Што пишуваат другите за референдумот во Македонија Уличарски стандарди ЕУ: Македонски референдум са 36% успјешан, а каталонски са 43% неуспјешан
  Објавено на
share

 

Уличарски стандарди ЕУ: Македонски референдум са 36% успјешан, а каталонски са 43% неуспјешан


Двоструки аришини „демократичности“ Европске уније видљиви су и на најновијем примјеру Македоније.

Слободна воља грађана очигледно за њих не игра велику улогу, већ се политика покушава заокренути „силом“ ако не милом, а све под привидом демократије.

То нам показују и два последња велика референдума одржана у Европи у последње вријеме: каталонски за независност, и македонски поводом промјене имена државе, али и уласка у ЕУ и НАТО.

Грађани Македоније, бојкотом су показали шта мисле о томе да се из туђих центара моћи одлучује о њиховим животима. Упркос бјесомучној кампањи о „бенефитима“ ЕУ и НАТО, они су изашли као апсолутни побједници.

Међутим, из Европске уније, мисле другачије. Према њима, референдум је успио. Двоструки аршини постају видљиви тек кад се македонски референдум упореди са каталонским, чији се резултати „не допадају“ ЕУ.

И док је за ЕУ референдум у Македонији успио са 36% излазности, каталонски сматрају неуспјешним са чак 43% излазности.

Слични аршини постоје и када су у питању Косово и Крим, Косово и Република Српска.

Каталонци и Македонци показали су цијелој Европи да постоји други политички пут од ЕУ и НАТО, који се у медијима показује као безалтенративан, те да је слобода оно што их битно одређује. Уличарски стандарди ЕУ, и политика Брисела као јединог центра моћи из којег се све одлучује, овдје није успјела. 




КОМЕНТАРИ




Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани