrav!

 

Почитувана,

Врз основа на член 84-б став 3 од Законот за социјалната заштита, Министерот за труд и социјална политика има донесено Правилник за начинот за остварување на правото на додаток за глувост, кој што започнува со поднесување на барање и потребна документација до месно надлежниот центар за социјална работа од страна на тотално глувото лице кај кое што оштетувањето на слухот е поголемо од 80дб во говорнофрекфентното подрачје и кое што само со слушен аплификатор не може целосно да го перципира вербалниот говор.   

                            

Потребна документација за остварување на правото на додаток за глувост  е:

1.             важечка лична карта на граѓанинот на Република Македонија, лична карта за постојан престој на странец, лична карта за признат бегалец или лична карта за лице под супсидијарна заштита, која се доставува само на увид за докажување на идентитетот и државјанството;

2.            постојна медицинска документација во оригинал или копија заверена кај нотар доколку лицето ја поседува и

3.            трансакциска сметка на подносителот на барањето

 

По поднесување на барањето, месно надлежниот центар за социјална работа, лицето ќе го испрати на првостепена комисија за утврдување на правото на додаток за глувост која што се наоѓа во рамките на Заводот за рехабилитација на слух,говор и глас во Скопје или Комисијата при Службата за ментално здравје во Битола, која што на лицето по непосредно извршениот преглед, треба да му издаде наод и мислење за потребата од остварување на ова право односно дали  истото може да го оствари ова право или не, врз основа на кој Наод, доколку истиот е позитивен, Центарот за социјална работа ќе изготви решение за остварување на ова право и исплатата на истото ќе биде ретроактивно односно од денот на поднесувањето на барањето.

Согласно ова, наодот и мислењето не се добива само од еден доктор туку од првостепената Комисија при Заводот за рехабилитација на слух,говор и глас (просторно сместен во кругот на Клинички центар). Комисијата не работи со ,,мој термин,, туку центарот за социјална работа испраќа список на баратели за остварување на ова право,  за  што странките од страна на Комисијата се известуваат кога да се јават на преглед.

Согласно Законот за здравственото осигурување, со задолжителното здравствено осигурување не се опфатени здравствените  услуги како што е  издавањето на сите видови лекарски  уверенија, како што всушност е и овој наод, кое што е не е на товар на Фондот за здравствено осигурување и истото се наплаќа.

 

 

Stefan Lazarevski Janko ako moze da go prashate premierot za legalizacija na marihuana vo medicinski celi zatoa shto mislam deka e nekorektno da nabavuvame ulje od kanabis od drugi drzavi i da dizame budzet na drugi drzavi a hemoterapija kako hemoterapija znaeme kako se zavrshuva taka da kje ti bidam mnogu blagodaren ako go postavish ova prashanje fala odnapred pozdrav

 

Pocituvan, momentov ne postoi zakonski osnov za izleguvanje vo presret na vasheto baranje no sepak kje se razgledaat moznostite I iskustvata od drugite drzavi.

 

 

 

 

Antoaneta Trajkovska Go prasuvam Premierot slednovo:1 Zosto drzavata im go odzede pravoto na roditelite sami da odlcuvaat dali ke gi vakciniraat svoite deca ili ne i 2. Zosto tie roditeli koi potpisale deka ne sakaat vakcinacija za svoite deca gi lisuvaat od pravoto koe go dava drzavata od paricen nadomestok za treto rodeno dete.Vi blagodaram.

 

Pocituvana, soglasno pozitivnite propisi vakcinacijata vo Republika Makedonija e zadolzitelna i toa resenie se bazira na svetskite iskustva vo ovaa oblast.

 

 

Lidija Pachemska imam tri prasanja :1. dali mozat da se prevzemat pogolemi merki vo minist.za zemjodelie - pogolemi kontroli pri uvoz na surovini za prerabotka: zitarici,meso,mleko pa i sekakva hrana,obavezno da se naglasuva na gotoviot proizvod potekloto na surovinite (da znaeme sto i od kade kupuvame ) 2. da se donese zakon za vakcinite:da bide neobavezna,sekoj po svoj izbor da odluci dali ke se vakcinira ili ne . 3. dali vladata razmisluva okolu posledicitite koi bi se nametnale vo idnina od izdavanjeto -kupuvanje bugarski pasosi ? Dali planira da se prevzeme nesto za da se spreci toa ? Pola istocna makedonija e na "pecalba"...

 

Pocituvana,

Vo odnos na prvoto prasanje, vo ramki na oficijalnata kontrola pri uvoz na hrana na  sekoja pratka (bilo da se raboti za surovini ili gotovi proizvodi) se vrsi kontrola na:

-              Dokumentacijata na pratkata,

-              Identifikacija na pratkata - pri sto megjudrugoto se proveruva i oznacuvaweto na proizvodite;  i

-              Fizicki pregled na pratkata - pri sto inspektorot  soglasno  procenkata  na rizikot  na inspektorot  i vidot na hranata, inspektorot  zema mostra od hranata i ja ispra}a na laboratoriska analiza.

Vo odnos na oznacuvaweto na hranata (surovini ili gotovi prehranbeni proizvodi), istoto e regulirano soglasno Pravilnikot za nacinot na oznacuvawe na hranata, kade se predviduva zadolzitelno oznacuvanje na imeto i adresa na proizvoditelot ili na subjektot koj go pakuva ili koj go prodava proizvodot a za uvezenite proizvodi se naznacuva i adresa na uvoznikot, zemjata na poteklo  i zemjata od koja e proizvodot uvezen kako i potekloto ili izvorot na proizvodot. Seto ova e vo nasoka na podobro informirawe na potrosuvacot vo odnos na potekloto ili izvorot na prehranbeniot proizvod.

Vo momentov vo Agencijata za hrana I veterinarstvo se raboti na nov Pravilnik za oznacuvanje na hranata koj se usoglasuva so EU regulativata 1169/ 2011 koja zapocnuva so primena vo  zemjite clenki na EU od 14 dekemvri 2014 godina. Se planira ovoj nov pravilnik da se donese vo tekot na ovaa godina i istiot da zapocne da se primenuva vo Republika Makedonija od 01.01.2015 godina.

 

Vo odnos na vtoroto prashanje, vo Zakonot za zdravstvenata zastita e predvideno deka idniot koncesioner koj ke dobie koncesija na mestoto na prethoden koncesioner koj zaminal vo penzija ima obvrska za prezemanje na medicinskite sestri. Istovremeno pri prakticnata implementacija na ovaa odredba se vnimava postapkite za izdavanje na ispraznetite prostori vo javnite zdravstveni ustanovi da se otpocnat blagovremeno so cel izbegnuvanje na prekini vo rabotenjeto na ordinaciite. Isto taka so sekoj sklucen dogovor za zakup za prostor vo javna zdravstvena ustanova se predviduva i obvrska za zakupecot da go vraboti i medicinska sestra koja rabotela vo istata ustanova.

 

Vo odnos na tretoto prashanje, bi sakal da istaknam deka stanuva zbor za kompleksen problem koj ne moze da se reshi preku nok bidejki pricinite za negovo pojavuvanje – nevrabotenost I nizok zhivoten standard se sozdavani so decenii. Zatoa, Vladata na Republika Makedonija, kako nikogas dosega, prezema niza merki i aktivnosti za zgolemuvanje na vrabotenosta kako preduslov za porast na zivotniot standard na site gragjani i za podobar i pokvaliteten zivot. Toa e i edna od Strateskite prioriteti i celi na Vladata na Republika Makedonija. Vo taa nasoka Vladata na Republika Makedonija, imajki gi predvid merkite koi gi prezema za privlekuvanje na stranski investicii, dosega uspea da privlece golem broj stranski kompanii koi otvorija svoi fabriki vo ramki na Tehnolosko - industriskite razvojni zoni vo Makedonija, se so cel da se postigne poramnomeren ekonomski razvoj vo site regioni vo RM, а so toa da se otvorat i poveke novi rabotni mesta. Samo za vasa informacija, soglasno podatocite od Agencijata za vrabotuvanje na RM, dosega, kako rezultat na vakvite merki na Vladata, se realizirani okolu 14 000 novi vrabotuvanja, a so ogled na toa deka, vo narednite cetiri godini, vo slobodnite ekonomski zoni, se predviduva otvoranje na uste 30 novi fabriki, se ocekuva ovaa brojka da se zgolemi za okolu 10.000 novi rabotni mesta. Istovremeno, od strana na Ministerstvoto za trud i socijalna politika donesen e Operativen plan za aktivni merki i programi za vrabotuvanje za 2014 godina, vo koj se sodrzani site aktivni merki i program za vrabotuvanje, koi se realiziraat preku Agencijata za vrabotuvanje.

 

 

Ljupka Sarafimoska Од здружение на медицински сестри на Р. Македонија. За време на приватизацијата што ја направи СДСМ, почнавме да работиме со доктори концесионери. Откако докторите заминаа во пензија, ние сестрите иако имавме повеќе од 25 години стаж останавме без работа. Министерството за здравство имаше јавен повик за повторно наше вработување, а исто така се донесе и закон за заштита на сестрите што останавме без работа. Го молам премиерот да ни помогне во решавањето на нашиот работен статус. Работниот статус на вакви сестри не е решен на околу 60 медицински сестри низ Македонија. Однапред Ви благодарам!

 

Pocituvana, Vo najnovite zakonski izmeni se predviduva idniot koncesioner koj ke dobie koncesija na mestoto na prethoden koncesioner koj zaminal vo penzija ima obvrska za prezemanje na medicinskite sestri

 

 

Vlaste Dimkovski Janko bi te zamolil da go prasas premierot dali ke se dozvoli poveke od tri obidi za IVF za prvo dete .Zatoa sto imam prijateli sto pravele IVF i ostanala zenata od tred pat bremena i sega pak se dozvoluva na tia parovi da pravat IVF pak i imaat pravo tri pati,a nie za prvo dete sme skrateni od toa pravo.Bi go zamolile Premierot i na nas da ni dade sansi da probame i nie kako na drugite parovi ,i nie da staneme roditeli.Vi blagodaram ako mi odgovorite pozitivno na prasanjeto.

 

Почитуван, оваа Влада за прв пат дозволи право за инвитро до 3 обиди на товар на ФЗОМ во 2008 година.  Од 2014 Владата дозволи 3 обиди за инвитро за второ дете.  Оваа мерка ја смести Македонија ,  рамо до рамо со најбогатите земји и нивните здравствени системи во поглед правото на инвитро. Овој предлог од гледачот ќе биде разгледан во иднина  и согласно финансиските можности на ФЗОМ доколку биде одобрен, ќе ја информира Јавноста.

 

Ane Djodjo kako ke se resi prasanjeto so volonterite vo drzavna bolnia genikologija ne ima 120

 

Ane, Во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

 

Svetlana Stojcevska Г-динеПремиер,Ве молам да ми одговорите на следново прашање.Волонтер на клиника како ХИГИЕНИЧАРКА од 2007 година.Со полно работно време и обврски, но со плата од само 4 600 денари месечно до 2011 година. Од 2011 година, со договор за повремено ангажирање преку авторско право но со полно работно време и обврски а со неплатени никакви придонеси за пензионо,здравствено осигурување и друго, со исплатени 8 000 денари.Поради тоа што сме долги години ангажирањи на испразнети работни места по разни основи (пензионирања,смрт,зголемен обем на работа), а и реално сме неопходно потребни на клиниките каде работиме,ме интересира дали и кога ќе се реши нашиот случај,односно има ли конкретни најави за наше ангажирање на неопределено време,односно вработување.
Ви Благодарам на вашиот одговор г-дине премиере.

 

Светлана, во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

 

Tina Stojanovska Gospodine premiere, bi sakala da bi se obratam i da ve prasam koi Vi se planovite vo vrska so resavanjeto na statusot (volonteri) vo javnite zdrastveni ustanovi, konkretno moja bliska licnost veke poveke od 5 god e so volontreski status vo JZU Gerontoloski Zavod, polno rabotno vreme od 8 casa, so mesecen nadomestok od 4.500 den so izvrsuvawe na site rabotni obvrski na dadenoto rabotno mesto. Vi blagodaram.

 

Тина, во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

 

Stevce Cvetkoski Premiere kako ke se resava rabotniot status so volonterite vo zdravstvoto(tehnicki sluzbi)

 

Stevce, Во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

 

Tanja Tanjic Jankovska Gospodine Janko ve molime da go prasate premierot kako moze da se resi problemot so golem broj zdrastveni rabotnici koi rabotata vo bolnicite kako volonteri ili so dogovor na delo poveke od 5,6 godini a nivniot status nikako ne se resava bidejki na objavenite konkursi se primaata luge koi ne volontirale nieden den ili pak po nekolku meseci se doneseni pred da se raspisat konkursite Vladee golemo razocaruvanje za nepravdata koja im se nanesuva .Predlagame site onie koi sto volontirale podolgo vreme a sega se so dogovor na delo od razlicni profili : pravnici, medicinski sestri, salterski rabotnici, da im se transvormiraat dogovorite vo trajni resenija . Pocituvan Grujevski veruvajte toa se deca na rabotnici na samohrani majki koi sto nemaat pari, vrski nitu prijateli. Edinstvena nadez gledaat vo vas i vo vasata pravda.

 

Tanja, во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

 

Nikolina Trajkoska Pocituvan Premier ,ke ve molam ako moze da se resi statusot na volonterite vo opstite bolnici ,potocno veke 13 godini sum so neresen status so polno rabotno vreme.Jas Veruvam vo Vas I Ve podrzuvam Vas I celiot tim za Makedonija !!! So pocit I samo napred ,Ohrid 

 

Николина, во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

 

Zorica Nikolova-Gjorgjievska prasanje do premierot,vo vrska.so vakcinite, dali ke se smeni zakoonot,da bide nezadolzitelno, pozz

 

Soglasno pozitivnite propisi vakcinacijata vo Republika Makedonija e zadolzitelna i toa resenie se bazira na svetskite iskustva vo ovaa oblast.

 

 

 

Elizabeta Miceva Prasanje okolu Zakonot za obvrzna vakcinacija na decata. Ziveev dolgi godini vo Italija i znam deka pretsedatelot Napolitano licno se zalozi pred desetina godini za pravoto na roditelite da odlucuvaat dali ke gi vakciniraat sopstvenite deca. Vo skoro site drzavi clenki na EU toa e taka. Bi bila beskrajno blagodarna dokolku i nasiot politicki vrv (koj mnogu go cenam, pocituvam i poddrzuvam), pokraj politikata za porast na natalitetot, bi se zalozil i za pravoto na sloboden izbor na gragjanite dali ke se vakciniraat, bidejki ima sè poveke seriozni studii, svedocenja od roditeli i od doktori za teskite posledici predizvikani od zivata, aluminiumot i drugite otrovi koi gi sodrzi SEKOJA vakcina. Blagodaram!

 

Elizabeta, soglasno pozitivnite propisi vakcinacijata vo Republika Makedonija e zadolzitelna i toa resenie se bazira na site svetski iskustva vo ovaa oblast.

 

 

 

Naum Lokoski Почитуван премиере, каков е ставот на владата и на вас лично за дозволување на евтаназија, под одредени услови?

 

Почитуван, станува збор за чуствително прашање за кое треба да се произнесат авторитети од повеќе области. Не исклучуваме дека во иднина нема да има јавна расправа по ова прашање.

 

 

Elisaveta Kikovic 3) Dali moze nie, pacientite da imame na uvid istaknati unformacii vo aptekite KOI LEKOVI SE SO PARTICIPACIJA, KOI SO DOPLATA I KOI ODAT PRIVATNO. 4. Zosto DOKTORITE OD privatnite ordinacii koi nemaat skluceno dogovor so Fondot za zdravstvo, koga prepisat lek koj go partipicira FONDOT, PACIENTITE MORA PRIVATNO DA GI KUPUVAAT.

 

Одоговор : Фондот за здравствено осигурување на Македонија на својата веб-стрна има објавено прегледни на лекови кои паѓаат на товар на ФЗОМ и кои моѓе да се подигнат на рецепт од аптеки со кои ФЗОМ има склучено договор.

Согласно Договорот кои го има склучено Фондот за здравствено осигурување на Македонија со ПЗУ аптеките истите се задолжени на видно место за осигурениците да ја истекнат Одлуката за висината на учеството на осигурените лица во вкупните трошоци на здравствени услуги и лекови(партиципација)

Исто така, согласно погоренаведениот договор ПЗУ аптеките кои имаат склучено договор со ФЗОМ потребно е на видно место  да го  истаканат списокот на лекови без доплата во А3 формат.

Воедно при пропишување на рецептот Избраниот лекар е задолжен да му посочи кои лек е без доплата за пациентот.

Согласно законската регулатива лекарите кои немаат договор со ФЗОМ не можат да препишуваат лекови на товар на ФЗОМ, затоа што се надвор од системот за здравствено осигурување.

 

 

Radmila Topalovska Spaseska Prasanje do premierot. Dali vakcinite ke gi napravat pravo na izbor ?

 

Radmila, Soglasno pozitivnite propisi vakcinacijata vo Republika Makedonija e zadolzitelna i toa resenie se bazira na svetskite iskustva vo ovaa oblast.

 

 

Velkoski Vladimir koga ke ima resenie za volanterite vo klinicka bolnica bitola odat po 50 godini a na oglas se vrabotuvaat tie nikogas ne volantirale a gi polozile testovite dajte neka se vrabotat site sto veke volantiraat a ne da se testiraat so testovi sega na starost pozz

 

Владимир, во моментот кога ќе се добие согласност за отварање на ново работно место, предност ќе имаат волонтерите, при што согласно Законот за здравствената заштита предноста ја имаат кандидатите кои имаат најмалку една година волонтирано во таа здравствена установа и подолгиот период на волонтирање се смета за предност при вработувањето.

 

 

Emilija Acevska Pocituvan Janko i Premiere, sakam da prasam:Zosto ne se isplaka lekuvanje vo stranstvo za deca so participacija,cekame 5 god skoro?

 

Почитувана,

од 2013 година Владата преку ФЗОМ овозможи само 200 евра партиципација за лекување во странство, пред 2013 година пациентите мораа да одвојат 20% од сумата за лекување во странство како партиципација.Оваа воведена новина е историска, пример ако до пред 2013 година за лекување од 80.000 евра пациентот требал да одвои 16.000 евра сега треба само 200 евра. Доколку гледачот има конкретен предмет може да се обрати на бесплатниот телефонски број 080033222 од фиксен или пак по електронска пошта, да го напише предметот на info@fzo.org.mk , и ќе му биде одговорено во рок од 24 часа за статусот на предметот.

 

 

Natasha Novakoska prasanje sto se slucuva so izgradbata na centarot za cisticna fibroza?odobrena e izgradba, ke ima izmeni kako sto najavi ministerot , kakvi izmeni ke ima, ? odgovorot go cekaat so godini 150 zaboleni a ne 50 kako sto pisuva vo programata

 

Natasa, krajniot rok za izgradba na Centarot za cisticna fibroza e 2016 godina.

 

 

Biljana Dimeska Pocituvan G-ne Nikolce Dali mozi da se zatvori bolnicata vo prilep ?! Nema normalen lekar AMA bas vo Nikoj odel za lekuvanje poveke mu pravat loso na pacientite otkolku dobro da se otvori sosema nova bolnica so novi iskusni ili barem doktori koi imaat zelba za rabota a za higienata vo bolnicata da ne zboruvame vi blagodaram

 

Biljana, ministerstvoto za zdravstvo redovno vrsi kontroli vo nasoka na podobruvanje na uslovite vo bolnici so cel nivno nepreceno funkcioniranje, a voedno aktivno prezema merki za zadolzitelno specijalisticko usovrsuvanje na site lekari vo renomirani svetski bolnici

 

 

Драгољуб Димов Pochituvan Premiere... Vo Manifestot od 2011 god. stoi deka centarot za cistichna fibroza ke bide gotov do 30.06.2012... Od togash do sega poveke pati e menuvan planot i nishto...Nas poveke ne zagrizuva konotacijata vo koja se spomenuva vo Programata za 2014... 50 tina bolni ( a vistinata e 150 i ushte tolku nedijagnosticirani) , dali za ovoj period budzetot ke go skratite i ke pokriete samo 50 tina bolni? Interhospitalnite infekcii se sluchuvaat zaradi nesoodvetnata hospitalizacija a ne zaradi vozrasta na bolnite....I kako so 2 milioni denari ke se realizira centar za CF za vozrasni... za kadarot ?

 

Dragoljub, krajniot rok za izgradba na Centarot za cisticna fibroza e 2016 godina. Potrebnite sredstva kje bidat obezbedeni I od donacii.

 

 

Slavica Ivanova Pocituvan Premiere sakam da znam koga ke se sredi sostojbata so personalot vo bolnicite vo Strumica.Od doktori do sestri vo site oddelenia treba da se smanat ili da se kaznat za da znaat kako se raboti so narod. Kako prvo nemaat covecnost i ne se odnesuvaat kako medicinski personal.(osven ako ne im platis) Na vas za zal ne vi e poznata situacijata, no narodot toa go znae i go oseka na svoj grb. Za ova sto go pisuvam imam i dokazi i argumenti i stojam zad se sto zboruvam.Jas ne sum edinstven svedok na taa situacija, tuku celiot narod od Strumica.

 

Slavica, ministerstvoto za zdravstvo redovno vrsi kontroli vo nasoka na podobruvanje na uslovite vo bolnici so cel nivno nepreceno funkcioniranje, a voedno aktivno prezema merki za zadolzitelno specijalisticko usovrsuvanje na site lekari vo renomirani svetski bolnici

 

 

Violeta Nastevska Gospodini premiere kazuvate deka lekovite gi namaluvate.Pted poevtinuvanjeto za lek za reumatoiden artritis plakav participacija 300 denari.Sega od poevtinuvanjeto na lekovite mesto 300.00 denari plakam 1485 .00 denari participacija .Kade e poevtinubanjeto na lekoviye

 

Почитувана,

Фондот има утврдено референтна цена за лекот со генеричко име leflunomide 20mg  и за истиот има обезбедено лек без доплата. Имено, за оваа генерика ФЗОМ има утврдено референтна цена и тоа за 2 заштитени имиња -ARAVA на производителот Sanofi Aventis и ALFIMID на производителот Плива. Партиципацијата за двата лека е 240 денари, со тоа што  за ARAVA  се доплаќа  1.145,00 денари, додека лекот ALFIMID е без доплата. Значи од претходно 300 денари сега пациентот партиципира 240 денари.

 

 

Borce Boskovski Zosto nikogas nikoj nese grizi za clenovite na idvalidi daimse ovozmozi ubavi uslovi da imat dobra oprema dali spremen da dojde cvetan dimov da vide kako sportuvat clenovite ses obirat od 18 casot ,PONEDELNIK SREDA PETOK dalis premen dai poseti da vlozi vo nif koj se naoga blizu poranesno vemli ako se sekava ili pozadi semos dali spremen dane poseti nemame nikakvi finasiski sredstva zada nie odime nekoj sporski aktivnosti koj sekogas na drzavno nosime medali dane vide so kakvi palki odime tie prevestva pozdraf cekam odgovor.

 

 

Почитуван,

Владата на Република Македонија и Агенцијата за млади и спорт во донесената Програма за развој на спортот во Република Македонија за периодот од 2013-2017 година, како еден од главните приоритети за работа го има зацртано токму процесот на континуирана поддршка на спортисти со инвалидност заради нивно учество во рамки на меѓународниот систем на натпревари, како и поддршка на Федерацијата за спорт и рекреација на инвалидите на Македонија.

 

Развојот  на спортот за инвалидизираните лица ќе продолжи во насока на подобрување на состојбата поврзана со пристапноста до спортските објекти, надоместоците за нивно користење, достапот до специфичните спортски реквизити, стручните кадри и активностите и мерките заради подигање на мотивот на лицата од овие социјални категории да се бават со спорт.

 

Во врска со средбата, ве молам да се обратите до мојот кабинет или директно до Агенцијата за млади и спорт за Ве посети директорот на Агенцијата за млади и спорт, г. Марјан Спасески, како најнадлежен функционер за ова прашање.

 

 

Robert Mitkovski Премиере, несебично ги помагате скоро сите спортови, што правиме со одбојката?

 

Почитуван, 

Сакам да Ве информирам дека Агенцијата за млади и спорт во изминатиот период, подеднакво во сите сегменти на дејствување го помагала и одбојкарскиот спорт. Имено, имајќи ги во вид програмите за финансирање на националните спортски федерации, кои се утврдуваат во Буџетот на Република Македонија, Агенцијата за млади и спорт секоја година на Одбојкарската федерација на Македонија и доделува средства во рамки на пропишаните критериуми за финансирање, а во насока на функционалност на федерацијата и развој на овој спорт во Република Македонија.

Она што е неопходно да се направи во наредниот период е поголемо популаризирање на овој спорт и порационално користење на постојните средства. Секако, доколку за тоа се создадат финансиски можности, ќе се зголеми и финансирањето на одбојката.

 

 

 

Macedon King Тодор Ваневски:ДАЛИ ВЛАДАТА ПЛАНИРА ДА ПРЕВЗЕМЕ НЕШТО ОКОЛУ ПРОБЛЕМОТ СО ИЗВРШИТЕЛИТЕ И АГЕНЦИЈАТА ЕОС МАТРИКС КОЈА Е ОВЛАСТЕНА ОД ДРЖАВАТА И ПРЕВЗИМА ДОЛГОВИ А ПОТОА ГИ НАПЛАЌА ДУПЛО БУКВАЛНА ЛИХВА... МНОЗИНСТВОТО ОД НАРОДОТ ГО ИМА ОСЕТЕНО ОВА НА СВОЈА КОЖА СКОРО ДА НЕМА ЧОВЕК КОЈ НЕМАЛ НЕКОЈ ПРОБЛЕМ СО ГОРЕ НАВЕДЕНОТО. Поздрав ЈАНКО

 

Напуштањето на судскиот систем на извршување и востановување на системот на приватни извршители од 2005 година,  непречено се имплементира од мај 2006 година, и неколку пати беше надградуван.Доколку должникот ја занемари правосилната судската одлука и непостапи по истата во роковите определени со одлуката,  дури тогаш таа станува извршна исправа, чиј процес на присилно извршување се спроведува согласно Законот за извршување. Присилното извршување на судските одлуки, носи дополнителни трошоци и затезни камати определени со Закон.

Примената на новиот систем на извршување на извршните исправи, недвојбено се докажа како исклучително функционален и ефикасен кој овозможува брза реализација на извршните исправи, се разбира ако должникот воопшто има средства, и дека целосно е надминат проблемот со екстремно бавната реализација на извршните исправи.

Наводите истакнати од ваша страна за оваа наводно “ лихварска“агенција која врши присилна наплата на долгови ќе биде испитана од страна на надлежните институции.

Меѓутоа останува вашето право доколку сметате дека со постапувањето на наведената агенција е постапено спротивно на закон, од ваша страна да биде иницирана соодветна пријава за надлежните институции.

 

 

 

Aleksandar Karajanov prasaj go premierot dali ke ima amnestija za zatvorenicite bidejki vo site sosedni zemji e dadena samo vo makedonija nema uste od 2002 godina

 

Почитуван,

Амнестијата е акт со кој државата генерално ја укинува или ја смалува должината на казната за осудени лица за сите или одредени кривични дела.

Согласно Уставот на Република Македонија, амнестијата ја донесува Собранието на Република Македонија.

Во Република Македонија во моментот се прават анализи за изнаоѓање на други инструменти за намалување на бројноста на популацијата во затворите. Така на пример интензивно се работи на воспоставување на одржлив систем на пробација односно алтернативни мерки на казнувањето.

Согласно наведеното во моментов во Република Македонија не постојат причини за да се предложи донесување на нов Закон за амнестија.

 

 

 

Aleksandar Aleksovski Janko golem pozdrav do tebe i bi sakal da go prasam premierot zosto sega vo ek na izbori najavuva otpisuvanje na dolg na ranliva kategorija na lugje i na socijalni slucai sto e so zakonot za obligacioni odnosi stara smetka postara od 12 meseca korisnikot ne e dolzen da ja plati i dali znae deka vo poslednive 2 godini gragjanite na republika makedonija dobija zastareni smetki i postari od 10 godini od voda.struja.telefon ..... i sto bea prinudeni da gi placaat .eve primer ke navedam postara smetka od 12 meseca za struja ne treba da ja placas ali ke dojdat od Evn op imate zastaren dolg i odma ti ja secat strujata i dodeka ne go platis zastareniot dolg ili potpise dogovor da ja platis na rati ne ja uklucuvaat a plus i na ova treba da platis sto ke dojdat povtorno da te vklucat na mrezata .Zosto do sega ne zastana vladata pozadi narodot nego se cekaat izbori za vaka da manipuliraat so narodot za GLASOVI

 

Почитуван, во членот 367 од Законот за облигационите односи се наведува дека за една година застаруваат:

-                побарувањата за надомест за испорачана електрична и топлотна енергија, гас, вода, за оџачарски услуги и за одржување на чистотата, кога испораката, односно услугата е извршена за потребите на домаќинството....

-                Застареноста тече иако се продолжени испораките или услугите.

 

Во членот 368 се наведува дека сите побарувања што се утврдени со правосилна судска одлука или со одлука на друг надлежен орган, или со порамнување пред суд или друг надлежен орган, застаруваат за десет години, па и оние за кои законот инаку предвидува пократок рок на застареност. Со оваа одредба е регулирано времето на застареност кога побарувањето е утврдено со извршна исправа. Во тој случај застареноста почнува да тече од денот кога истекол рокот за доброволно извршување на времето содржано во таа исправа.

Во делот на Прекин на застарувањето како основ кога застарувањето прекинува да тече е во случај на признавање на долгот од страна на должникот со изјава но и на посреден начин како што е давање на отплата, плаќање на камата, давање на обезбедување. Исто така застарувањето се прекинува и во случај на подигање на тужба и со секое друго доверителово дејствие преземено против должникот пред суд или друг надлежен орган заради утврдување, обезбедување или остварување на побарувањето.

Согласно наведеното  од причина што во поставеното прашање  се наведува дека  граѓаните биле должни да ги платат сметки се работи за долгови потврдени со одлуки на надлежен орган.

Доколку граѓаните сметаат дека е повредено некое нивно право утврдено со закон тогаш би требало да покренат судски спор пред надлежен суд.

 

 

Izabela Ilieva Прашање до Г-динот Премиер.Кога се планира донесување на Законот за јавнообвинителски службеници со кој се планира зголемување на платите на јавнообвинителските службеници на ниво на судските службеници, бидејќи овие службеници сега сеуште спаѓаат во групата на Државни службеници, а сето ова со оглед на примената на Новиот ЗКП со чија примена обемот на работата во обвинителствата е дупло зголемен.Дали се планира да се даде бенифициран стаж за вработените во јавните обвинителства како за вработените во полициската администрација, со оглед на истата тежина на работата поврзана и со тајност во работењето и воедно кога се планира комплетирање на работните места во обвинителствата, бидејќи сега се потребни нови кадри во работењето и пополнување на одамна упразнетите работни места.Со почит.

 

Почитувана, Законот за јавно обвинителска служба, со кој за прв пат во посебен закон се уредуваат статусот, правата, должностите и одговорностите, како и платите и надоместоците на плата на вработените во јавното обвинителство, е во крајна фаза на подготовка во Министерството за правда. Подготовката на Законот, во извесна смисла е пролонгирана, имајќи ја во предвид обврската за усогласување на овој закон со Законот за административни службеници.

Прашањето за бенифициран стаж на јавнообвинителските службеници ќе биде разгледано, имајќи го во предвид мислењето на Министерството за финансии, Министерството за труд и социјална политика и Секретаријатот за законодавство.

 

Во насока на зајакнување на кадровските капацитети за примена на новиот Закон за кривична постапка во ноември 2013 година отпочна, а годинава ЈОРМ ја заврши постапката за вработување на 39 високо стручни државни службеници и 3 лица со средна стручна спрема. Сите овие лица се вработени во повеќе обвинителства низ Република Македонија. Исто така, со спогодба за преземање на вработени лица Јавното обвинителство на Република Македонија превзема 16 лица со средна стручна спрема, како и 5 лица со висока стручна спрема. Оваа практита на надминување на овој повеќе годишен проблем ќе продолжи и во тековната 2014 и во наредната 2015 година, за кога се планирани нови вработувања.

 

Бројот и видот на работните места во јавните обвинителства во Правилникот за систематизација на работните места ги пропишува Јавниот обвинител на Република Македонија, кој врз основа на обезбедени финансиски средства и во соработка со јавните обвинители го планира пополнувањето на истите.

 

 

Angelina Bozinovska Поштуенка Јанко, поздрав до Премиерот:) А сега прашањето, само кратко, подолу ќе образложам повеќе во друг коментар: Владава, во новите мерки најави дека ќе ни помогне на социјалците, невработените, жртви на криминалната приватизација со отпишување на долгови, а на другата страна (кај олигархот што не` ограби), стојат нашите побарувања за неисплатени плати и придонеси поради кои сме заглавиле финансиски и останале на улица не по своја вина! Во голем број случаи фирмите и нивните ќерки ДОООЛ-и се активни и можат да се подмират долговите од нив! Ние како граѓани тоа не можеме, немаме пари за судови, ниту пак на мои колеги кои ги добија судските процеси им ги исплатија долговите! Наводно, немале од каде да наплатат??? Тоа беше помеѓу 2003 и 2005г , кога спрегата меѓу судиите и олигарсите никој не можеше да ја прекине!!! Значи, да резимирам, апашите постојат, функционираат, а нам ни должат плати и придонеси за две години!!! Како се решава тоа, кога си исфрлен без денар и не си во состојба да плаќаш адвокат, ниту пак адвокатите се нафаќаа да платиш после добивањето на отштетата?

 

Почитувана,

Кога се работи за активни фирми со активни жиро сметки и како што се наведува во прашањето тужителите ги добиле процесите истите можат да бараат  извршување на истите.

Доколку пак постојат фирми ќерки на фирмата која избегнува плаќање на долговите утврдени со судска одлука, единствен начин на подмирување на долговите од нив е со иницирање на судска постапка во која ќе се утврдува поврзаноста на фирмите. Неопходна е судска одлука во која ќе се констатира трансферирање на обврската од фирмата должник кон фирмата ќерка, како истата би станала должник и би можело присилно да се извршува од нејзината жиро сметка. 

Во однос на прашањето дека граѓаните немале средства за тужат укажуваме дека веќе со години се применува Законот за бесплатна правна помош и истите треба да се обратат до Министерството за правда со барање за правна помош.

 

 

·                Kire Gestakovski Г-ДИН НИКОЛА ГРУЕВСКИ ЌЕ БИДЕ ДОЖИВОТЕН ПРЕМИЕР.ДЕЛАТА СЕ НА НЕГОВА СТРАНА.А КАЈ ОПОЗИЦИЈАТА СЕ ЈАВУВА ГОЛЕМА НЕРВОЗА И БЕС.САМО ЕДНА ПРЕПОРАКА ЗА РЕСЕН,ДА СЕ ИЗВАДАТ СИТЕ ПРИКРИЕНИ КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ ПОДНЕСЕНИ ПРОТИВ МОЌНИЦИТЕ НА ОПОЗИЦИЈАТА.НЕ Е МОЖНО ВО РЕСЕН НИТИ ЕДЕН ДА НЕ СЕДНЕ НА ОБВИНИТЕЛНА КЛУПА?СЕ ИЗНАСЛУШАВМЕ ПОДНЕСОЦИ ОД МВР ОД 2007 НАВАМУ,А РЕЗУЛТАТ ВО РЕСЕН НЕМА?ИМАШЕ ПРИКРИВАЊА ,А ЧИСТИ ДОКАЗИ И СЕУШТЕ ПРЕДМЕТИТЕ СЕ ВО ЈО НА РМ,ОДНОСНО ОЈО БИТОЛА?

 

Почитуван, во Вашето прашање не е наведен конкретен предмет. За текот на секоја кривична постапка го упатуваме граѓанинот да се обрати до Јавното обвинителство на Република Македонија со писмен поднесок за да се информира за текот на постапката која е во негов домен на интерес.

 

 




КОМЕНТАРИ




Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани