Трка против плимата - Повеќечасовна борба на една жена да го спаси својот коњ заглавен во кал додека морето надоаѓа
  Објавено на
share

ВО ТРКА СО ПЛИМАТА - СПАСУВАЊЕТО НА КОЊОТ АСТРО И НЕГОВАТА ХРАБРА СОПСТВЕНИЧКА НИКОЛ ГРАХАМ

Никол Грахам го јавалА својот 18 годишен коњ по име Астро, покрај брегот, кога тој се заглавил во калта. Но ситуацијата не била наивна, почнале да тонат.  Храбро повикала помош и неа луѓето лесно можеле да ја спасат, но таа решила да остане до крај со коњот кој бил во очајна состојба. Она, заедно со него, останале заглавени во длабоката кал. Живата кал и не била претерано длабока, но бидеејќи надоаѓала плима, нивото на морето почнало да се искачува и со тоа кутрото животно  со сигурност ќе се удавело.
Госпоѓа Грахам решила да остане покрај својот коњ до крај, плачела и го гушкала додека чекала да дојде помош. Секако, помошта дошла, но далеку од лесно спасување. Сепак се работело за коњ кој по својата раса е крупен, голем и исклучително тежок.

Локалното население, пожарникарите, фармерите, спасувачите, сите заедно се нафатиле на опасна операција. Имено Астро бил толку многу вознемирен што преставувал опсаност да се повреди и себе и спасувачите. Дошле и од ветеринарната служба кои му дале седатив на животното пред да пристапат на спасување.

Ова е сторија на една многу храбра жена и сложни луѓе кои го направиле скоро невозможното. 

 

 
'Like quicksand': Both Miss Graham and her horse were stuck up to their waists in the mud as the tide was closing in
 
Tонење: И коњот и жената заедно заглавени во калта чекаат на спас 
 
 
Desperation: Nicole Graham comforts her 18-year-old show horse Astro after he gets stuck in coastal mud as the tide comes in
Tidal terror: The brave mother tries to keep the horse calm as rescuers work how out to free the animal
 

Очај: Низ солзи жената се обидува да го утеши и смири преплашеното животно 

 
Swallowed up: Astro was stuck fast and Miss Graham's efforts to pull him free only resulted in herself sinking deeper into the quagmire

Заглавени: Иако госпоѓа Грахам се обидувала да го извади од калта, животното само потонало уште подлабоко. Помошта очајно била потребна.

бидеејќи не била сама, со неа јавала и нејзината млада ќерка Париз, таа со својот коњ одјавала да повика помош додека мајката останала и се борела да го ослободи и спаси Астро. 

 
To the rescue: Vet Stacey Sullivan prepares to sedate Astro in a bid to get him out safely

 

Tidal terror: The brave mother tries to keep the horse calm as rescuers work how out to free the animal

Храбарата мајка го смирува кутрото животно додека му даваат седатив

 
Emotional: Miss Graham said it was heartbreaking to see her horse so exhausted and struggling

Емоции: Очај веќе ја зафаќа и жената која го гледа кутрото исцрпено животно како силно се трга во клата и се подлабоко заглавува во калта додека водата надоаѓа

 
Race against the tide: The water is seen getting closer to the horse as the group battles to free him

Трка против плимата: откако почна да делува седативот спасувачите започнаа да дејствуваат

 
Stuck fast: Rescuers look for ways to free the stricken horse as time is slowly running out for him

Борба: Обиди да се врзе коњот со широки појаси кои се доволно силни и широки да го извадат но не и фатално да го повредат животно што би се случило кога со обични јажиња и ланци би се обиделе

 
Pulled free: Astro is dragged from the mud with the aid of a farmer's tractor

Нуркање во кал за спас: За да можат да го повлечат мораа да донесат трактор, а мораа буквално да нуркаат во калта за да можат да го врзат за да го извлечат. Пожарникарите, фармерите, сите заедно и со заеднички сили конечно, после три часа успеваат да го ослободат Астро.

Sedated and exhausted: Astro collapses on the ground after he is pulled free of the mud, to the relief of rescuers

Исрпен: Под дејство на седативот и исцрпен од борбата, веднаш откако се ослободи Астро се струполува изнеможетен и губи свест. Сите се во очај и солзи.

Saved: Vet Stacey Sullivan helps Astro to his feet as the effects of the sedation wear off

Спасение: Сепак, Астро усева да се исправи откако поминува дејството на седативот. Во меѓувреме дојде и спасувачки хеликоптер кој надлетуваше подготвен ако спасувачите не успеат да го излечат тоа да го направат одозгора со леталото. 

 
It's all over: Miss Graham leads her horses away from the beach after the traumatic rescue

Се заврши: Никол грахам не можеше да ја скрие радоста и еуфоријата после спасувањето на Астро

Aftermath: Astro and Miss Graham are led to safety after the drama. The vet said the horse may not have made it had it not been for the efforts of his owner

После драмата: Астро и пожртвуваната Никол полека си одат кон дома со помош на спасувачите. Сите изјави потоа на оние кои учествуваа беа дека никакви биле шансите коњот да се спаси на време, да не била исклучителната храброст и пожртвуваност на неговиот соптвеник, Никол Грахам.

Секако, сево ова го има на видео, во пар минути ќе го изледавте без многу инволвираност во оваа вистинска спасувачка и емотивна драма. Но преку оваа репортажа, убаво може да се види хуманоста и борбата за спас на едно живо суштество, приказна која треба да не инсприра сите нас. Само сложно и заедно, се е можно.




КОМЕНТАРИ




Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани