Одговори на прашањта поставени до премиерот Груевски Втор Дел
  Објавено на
share

 

Sinemce Dzeladinova Prasaj go premierot koga ke gi isplatat korisnicite za 3 to i 4 to dete ,bidejki kasnat 2 meseca i sakame da znaeme pred izborite ili po izborite .

 

Почитувана, надоместокот  за родителски додаток за трето и четврто дете и покрај обновата која трае до 31.03.2014 година од страна на МТСП се исплаќа редовно и извршена е исплата за месец јануари и февруари 2014 година во сите општини. Во зависност од тоа како центрите ги решаваат предметите, така и се исплаќаат корисниците. Правото се исплаќа на трансакциска сметка на корисникот на ниво на цела држава.

Истото се однесува и за посебниот додаток , а е исплатен заклучно со месец март 2014 година.

Во врска со прашањата на корисниците, за да се провери во базата на податоци околу исплатата, потребни се нивни лични податоци или можат лично да се обратат во министерството за добивање одговор на тел. 02 3106595 или на маил igareski@mtsp.gov.mk.

 

Sinemce Dzeladinova Te molam Janko da go prasasPremierot sto misli za romite sto se na istocniot del na makedonija ,sto e napraveno i sto ke se pravi za niv bidejki ziveat vo beda i siromastija ,diskriminirani sme vo sekoja svera.

 

Владата на РМ во рамките на Стратегијата и Декадата на Ромите имплементира проекти на територијата на цела Македонија со цел да се подобри социо-економската положба на Ромите и да се намали јазот помеѓу Ромите и другите националности. Владата на РМ преку ресорните министерства ги имплементира следните проекти: 

  1. Министерството за труд и социјална политика го имплементира Проектот за вклучување на децата Роми во предучилишно образование кој се имплементира во 17 градинки, финансиски престој на децата е покриен од министерството, РЕФ и општините каде се имплементира истиот. Овој проект се имплементира и во Штип, Делчево, Береово, Кочани и Пехчево.
  2. Отворени се 12 Ромски Информативни Центри кои претставуваат линк помеѓу ромската заедница и институциите на локално и национално ниво. Вакви центри се отворени во Штип, Берово , Делчево и Кочани.
  3. Проектот ССТ или Условен паричен надоместок преку кој сите родители корисници на социјални бенифиции редовно ги праќаат своите деца во средно образование добиваат месечен надоместок за секое дете по 1200 денари.
  4. Стипендирани ученици Роми во училиштата на територијата на цела Македонија. Овој проект се имплементира од Министерството за образование и наука и годишно доделува 650 стипендии на ученици Роми во средните училишта во кој се вклучени и ученици од Источна Македонија.
    Владата воведе квота со која 10 проценти од изградените станови се доделуваат на ромската заедница. Ова се само дел од проектите.

 

Ангелина Димитровска Јанчева Moeto prasanje do Premierot e dali se razmisluva za tie lugje sto se na vozrast od 55 do 60 god.a im nedostasuva staz od 1,5 do 2 godini za da ostvarat pravo na penzija so munimalniot uslov od 15 god.Se nadevam deka i sakam da dobijam odgovor i da se ovozmozi ovie lugje da si gi platat pridonesite za da mozat da zemat nekoja minimalna penzija za nivni opstanok

 

Условот за остварување правото на старосна пензија во Република Македонија е минимум 15 години работен стаж и 62 години живот за жена односно 64 за маж. Овие два услови треба комутативно да бидат исполнети за да може едно лице да оствари право на пензија.

За лицата кои имаат 55 или 60 години живот сеуште постои можност да се вработат и да навршат 15 години пензиски стаж и да ги исполнат условите за пензија.Секако, предлозите кои се во насока на овозможување на социјална сигурност кај определена категорија на граѓани ќе се разгледаат  и анализираат согласно финансиските можности на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување.

 

 

Бојан Костов Што е со Воените Инвалиди на кои надоместокот не им е покачен нити денар од 2006 година?

 

Месечните парични примања на корисниците од боречко инвалидската заштита се определуваат врз основа на просечно месечна исплатена нето плата по вработен, според податоците што ги објавува Државниот завод за статистика.

Зголемувања се вршат во зависност од зголемувањето на месечната исплатена нето плата по вработен,како се зголемува износот на нето плата така се зголемува и износот на надоместокот

 

 

Тошо Дете Лошо dali ke se zgolemi starosnata granica za penzioniranje?

 

Во моментот условот за стекнување право на старосна пензија е 64 години живот (маж), односно 62 години на живот (жена) и најмалку 15 години пензиски стаж. Иако во европските држави постои тренд на зголемувањето на условите за стекнување право на старосна пензија, тоа во македонскиот пензиски систем нема да е случај. Имено, зголемувањето на старосната граница за стекнување право на старосна пензија беше направено уште на почетокот на пензиската реформа односно во 2000 година кога старосната граница за мажи од 63 години на живот во 2001 година се зголеми на 64 а за жените зголемувањето на старосната граница постапно се одвиваше заклучно со 2007 година, од кога е старосната граница се утврдува на 62 години на живот.

Во моментот не се подготвуваат измени во насока на зголемување на старосната граница како услов за стекнување право на старосна пензија.

 

Zaklina Peshevska Dali trudovata inspekcija ke pocne konecno da ja izvrsuva svojata dolznost posebno se odnesuva na tekstilnite firmi . Site vraboteni potpisuvaat dogovor za rabota na 40 h nedelno znaci 5 dena vo nedelata a sekoja sabota im e rabotna ponekogas duri i nedelata no inspektorite zaminuvaat od firmite so polni kesi i zatvoreni oci.Mnogu ke mi bide milo ako go slusnam vasiot stav, blagodaram.

 

Државниот инспекторат за труд ,постојано врши надзор во текстилните фабрики,а особено за почитувањето на работното време и работните часови во текстилните фабрики. Од причина што некои од текстилните фабрики работат подолго од предвиденот работно време од 40 часа неделно Државниот инспекторат е должен континуриано да врши надзор, и да  поднесува и посебни инфорамации до Владата на Република Македонија.Доколку имате сознание во кои текстилни фабрики не се почитува работнот време или прекувремената работа не се пријавува и не се исплатува веднаш испратете претставка во мојот кабинет или информирајте го Министерството или Државниот инспекторат за труд. По поднесената пријава веднаш ќе постапиме и ке извршиме  вондреден надзор.  

 

 

Brajan Milosev Велигден, како најголем православен празник, петок е прогласен за нерабоен ден (државен празник) исто ака и понеделник е прославен како верски државен празник. Како е можно саботата да не биде празницен ден и тие што се на работа да не им се плаќа како верски празник?

 

Со Законот за празниците на Република Македонија се утврдуваат државните празници на Република Македонија и другите празници и се определуваат неработените денови на празнувањето. Покрај државните празници, според законот, празник на Република Македонија е и Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар. Тој е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија. Дополнително, во Република Македонија се празнуваат и неработни денови за верниците од различните вероисповеди и меѓу нив е и Велики Петок, петок пред Велигден, како празник и неработен ден за припадниците на православната вероисповед.Целта на утврдувањето на некои од верските празници како неработни денови за припадниците на определена вероисповед  е граѓаните на Република Македонија, секој во рамките на својата вероисповед, да има поголем простор и време за реализација на своите верски потреби, односно слободни денови во кои своите верски чувства ќе може да ги сподели и во кругот на семејството. Во горенаведените, со закон утврдени неработените денови, работникот има право на надомест на плата, односно на зголемена плата, во согласност со закон и колективен договор.

 

 

Dejan Ristov nema da vi odzeme mnogu od vremeto samo sakame da znaeme site deca bez roditeli ako moze da odgovori premierot kratko i jasno. Bea najaveni stanovi vo skopje za vo mart ocigledno e odlozeno za koga e odlozeno? vi blagodaram

 

Почитуван, За Скопје е предвидено до крај на месец мај да се завршат 6 станови кои ќе бидат подготвени за вселување. До крај на месец август е предвидено да се завршат уште 4 станови, додека до крај на декември се очекува да се изградат уште 8 станови. За 2015 година се планира да се изградат уште 24 станови.

 

 

Dimitar Karmanoski Прашање до премиерот:Имам 40 години работен стаж и старост 60 години и неможам да стекнам право на пензија до 64 години дискриминиран во однос на други корисници кои одат со бенифициран стаж а имаат 40 години работен стаж.Дали се предвидуваат измени во законот?

 

Во моментот условот за стекнување право на старосна пензија е 64 години живот (маж), односно 62 години на живот (жена) и најмалку 15 години пензиски стаж. Иако во европските држави постои тренд на зголемувањето на условите за стекнување право на старосна пензија, тоа во македонскиот пензиски систем нема да е случај. Имено, зголемувањето на старосната граница за стекнување право на старосна пензија беше направено уште на почетокот на пензиската реформа односно во 2000 година кога старосната граница за мажи од 63 години на живот во 2001 година се зголеми на 64 а за жените зголемувањето на старосната граница постапно се одвиваше заклучно со 2007 година, од кога е старосната граница се утврдува на 62 години на живот.

Осигурениците кои работат на работни места на кои стажот на осигурување се смета со зголемено траење  ( бенефициран стаж) старосната пензија ја остваруваат порано со намалување на старосната пензија во зависнот од тоа за колку месеци му се зголемува пензискиот стаж. Ова од причина , што овие осигуреници работат на течки и по здравјето штетни работни места или пак вршат одредени професии како што се : рудари, вработени на некои работни места во хемиска индустрија, металургија, полиција, одбарана, балетани и сл:

Во моментот не се подготвуваат измени во насока на зголемување на старосната граница како услов за стекнување право на старосна пензија.

 

 

Marina Srbinoska Зошто на полициските слижбеници кои што работеле во ССВР-Белград до 1991 пред осамостојувањето, при заминување во пензија во Македонија, ПИОМ не им ја исплаќацелосната пензија како за сите други со оглед на фактот што работеле во СОЈУЗНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА, А НЕ ВО СРБИЈА. Го молиме Премиерот и Владата да ни изнајдат соодветно законско решение за оваа група на осигуреници, бидејќи се сочинува од 50-100 луѓе кои талкаат по јавните институции и се оштетени месечно со по 10.000 денари.

 

Во врска со вашето прашање за примена на Договорот за социјално осигурување меѓу Република Македонија и Сојузна Република Југославија („ Службен весник на Република Македонија бр.13/2002) во однос на засметувањето на стажот на осигурување којшто се смета со зголемено траење ( бенефициран работен стаж) и исполнување на условите за пензија во Република Србија за вработени во МВР,Ви доставувам одговор кој е малку поопширен но истиот е во насока на појаснување на начинот на остварувањето на правото на пензија според овој договор.

Со членот 17 став (2) од овој Договор , при собирањето на пензискиот стаж навршен во двете држави договорнички за стекнување, зачувување или повторно признавање на давање, стажот на осигурување кој според правните прописи на другата држава договорничка се смета со зголемено траење, се зема во предвид како стаж на осигурување во ефективно траење.

Со членот 40 став  (3) од овој Договор , по исклучок од член 17 став (2) , стажот на осигурување навршен пред 1 јануари 1992 година, кој според тогашните прописи се пресметувал со зголемено траење, се зема во предвид во признатото ( зголемено ) траење.

Оваа одредба има за цел да ги опфати навршените периоди на пензиски стаж со зголемено траење кои се утврдувале според прописите од поранешна СФРЈ. Тоа значи дека, пензискиот стаж на македонски граѓанин кој работел во Република Србија  на работни места на кои стажот на осигурување се смета со зголемено траење, до 1 јануари 1992 година ќе се смета со зголемено траење . Доколку по овој датум македонскиот граѓанин работел на работни места на кои стажот на осигурување се смета со зголемено траење во Република Македонија, тој период во другата држава договорничка се смета само во ефективно траење.

Договорите за социјално осигурување склучени од Република Македонија со  поранешните југословенски држави ( Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија и Црна Гора) содржат исто решение во однос на признавањето на стажот на осигурување што се смета со зголемено траење. Ова од причина  што сите овие држави до 1 јануари 1992 година применувале исти прописи во однос на засметувањето на стажот на осигурување со зголемено траење и постоело изедначеност во однос на работните места на кои се однесувало ова право.

 

Со останатите  европски држави со кои Република Македонија има склучено билатерален договор за социјално осигурување како и со прекуокеанските држави не постојат воопшто одредби за признавање на стаж со зголемено траење. Напротив, при собирање на пензискиот стаж , тој се зема во предвид како стаж на осигурување само во  ефективно траење. Ова од причина што секоја држава има индивидуални законски решенија за засметување на пензискиот стаж со зголемено траење  во однос на категоријата на работниците,  степенот на зголемувањето на стажот, периодите за коишто тоа зголемување ќе се однесува и особено поради фактот кој го плаќа дополнителниот придонес  за зголемениот пензиски стаж. Ова решение не е само случај за Република Македонија туку воопшто за сите пензиски системи, особено европските пензиски системи и истото е содржано и во Регулативата 883/2004 на Европскиот парламент и Советот којашто и Република Македонија ја применува при склучување на билатералните договори.

 

Во однос на остварувањето право на старосна пензија за вработените од Министерството за внатрешни работи со примена на Договорот за социјално осигурување меѓу Република Македонија и Република Југославија, условите за стекнување право на старосна пензија од другата држава договорничка во однос на пензискиот стаж се утврдуваат без засметување на бенефицираниот работен стаж навршен по 1 јануари 1992 година.  Секоја држава при утврдување на условите за стекнување право на пензија, доколку е потребно, ги собира пензискиот стаж навршен во двете држави, а висината на старосната пензија се определува според  пензискиот стаж и платите навршени во едната држава, со примена на формула за пресметка на пензијата за делот од пензискиот стаж во таа држава. Доколку условите за стекнување право на старосна пензија не се едновремено исполнети во двете држави, правото на старосна пензија ќе се определи по исполнување на условите согласно прописите на другата држава договорничка.

 

Liljana Kiprovska Pocituvani,bi sakala da go prasam gospodinot Premier,slednovo:
Mojot soprug ima firma veke sest godini koja e otvorena no nema nikakvi vlezni ni izlezni fakturi, odnosno ne ni pocnala da raboti.Bidejki firmata ne raboti,nema nikakvi pridonesi niti plata,a sepak se vodi kako da e vraboten, nema zdravstveni kartoni i nemoze da bara druga rabota bidejki nemoze nikoj da go prijavi. Jas isto taka ne rabotam i nemam zdravstveno osiguruvanje zaradi mojot soprug.Ne upatija vo socijalno kade ni odgovorija deka jas i da se prijavam vo zavod ne mi sleduvaat zdravstveni kartoni bidejki treba da sum osigurana preku mojot soprug,bez razlika sto firmata ne mu raboti.
Nie dvajcata sme bez rabota i bez osiguruvanje, imame sin koj isto taka ne raboti a se prijavuva vo zavodot za vrabotuvanje. Moeto prasanje e, dali nie vleguvame vo onaa kategorija gragjani na koi ke im bidat oprosteni dolgovite za struja i parno, za sto sekojdnevno dobivame opomeni so izvrsiteli,
Vi blagodaram,vasa verna gledacka,Liljana od Skopje.

 

Одговор:  Во врска со остварувањето на здравственото осигурување за Вас и Вашиот сопруг, Ве известуваме дека е потребно да ја ликвидирате фирмата, којашто, иако не работи, сепак постои. Со самото постоење на таа фирма, лицата коишто се вработени во неа или пак се основачи на истата, се водат како вработени лица.

Со ликвидирањето на фирмата Вашиот сопруг ќе може да се стекне со статус на невработено лице и со самото тоа да го оствари правото на здравствено осигурување за  себе и за Вас.

 

 

Lence Binevska pozdrav za toa sto premierot ke odgovara na prasanjata od narodot jas sakam da go prasam i da mi dade odgovor premierot se raboti za mojot soprug koj ima 30 godini i uporno 3 godini se obiduvame da dobie invalidska penzija ,a za toa gi ispolnuva site uslovi vo pogled na staz i site lekarsi izvestai boleduva od teska nepopravliva zdravstvena sostojba,dva pati e odbien a veke sega po tretpat sme pod zalba celi 8 meseci i nemame nikakov odgovor.Navistina da zivees so 2 maloletni deca 3 godini so boleduvanje od 5600den e mnogu tesko.Sakam odgovor i nadez deka vo najbrz mozen rok ke se razresi nasiot problem imeto na pacientot e Dimitar Binevski .Vi blagodaram odnapred i vi posakuvam prijatna vecer.

 

Одговор: Почитувани, За да можеме точно да провериме за кој предмет станува збор ќе ве молиме да ни дадете конкретни податоци , односно матичен број од вашиот сопруг и во кој град живеете за да можеме да ве известиме за преземените дејствија.

Email: IRisteska@mtsp.gov.mk

Телефон: 0038923106651 

 

 

Elidija Mitova Dali so novata programa konecno ce gi opfatite i roditelite na licata so posebni potrebi koi se spreceni poradi decata i nemozat da bidat opstestveno korisni t.e da rabotat a se rabotosposobni i ziveat vo teski finansiski poteskotii, i dali na licata so posebni potrebi ce im gi izednacite posebnite primanja bidejki vo momentov se napravija mnogu golemi razliki, nekoj zimaat 4ooo , nekoj 7ooo itn. mnogu ce Vi bidam blagodarna ako im posvetite vnimanie i na ovie ranlivi kategorii, a mislam i deka i niv treba da im otpisite od dolgovite...

 

Одговор: Родителите на лицата со посебни потреби кои што неработат, а се работноспособни согласно Законот за социјална заштита ги остваруваат сите права на метеријално необезбедени лица, а нивните деца со посебни потреби исто така остваруваат одредени права согласно позитивните прописи и други бенифиции како што е ослободувањето на плаќање на одредени такси, бесплатно придружување на лицето за лекување во билнички услови, ослободување на одредени царински давачки и сл., а доколку се вработат имаат право на скратено работно време.

Што се однесува на изедначување на правото на мобилност и глувост, Владата на РМ односно Министерството за труд и социјална политика , во политиките за подобрување на положбата на овие лица има намера истите да ги усогласи.   Исто така, во следниот период односно јуни 2015 година, ќе се зголеми висината на посебниот додаток на примателите кои потекнуваат од материјално необезбедени семејства и кои имаат дете со пречки во телесниот или менталниот развој за 25% и истиот ќе изнесува 5.457 денари.

 

 

Koce Kratos Divitarov Зашто доцнат парите за посебен додаток за лица со инвалидитет и пречки во развојот веќе три месеци?

 

Ве известувам дека за посебен додаток за лица со инвалидитет и пречки во развојот е извршена исплата заклучно со право за месец март, а за месец април исплатата е во подготовка.

Во врска со прашањата на корисниците, за да се провери во базата на податоци околу исплатата, потребни се ваши лични податоци или може лично да се обратите во министерството за добивање одговор на тел. 02 3106595 или на маил igareski@mtsp.gov.mk.

 

 

Vasko Popovski mojata sopruga ima 60 godini i 10 godini raboten staz, 34 godini se prijavuva vo zavodot za vrabotuvanje , prasanjeto e:mozno li e da dobije nekakva penzija , a vladata da go ovozmozi toa ..zatoa sto postoeckiot toa ne go ovozmozuva.Sum cul deka mnogu drzavi toa go ovozmozuvaat i se narekuva naj cesto drzavna penzija...toa e se..pozdrav i mnogu uspeh na izbori

 

Во Република Македонија  до овој момент не постои категорија како социјална пензија. Условот за остварување на правото на пензионирање во Република Македонија е минимум 15 години работен стаж и 62 години старост за жена односно 64 за маж.

 

 

Sara Stoleva go molam gospodinot premier da mi odgovori na edno prasanje vo tek se izborite i ja baraat nasata doverba i podrska a pari za pomos za treto dete se uste nemaat isplateno.Kako misli da veruvame vo niv koga pred izbori se docni so parite nie kako so tri deca da ziveeme odnapred blagodaram

 

Надоместокот за родителски додаток за трето и четврто дете и покрај обновата која трае до 31.03.2014 година од страна на МТСП се исплаќа редовно и извршена е исплата за месец јануари и февруари 2014 година во сите општини. Во зависност од тоа како центрите ги решаваат предметите, така и се исплаќаат корисниците. Правото се исплаќа на трансакциска сметка на корисникот на ниво на цела држава.

Истото се однесува и за посебниот додаток , а е исплатен заклучно со месец март 2014 година.

 

Во врска со прашањата на корисниците, за да се провери во базата на податоци околу исплатата, потребни се нивни лични податоци или можат лично да се обратат во министерството за добивање одговор на тел. 02 3106595 или на маил igareski@mtsp.gov.mk.

 

 

Pepi Dinevska pocituvan premiere gruevski sakam da kazam nesto vo vrska so penzionerite vo red e se blagodaram za se sto storivte i ke storite za nas penzionerite za podobar zivot samo edno ne mi se dopaga va vrska so prakane na penzioneri so najmala penzija tie mozat da odat sekoja godina ajas na primer za 1000 denari poveke ne mi sleduva i drugo sega najavivte odenje na vikend sekoj vtor mesec ama pak za penzioneri so najmala penzija toa na mene i mnogu drugi ne ni se dopaga znaci tie so najniska penzija imaat pravo preku cela godina da setaat besplatno i da odat na banja atie so pogolemi penzii nemaat nikakvi sansi jas mislam deka treba bar za najavenite vikendi da koristat site penzioneri ber razlika kolkava penzija imaat jas vi blagodaram ako mi odgovorite za ova prasanje so pocit

 

Одговот: Почитувани, Услугата бањско климатска рекреација на пензионери  може да ја    користат лица- корисници на старосна, инвалидска и семејна пензија остварена според прописите на Република Македонија и прописите на други држави со коишто Република Македонија има склучено договор за социјално осигурување. Рангирањето на корисниците на пензија коишто ќе ја користат оваа услуга ќе се врши според бодови и тоа: бодови ќе се добива во зависност од висината на пензијата, односно повеќе бодови за помала пензија, бодови во зависност од времетраење на користење на пензијата и должината на пензискиот стаж до остварувањето на правото на пензија, бодови за лицата коишто користат помош и нега од друго лице. При определувањето на корисниците на пензија кои ќе ја користат услугата на бањско климатска рекреација беа земени во предвид само горенаведените услови.

Доколку сакате конкретен одговор за вашиот случај можете да се јавите во Министерството за труд и социјална политика на следните телефони: 02 3106-660,  02 3 106-651.

 

Martina Nastevska IMAM EDNO PRASANJE DO PREMIEROT , ZOSTO MESECNIOT NADOMESTOK ZA TRETO DETE SEUSTE NE SE ISPLATUVA , NEKOI BEA ISPLATENI ZA JANUAR , A EVE VEKE TRI MESECI KAKO PARITE NE SE PREFRLAAT NA SMETKITE . VO STO E PROBLEMOT KOGA SITE DOKUMENTI SE DOSTAVENI UREDNO. VE MOLAM ZA ODGOVOR

 

Почитуванa,

 

Надоместокот  за родителски додаток за трето и четврто дете и покрај обновата која трае до 31.03.2014 година од страна на МТСП се исплаќа редовно и извршена е исплата за месец јануари и февруари 2014 година во сите општини. Во зависност од тоа како центрите ги решаваат предметите, така и се исплаќаат корисниците. Правото се исплаќа на трансакциска сметка на корисникот на ниво на цела држава. Истото се однесува и за посебниот додаток , а е исплатен заклучно со месец март 2014 година.

Во врска со прашањата на корисниците, за да се провери во базата на податоци околу исплатата, потребни се нивни лични податоци или можат лично да се обратат во министерството за добивање одговор на тел. 02 3106595 или на маил igareski@mtsp.gov.mk.

 

 

Ile Veljanoski gospodin premiere sakam da mi odgovorite zosto nee minimalnata plata 10000 denari ova godina od mart tuku do do 2016 godina dotogas ke se oskapi duplo se poz

 

Со  Закон за изменување на Законот за  минимална плата  во Република Македонија, ("Службен весник на Република Македонија" бр.30/14), е утврдена висината на минималната плата која за 2014 година изнесува 8.800,00 денари во нето износ. Со членот 1 од истиот закон е утврдена висината на минималната плата да изнесува 10.080,00 во нето износ во 2016 година.

По спроведувањето на консултативниот процес со репрезентативните социјални партнери во Република Македонија, како и согласно направените анализи за ефектот кој ќе се предизвика со промена во висината на минималната плата кај работодавачите кои треба да ја исплаќаат истата, а согласно економската ситуација во земјата, Економско социјалниот совет во Република Македонија ја утврди висината на минималната плата, која беше усогласена со синдикатите и организациите на работодавачи.

 

 

Istirka Bozinova prasanje do Premierot jas imam majka invalid i taa e od s.Mokrievo-Angelova Stojanka,O. Strumica istata e vo invalidska kolicka,dvapati imame podnesuvano za mobilnost ednas e nosena na komisija vo Stip,nemame odgovor vtor pat podnesovme no ne sme vo moznost da bide nosena na komisija a vo zdr.kniska ima pecat deka e invalid,vo invalidska kolicka.

 

Доколку имате поднесено барање за остварување на правото за мобилност и инвалидното лице било на комисија, Ве молиме да ни го доставите број и датумот на  поднесеното барање, за да можеме да се јавиме во надлежниот центар за социјална работа со ургенција за хитно решавање на барањето.

Email: SZdravkovska@mtsp.gov.mk

Телефон за контакт: 023106369

 

 

Daniela Dimitrievska pozdrav za emisijata i za premierot. Roditeli sme na dete so posebni potrebi . Pa seinteresirame dali ima moznost pravoto za Mobilnost koe zasega go ostvaruvaat lica postari od 26 godini vo idnina ce mozat da go ostvaruvaat site lica so odredena dijagnoza bes razlika na na nivnata vozrasti pozdrav

 

За децата со посебни потреби, односно до навршување на 18 години, согласно Законот за детска заштита  му се обезбедува правото на посебен додаток, согласно Законот за социјална заштита право на постојана парична помош како соуживател има и дете до навршени 18 години живот или до 26 години живот, ако е на редовно школување, право на сместување во установа за социјална заштита, право на сместување во згрижувачко семејство , додека правото на мобилност се обезбедува само на 100% телесен инвалидитет и лице со умерени, тешки и длабоки пречки во менталниот развој коешто без помош на инвалидска количка неможе да ги задоволи основните животни потреби со што сметаме дека децата до 18 години согласно позитивните прописи остваруваат повеќе права за разлика од тоа кога би го оствариле само правото на мобилност и тоа само со наведената дијагноза.

 

 

Vera Verce Ovoj mesec ke napolnam 62 god .dali invalidskata penzija ke mi ostane ista ili sleduva korekcija

 

Согласно Законот за пензиското и инвалидското осигурување правото на инвалидска пензија не преминува во старосна пензија кога корисникот на пензија ќе наврши 62, односно 64 години возраст.

Исто така, висината на инвалидската пензија во некои случаи е поголема од старосната пензија што лицето би ја остварило, бидејќи кон инвалидската пензија се пресметува и додаток на инвалидноста  во случај кога корисникот има поголем степен на инвалидност.

 

Tatjana Pavlovska prasanje do Premierot .pocituvan Premiere vo 2010 god nie ukinat socijalna pomos zaradi prihod od 40000 den ostvareni od zemjodelska dejnost.Megutoa pred edna nedela bevme povikani vo socijalnoto za da vratam 50 000 den ako ne sleduva tuzba so kamata.Moeto prasanje e:biejki sega ovie dve godini zarabotuvam po 2000 evra godisno a treba da vratam 50 000 sto mi ostanuva 1000 evra za zivot na petcleno semejstvo.Dali me faka uslovot za otpisuvane na dolgovi kon drzavata

 

Почитувана, Министерството за труд и социјална политика го разгледа Вашето прашање. Владата на Република Македонија има предвидено како идни активности да преземе низа мерки кои се во насока на отпишување на долгови на одредена категорија на ранливи, социјално загрозени граѓани. Условите и критериумите по кои ќе се врши отпуст на долговите на ранливите категории на граѓани на државата, ќе бидат утврдени во определена законска рамка, и затоа во овој момент министерството не е во можност да ви даде прецизен одговор дали и вие припаѓате во оваа категорија на граѓани. Ве информираме дека дополнително ќе бидете известени за сите мерки и активности кои се однесуваат за отпустот на долговите на ранливите категории на граѓани.

 

Марина Димовска Василеска Sakm da go prasam premierot vo koja grupa spagame nie koj sme 5 cleno semejstvo vo koe soprugot ne raboti a jas sum vrabotena vo konfekcija so 3 decinja sme i kredit plakam dali sme nie socijalen slucaj???

 

Почитувана, во врска со вашето прашање Ве упатуваме да се обратите во центарот за социјална работа надлежен за местото во кое живеете, каде од страна на стручните лица во центарот врз основа на вашата фактичка состојба и висината на вкупните приходи во Вашето домаќинство ќе се утврди дали ги исполнувате условите за остварување на правото на социјална парична помош.

 

 

Blagoj Trajkov Прашање: Што со оние што немаат 15 години работен стаж, а имаат возраст за пензија, 5, 8, 10 години работен стаж?
Предлог: Сите народности на РМ да влезат во Уставот како конститутивен народ и со тоа и да отпадне Рамковниот

 

Условот за остварување правото на старосна пензија во Република Македонија е минимум 15 години работен стаж и 62 години живот за жена односно 64 за маж. Овие два услови треба комутативно да бидат исполнети за да може едно лице да оствари право на пензија.

 

Ljubica Taskova na koj nacin da da si gi koristime pravata za zdrastveni uslugi i egzistencija koga rabotavacite ni gi uskratuvaat t.e ne gi pocituvaat zakonite ,doprinosi ne plakaat ili gi podmiruvaat so 3/4 meseci unazad od sto nie sme kompjuterski isfrleni i vazi li seuste zakonot da do 15 vo mesecot se isplatuva plata ili nekoi se priviligovani po skokaat po 2 meseca i ovde li nie da plakame tezok trpez e ovaa DEMOkRATIJA e ima samo kaj nas od nasite golemi dusi opstojuvaat taka narecenite GAZDI pozz za tebe i covekot NR =1

 

Според Законот за придонеси од задолжителното социјално осигурување, рокот на уплата на придонесите е денот на исплатата на плата или дел од плата, надоместок на плата, пензија, односно друг паричен надоместок. Доколку плата или дел од плата, надоместок на плата, пензија, односно друг паричен надоместок не се исплатени, рок на доспеаност за плаќање на придонесите е 15 од тековниот месец за претходниот месец.

 

 

Galba Naumova Pocituvan premier, moeto prasanje e vo vrska so noviot zakon za stecajci. Jas sum poranesen rabotnik od Makedonka. Prviot zakon za stecajci ne me zgrizi bidejki mi falea 10 dena za da imam 25 godini staz. Vo meguvreme go nadopolniv stazot bidejki rabotev na drugo mesto (drugo prasanje e sto od 3 godini rabotenje samo 3 meseci mi prijavile vo zavodot). Sega koga gi podnesov dokumentite spored noviot zakon, bev predupredena od pravnikot vo zavodot deka noviot zakon glasi deka treba da imam 25 godini RABOTEN staz. Jas (a i drugi rabotnici od Makedonka) imam 18 meseci NERABOTEN staz, toa e periodot duri traese stecajnata postapka. Dali noviot zakon za stecaj vazi samo za opredeleni stecajni rabotnici bidejki stecaec od Makedonka kako mene povtorno ne moze da bide zgrizen zaradi nerealnite uslovi navedeni vo zakonot? Blagodaram

 

Законот за изменување и дополнување на Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна  сопственост на државата беше донесен во февруари 2014 година. Во однос на условите кој треба да ги исполнува невработеното лице и со измените на Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата, (објавени во Службен весник на Република Македонија бр.33/14),  остана истите оние услови кој беа предвидени и со законот донесен во 2008 година, единствена измена е во делот кој се однесува на работниот однос на лицето да му престанал заклучно со 31 декември 2013 година, наместо како што беше досега 2004 година. Односно за да може невработено лице да го оствари ова право, потребно е да бидат исполнети следните услови:

-       Претпријатието да е со доминантна државна сопственост, а работниот однос да му престанал по основ на стечај, ликвидација или  технолошки вишок;

-       да има најмалку 25 години стаж на осигурување;

-       работниот однос да му престанал заклучно со 31  декември 2013 година, а кое остварило право на паричен надоместок по 7 април 2000 година и

-       кое по остварување на правото на паричен надоместок не било вработено на неопределено време, односно не му престанал работниот однос по негова волја и вина.

Правото на паричен надоместок, согласно со овој закон можеле да го остварат оние невработените лица кои поднеле барање до Агенцијата за вработување каде што се евидентирани, во рок од 30 дена од денот на влегувањето во сила на овој закон.

 

 

Ilinka Jovcheska Prasanje do g. Gruevsk: Dali ima informacii barem priblizno kako se dvizat platite vo privatniot sektor od pricina sto postojano se najavuva pokacuvanja vo javen sektor i penziitei a toa go ima i vo novata programa. Pozdrav.

 

Со  Закон за изменување на Законот за  минимална плата  во Република Македонија, ("Службен весник на Република Македонија" бр.30/14), е утврдена висината на минималната плата која за 2014 година изнесува 8.800,00 денари во нето износ. Со членот 1 од истиот закон е утврдена висината на минималната плата да изнесува 10.080,00 во нето износ во 2016 година.

По спроведувањето на консултативниот процес со репрезентативните социјални партнери во Република Македонија, како и согласно направените анализи за ефектот кој ќе се предизвика со промена во висината на минималната плата кај работодавачите кои треба да ја исплаќаат истата, а согласно економската ситуација во земјата, Економско социјалниот совет во Република Македонија ја утврди висината на минималната плата.

 

 

Daniela Elena Hristo Bi sakala da go prasas zasto se dozvoluva da se otvaraat firmi za eden den a istite "direktori" na ime na starite firmi koi se vo miruvanje dolzat kako grcka a rabotat so novite firmi koi im se otvoreni na ime na zena baba i poftorno se zadolzuvaat a na dolgovite na koi sme platile 18% ddv plakame +10% otpis na star dolg (350.000 den ti dolzat em nenaplateni em 35.000 otpis +NOTAR+IZVRSITEL ama djabe ima veke blokirana smetka a ti si trieseti na red za otplata) FALA

 

Kontinuirano se prezemaat merki za zastita na  doveritelite. Vo taa nasoka, vo 2011 godina bese vospostaven registarot na diskvalifikuvani entiteti vo koj se opfateni site upraviteli koi izvrsile nekakva zloupotreba I koi upravuvaat so firmi cii smetki se blokirani, a se so cel da se onevozmozi I da se spreci istite da se pojavata kako osnovaci ili upraviteli na drugi firmi. Vospostavuvanjeto na semen registar so koj bi bila opfatena familijata na onie koi napravile zloupotreba bi znacelo ogranicuvanje na megjunarodnite i ustavni nacelo za koi ja garantiraat slobodata na rabota I neprikosnovenosta na sopstvenosta. Sepak, zaradi pogolema zastita, od 01.2015 godina stapuvaat na sila odredbite so koi sledat dopolnitelni ogranicuvanja za onie koi neplakjale danoci, carini I koi imaat firmi koi se vo faza na brisenje.

 

 

Vesna Dimitrievska znaci nasata firma e blokirana so firmarina pred okolu 3god drugi davacki nemame ,bidejki nemavme pari za da odblokirame a pak uste poveke da ja likvidirame posto toa e veke suma od okolu 3o.ooo den mislam za taksa bese okolu 25ooo den i taka ni ostana neazavrseno. sekoja godina veke 3 god po red uredno predavame zav ska so saldo 0. do koga ke trae ova koga firmata ne rabotoi a samo uplakame za tie taksi po 21oo ,oo za presmetki i toa ni e mnogu koga ne rabotime .Neka uprava za prih proveri deka nemame davacki kon firmi i gol.dolgovi i neka se zavrsi ova veke ednas so

 

Spored ova sto ste go napisale vie dolzite samo za firmarina, pri sto brisenjeto na firmata bi mozela lesno da se sprovede samo so namiruvanje na ovoj dolg. Imeno, vo godinite nanazad se prezodoa niza merki koi pridonesoa za skratuvanje na procesot na likvidacija na 22 dena, a trosocite za sproveduvawe na istata se okolu 3000 denari.

 

 

Zoran Zlatkov Premiere do kade stigna rabotava za firmite koji nemaat raboteno vo minatoto a i nemaat nikakov promet na nivnite ziro-smetki. Doneseno e izmena i dopolnuvanje na ZTD Sl.Vesnik br.166/12. Od lani juni mesec do denes nisto ne e istaknato nitu se rabotava dvizi. Do kaj e rabotava so ovie firmi? Poradi vakvata sostojba nemozam da si ostvaram odredeni prava. Nemozam da dobijam informacii za mojata firma ni vo Centralen registar na RM i vo Uprava za prihodi na RM. Odgovor postapkata e vo tek ne e odgovor zosto sigurno postapkata tece a koga ke zavrsi nikoj ne kazuva. Mora da postojat nekoj rokovi za mojata firma. Koi se tie? Baram odgovor. tel za kontakt 075285310 ili 075356696 ili na mail zoran.zlatkov@gmail.com

 

Brisenjeto na vakvite firmi bara prezemanje na soodvetna analiza I proverka na odredeni kriteriumi (dolgovi, smetki, imot…), a se so edinstvena cel da ne dojde do ostetuvanje na doveritelite. Instituciite rabotat so poln kapacitet za pobrzo zavrsuvanje na ovie proceduri I sigurno od dobienatra praksa kje prezemat nekoe reseni koe bi znacelo zastita na pravata na site zainteresirani I opfateni so postapkata.

 

 

Saso Sibinovski Janko aj te molam ako e mozno da mi odgovri premierot so pravime nie propadnatite firmasi....znaci ima proekti za socija (tamu ne spagjame) ,za penzioneri tamu pak ich ,za site drugi kategori ich osven za glasanje..daj bre barem zdrastveno osiguruvanje a ne da podpisuvam izjavi vo klinicki za ne daj Boze....ti blagodaram....bajagi ne ima takvi...

 

So cel da im se izleze vo presret I na onie firmi koi se zaglaveni vo odredeni proceduri ili koi sakaat dopolnitelna sansa se donese zakon za zaklucuvanje na postapkite za prisilno poramnuvanje stecaj I likvidacija, zakon za vonsusko poramnuvanje kako I dopolnitelni izmeni na zakonot za stecaj za pobrzo zavrsuvanje na stecajnite postapki.

 

 

Saso Sibinovski Konkretno prasanje...sto da pravime nie so mali propadnati firmi toest sto nikogas ne ni prorabotele..eve jas imam registrirano firma 2010 i nisto ne bidna so nea i sega sum ni na nebo ni na zemja kao da ne postojam...nitu mozam da se prijavam kako nevraborten ni zdrastveno da se osiguram (sto e najvazno ) nisto...da ja stavam pod stecaj 500 evra mi baraat sto gi nemam,bev vo centralen registar da prasam mi rekoa deka 40 000 denari od sega natamu ke treba da plakjam nekavi si prijavi...znaci nie a ne ima mnogu so vakvi firmi voopsto ne postoime vo sistemot osven koga treba da glasame.....odgovor ke ve molam,blagodaram.

 

Vakvite firmi dokolku se neaktivni kje podlezat na procesot na brisenje soglasno najnovite izmeni na Zakonot za trgovskite drustva, dokolku pak, sakate prethodno sami da zapocnte proces na brisenje moze da zapocnete postapka za likvidacija koja se sproveduva za 22 dena, a trosocite za istata se okolu 3000 denari, pri sto prethodno treba da se namirat site obvrski kon doveriteli I smetkata netreba da bide blokirana.

 

 

Marinela Serafimovska Почитуван господин премиер, од Куманово сум и работам 12 години како одделенски професор во село. Во Законот за основно образование нема предвидено наставниците што работат повеќе години на село по одреден временски период да се распределат во град (во стариот закон имаше). Во градските училишта се вработуваат штотуку дипломирани, не трошат ни денар за превоз до раб.место, а ние долги години плаќаме по 4000-5000. 
Сакам да предложам да се направи напор ова да се уреди со закон бидејќи навистина не е фер некој да се вработи и до пензионирање да работи без да му се даде шанса да напредува во градско училиште.
Јас сум самохрана мајка на 8-годишно дете барав да
бидам прераспределена во градско училиште но попусто...
Благодарам за одговорот и поздрав 

 

Почитувана

Во врска со Вашето прашање, согласно член 130 став 1 алинеја 8 од Законот за основното образование, директорот врши распоредување на наставници, стручни соработници, воспитувачи и друг административно технички кадар. Барањето за распоредување треба да го доставите до директорот на Вашето училиште или до училишниот одбор. Бидејќи училиштата се под надлежност на општините потребно истото да го доставите и до општината.

Бидејќи не наведувате во кое училиште работите и во кое подрачно училиште, воедно Ве упатуваме и на Колективниот договор за основното образование, со кој се уредуваат и додатоците на плата за потешки услови за работа.

 

 

Petar Siskov Почитуван , се надевам дека секој од нас ќе добие соодветен одговор. 
Би сакал да Ви образложам една проблематика со која се соочуваме јас и моите колеги- дипломирани Професори по италијански јазик. 
Минатата година добивме официјална информација дека е потпишана одлука да се воведе италијанскиот јазик како изборен странски јазик во училиштата. И очигледно дека таа Одлука остана во нечија фиока! Ние сме мал кадар,. Простор има за нас како наставници по италијански јазик, затоа што по сите спроведени анкети секогаш избиваме на прво место пред останатите изборни јазици. 
Ако постои решение на повидок со многу мал напор една таргетна група невработени се решаваат, се разбира со добра воља на надлежните. 
Во име на моите колеги се надевам дека ќе добиеме задоволитен одговор, во спротивно остануваме група образовани „сираци“ кои неминовно ќе си го најдат чарето некаде надвор, затоа што барем јазикот ни го олеснува тој избор.

 

Почитуван,

Наставните планови и програми за изучување на странските јазици во училиштата се изработени врз основа на реалните образовни потреби, но и врз основа на сеопфатни консултации со самите училишта, социјалните партнери, родителите...Се разбира дека странските јазици се богатство и најголем личен капитал на секој поединец и како Влада се залагаме за понуда и изучување на што е можно повеќе светски јазици. Во периодот кој следи ќе биде направена анализа за потребата и интересот за изучување на италијанскиот јазик, врз основа на што ќе биде донесена и соодветна одлука околу прашањето кое Ве засега.

 

 

Vesna Delovska Mojot brat e asistent na veterinarniot fakultet vo Bitola,ozenet so edno dete edinstveno toj vraboten vo semejstvoto i otplaka stanben kredit.[roditelite pocinati].Dokolku ne zapise doktorski studii koi kostaat 10000e i poveke ke go zagubi rabotnoto mesto.Sto vie kako vlada bi mozele da pomognete bideki toj fakultet e novoformiran im falat profesori vo poveke predmeti .

 

Почитувана,

Во низата мерки со коишто Владата на Република Македонија ги поддржува граѓаните коишто се одлучуваат да го надградат своето образование, содржана е и можноста за доделување на стипендии за додипломски, постдипломски и докторски студии на првите 100 рангирани универзитети, односно првите 200 рангирани универзитети од областа на техничките науки, според ранг листата на Центарот за светска класа универзитети при Шангајскиот Џиао Тонг Универзитет. За академската 2014/2015 година конкурсот е во тек и ќе трае заклучно со 1.9.2014 година, така што сите оние коишто ќе се запишат на некој од овие најпрестижни светски универзитети, вклучително и Вашиот брат, можат да конкурираат и да добијат стипендија со којашто во целост се покриваат трошоците за студирање.

 

Despina Mukoska Dali, kako posledica na novoto zgolemeno rabotno vreme na oddelenskite nastavnici, ke se vovede i benificiran raboten staz za ovie kadri? Vo ovoj pravec, Baram, da se razgledaat i akademskite i socijalnite aspekti na rabotnoto mesto, a prioritetno - aktivniot raboten fokus, konsistentnata dinamika i intenzitet na pominatoto rabotno vreme. Blagodaram.

 

Почитувана,

Листата на работници кои имаат бенифициран работен стаж ја утврдува и објавува Министерството за труд и социјална политика. Воедно Ве известуваме дека нема зголемено работно време за ниту еден вработен во училиштата.

 

Aleksovski Ljube POZDRAV:po koja formula se odreduvai kolku ucenika ke bidat opfateni so eksternoto ispituvanje?jas imam vo dve sredni ucilista poln fond na casovi a mi stavija 38 ucenika za eksternoto...moi kolegi niz makedonija imaa po dvaesetina ucenika!cao!

 

Почитуван,

Секој ученик мора да биде екстерно тестиран по 2 наставни предмети, коишто се распределуваат софтверски, по случаен избор. Од друга страна, бројот на учениците во паралелките е различен, во различни училишта. Така што, не е возможно по секој предмет и во секое училиште, наставниците да имаат ист број на ученици коишто ќе бидат дел од екстерното тестирање по нивниот предмет.

 

 

Ivan Piazon II Zdravo gospodine Janko,dali e navistina toa deka site ucenici ke dobijat po eden tablet od vladata?

 

Во новата програма на ВМРО – ДПМНЕ, предвиден е проект за набавка на 300.000 таблет компјутери за сите ученици во основните и средните училишта.  Најпрво ќе бидат набавени таблет компјутери за учениците од средните училишта, потоа за учениците од 6 – 9 одделение, па за учениците од 1 – 5 одделение.

 

Elisaveta Kikovic ПРАШАЊЕ ОД ОБЛАСТА НА ОБРАЗОБАНИЕТО
ДАЛИ И ЗОШТО ПРЕВЗЕМАМЕ И АДАПТИРАМЕ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ И УЧЕБНИЦИ ОД КЕМБРИЌ. КОЛКУ ДРЖАВИ ВО ЕВРОПА И СВЕТОТ 100% ГИ ПРЕВЗЕЛЕ И ЗОШТО? МОЕ МИСЛЕЊЕ ,А И НА МНОГУ ДРУГИ Е ДЕКА НИЕ ИМАМЕ МНОГУ ДОБРИ ПРОГРАМИ САМО КОИ ТРЕБА КОНТИНУИРАНО ДА СЕ НАДГРАДУВААТ.СО ПОЧИТ,ЕЛИСАВЕТА

 

Со имплементација на Кембриџ образовниот систем во Република Македонија за предметите математика и природни науки, нашата земја влегува во друштвото на земјите со еден од најсовремените и најквалитетни образовни системи во светски рамки.

Би сакале да Ве информираме дека, Меѓународниот центар за наставни програми Кембриџ, којшто во соработка со македонското Биро за развој на образованието, ги изработи новите наставни програми по овие предмети е најголемиот светски провајдер на меѓународни образовни програми и квалификации за деца на возраст од 5 до 19 години, прифатени во 160 земји и над 9000 училишта.

 

 

Zorica Velkova Прашање до г. Премиер - Министерството за образование кога ќе ги исплати отпремнините на факултетите од УКИМ? Пензионирана сум во 2012г. и се уште не сум добила отпремнина.

 

Почитувана,

Министерството за образование и наука ги има префрлено средствата за исплата на отпремнина за сите лица за коишто е побарано од страна на УКИМ. Доколку сеуште не сте го оствариле Вашето право, Ве упатуваме да се обратите до УКИМ како образовна установа во којашто сте имале заснован работен однос. 

 

 

Jelza Nakova Pocituvan Gospodine Pretsedatel na Vlada na RM, bi sakala da prasam kakvi se planovite za zastita na nasiot literaturen makedonski jazik (konkretno mislam na zastita od makedonskite dijalekti, kade osven skopskiot koj e vo izumiranje, site se mnogu aktivni.)? Vo mnogu zemji vo svetot postojat dijalekti, no administracijata, drzavnite sluzbenici i sluzbenicite vo sekoja institucija (mislejki opsto,kako i vo obrazovanieto) go upotrebuvaat svojot oficijalen literaturen jazik procisten od site dodatoci.Sakam da naglasam deka literaturniot makedonski jazik (mislam na makedoncite koi go zaboravaat svojot literaturen majcin jazik) go ucime minimum 11 - 12 godini od nasiot zivot.(Ako sami ne si go pocituvame, kako mozeme da ocekuvame drugi da ni go pocituvaat). Blagodaram.

 

Почитувана,

Заштитата на македонскиот литературен јазик, т.е стандарден јазик, е уреденa во Законот за употреба на македонскиот јазик, додека заштитата на дијалектите на македонскиот јазик е уредена во Законот за заштита на културното наследство. Владата на Република Македонија, врз основа на Законот за употреба на македонскиот јазик, основа Совет за македонски јазик, што претставува нејзино стручно тело, а функционира во рамките на Министерството за култура. Исто така, усвоена е и Националната стратегија за развој на културата за периодот 2013-2017 година, во чии рамки се вградени значајни проекти кои треба да придонесат за развојот и заштита на македонскиот литературен (стандарден) јазик, како: иницијатива за изработка на посебна развојна програма за подигнување на општото ниво на јазичната култура (говорење и пишување) во целата држава; иницијатива за преземање соодветни мерки за уредување и унапредување на говорната (артикулациска) и писмената форма на македонскиот јазик и на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните во Република Македонија во јавната комуникација и во печатените и електронските медиуми; поддршка на иницијативите за нови актуелизирани изданија на постојниот Правопис на македонскиот стандарден (литературен) јазик, за изработка и објавување на Академска граматика на современиот македонски стандарден јазик и на Етимолошки речник; поддршка на активностите за евиденција, обработка и дигитализација на корпусот на македонскиот јазик и на јазикот што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните во Република Македонија; поддршка на иницијативата за основање Комисија за стандардизација на географски имиња; објавување речници на македонскиот јазик и на јазиците на етничките заедници како современи стандарди за јазична едукација и интеракција; грижа за јазичната разновидност преку издавање јазични прирачници. Исто така, Ве информираме дека во тек е и реализацијата на проектот Правопис на македонскиот јазик, финансиран преку Годишната програма за остварување национален интерес во културата за 2014 година на Министерството за култура, кој има цел да ги подобри и да ги допрецизира постоечките правописни правила на македонскиот јазик, а кој е дел од Акцискиот план за имплементација на Националната стратегија за развој на културата за педиодот 2013-2017 година.

 

 

Aleksandar Arsov Здраво Јанко имам прашање за господинот Груевски. Дали ќе се доделуваат таблет компјутери за сите ученици во средните и основните училишта? Благодарам

 

Во новата програма на ВМРО – ДПМНЕ, предвиден е проект за набавка на 300.000 таблет компјутери за сите ученици во основните и средните училишта.  Најпрво ќе бидат набавени таблет компјутери за учениците од средните училишта, потоа за учениците од 6 – 9 одделение, па за учениците од 1 – 5 одделение.

 

 

Maki Macko Premiere sakam da ve prasam sto bidna so mojot predlog za besplatno sredno obrazovanie sto vie go prifativte no nikako da zazivee vo praksata.Istoto prasanje vi go postaviv na tribinata vo Veles minatata godina togas ministerot Spirovski kaza deka mozam da se zapisam kade sakam i da ne plakam za ispitite no koga otidov vo srednoto uciliste Kole Nedelkovski vo Veles mi kazaa deka toa seuste ne vazi i sega se prasuvam civ zbor vredi povece na ministerot ili na nekoj si direktor tamu?Imam i drugi raboti da ve prasam no mislam deka toa se partiski raboti pa se nadevam deka eden den ke mozam da vi gi kazam no vas licno vo cetiri oci mislam deka od pocit kon vas i funkcijata sto ja izvrsuvate ne bi mozel javno da vi kazam za sto se raboti

 

По однос на Вашето прашање Ве известуваме дека надлежното министерство ќе контактира со наведеното училиште, со цел да се дадат насоки за реализација на Вашето барање.

 

 

Toni Gjosevski janko sinoka se slusnavme vo emisija vo vrska so polaganjeto matura vo srednoto medicinsko uciliste vo vrska so matematika.kako moze decava da polagaat matematika koga ucat samo dve godini odnosno vo prva i vtora.se raboti za drzavna matura.

 

Почитуван,

Новиот концепт за полагање на државна матура, предвидува учениците коишто имаат математика само во 2 години од средното образование, тој предмет да го полагаат по завршување на втората година, додека останатите предмети да ги пополагаат во завршната година, што е еден вид олеснување за самите ученици.



Stefanija Kostadinova sakam da go prasam premierot zosto vo Kavadarci ne se otvorija paralelki za kosarka,fudbal,rakomet... kako del od sportskata gimnazi bidejki tokmu od Kavadarci ima talentii koj sakaat da se zapisat tokmu na oviie struki no poradii slabata finansiska sostojba tie nemozat da otidat vo Skopje ili vo drugite gradovii. so pocit pozz

 

Почитувана, Спортската академија започна да функционира во учебната 2012/2013 година со отворањето на паралелките за фудбал, кошарка, ракомет и тенис во Скопје. Сите ученици коишто се запишаа, а се од другите градови во земјата добија бесплатно сместување во ученички дом, како и стипендија Спортска надеж” од страна на Агенцијата за млади и спорт, во период од десет месеци во висина од 4.180,00 денари.

Поради големиот интерес, Владата на Република Македонија одлучи од следната учебна година Спортската академија да добие дисперзирани паралелки во 7 други општини, коишто изразија подготвеност за соработка и коишто понудија просторни и сите други неопходни услови за отворање на вакви паралелки. Имено, во Битола, Прилеп, Штип, Струмица, Велес, Гостивар и Охрид, покрај кандидатите од овие градови, за упис ќе можат да аплицираат и ученици од околните градови, со тоа што ќе имаат право на бесплатно сместување.

Имајќи во предвид дека Спортската академија е релативно нов проект, кој е добро прифатен од јавноста, се надеваме дека во следните години истиот ќе биде проширен и во други градови. 

 

Nikola Nikolexe Pocituvan premier na Republika Makedonija Gruevski, Dali mize da se poednostavat procedurite za priznavanje na stranskite diplomi. Iskreno ve zamoluvam za doktorati da se preispita ubavo delot za objaveni naucni trudovi vo spisanija so impakt faktor. Blagodaram

 

Почитуван,

Во изминатите неколку години процедурите за признавање на странските високо образовни квалификации во Република Македонија се олеснети максимално, со што нашата е една од ретките земји каде што оваа процедура е наједноставна и најкратка. Согласно Салзбуршките начела за докторски студии, публикувањето на научно истражувачки трудови претставува составен дел од докторските студии. Нешто што исто така е и составен дел од Законот за високо образование во Република Македонија.

 

Ivan Gecev Г-ДИН Груевски Дали ќе давате слободни карти за јавен превоз за сите ученици затоа што идат на повеќе активности тоа е дополнителен трошок на родителите

 

Во врска со Вашето прашање не е јасно наведено за какви активности станува збор. Превозот е регулиран со Законот за основно образование и Законот за средно образование, и воедно истиот е под надлежност на Локалните самоуправи и опфаќа бесплатен превоз од и до училиштето на ученикот.

 

 

Anabela Stomatovska Golem pozdrav do Premierot imam edno prasanje ,,dali ima vo plan ,,vo vrska so obrazovanieto ,za nastavnicite ,,da se formiraat komisii,od psihijatri ,,koj ke bidat podlozni da se utvrduva nivnata psihosostojba ,,dali voopsto se za tie rabotni mesta ,da vospituvaat deca ,,kako sto e sega ,,so vikanje ,,zakni ,,,omalovazuvanje ,,pogotovo vo celodnevniot prestoj OU ,Dimo Hadji Dimov ,,strasno i zalosno e toa sto se slucuva..Vi blagodaram,,i sekoe dobro...

 

Почитуван,

Во врска со Вашите изнесувања Ве известуваме дека Државниот просветен инспекторат ке изврши увид во наведеното училиште со цел утврдување на состојбата во целодневниот престој. Воедно Ве известуваме дека согласно член 96 од Законот за основното образование „(1) За наставниците, стручните соработници или воспитувачите, кои во остварувањето навоспитно-образовниот процес не покажуваат задоволителни резултати, Бирото, Советот на родители или Државниот просветен инспекторат покренуваат иницијатива до училишниот одбор за преиспитување на нивната способност за реализација на работните обврски преку вршење на процена на карактеристики на вработениот за подобност со работа со деца и адолесценти во воспитно-образовната дејност (тест на личноста). “

И воедно со овој закон, член 172-б се предвидени и глоби и за училиштето и за наставникот доколку вршат телесно и психичко малтретирање на ученикот.

 

 

Igor Cvetkovski Поздрав до Вас и до премиерот. Дали господинот Груевски е запознат со реалната слика за професионалните војници, посебно со оние војници што останаа без работа во изминативе години? Дали е запознат дека беше ветена активна резерва, дека беше донесен закон за неа со што изминативе години тиетребаше да добива атпаричен надоместок, но не добиваа ништо и што ке превземе за да се поправи тоа?

 

-       Во изборната програма на ВМРО – ДПМНЕ во делот насловен: “Земја на сигурноста, правдата, слободата и безбедноста“ - точка 116 е предвиден развој на концептот на активна и општа резерва. Во моментов се работи на изготвување на подзаконски акти со кои ќе се реши оваа проблематика. Предвидено е во 2015 година активната и општата резерва да биде целоснo воспоставена согласно буџетот на Министерството за одбрана и за истата ќе биде објавен јавен оглас на кој заинтересираните лица ќе можат да се пријават

 

Македонски Патриот Дали АРМ ќе добие поголем буџет и ќе почне да се опремува со модерна воена опрема,или и понатаму ќе живее од донации,арм сериозно заостанува од другите земји кој имаат приоритет или се веќе во НАТО,од АРМ требаше да се направи Мала Мобилна Модерна Компакна армија која ке може да одговори на сите предизвици (нормано дур не дојде некоја сојузничка земја на помош),од ова успеавме да направиме само Мала...

 

- Владата на Република Македонија во јануари оваа година го усвои Ажурираниот долгорочен план за развој на одбраната 2014 – 2023 чиј составен дел е и Планот за модернизација и опремување на Армијата на Република Македонија. Во истиот план е предвидено и фазнo зголемување на буџетот на министерството, согласно потребите. Исто така, во изборната програма на ВМРО – ДПМНЕ во делот насловен: Земја на сигурноста, правдата, слободата и безбедноста во точка 110 се предвидува континуирано подобрување на капацитетите на АРМ, опремување на среден пешадиски баталјон и баталјонска група како и фазно спроведување на концептот паметна одбрана, со што очекуваме АРМ да се модернизира, да се постигне поголема ефикасност на вооружените сили како и развивање и унапредување на воените способности.

 

 

Неделковски Златко гне премиер.. кога го донесовте законот за служба во АРМ рековте дека професионалните војници кои ќе бидат отпуштени поради старосната граница по тогашниот закон ќе влезат во активната резерва и ќе добиваат парочен надоместок од окулу 6500 денари за преживување до 55 годишна возраст... годините врват 1,2,3 нема никаков надоместок. Во меѓувреме со неколку измени на законот се реши статусот на оние кои беа опфатени со законите и ќе останат на работа до пензија што е секако за пофалба.. но што со оние кои не ги опфати ниеден од донесените закони без сигурна егзистенција со несигурна иднина , нарушено здравјеи итн.. решавате многу случаи со онеправдани граѓани.. што со оваа категорија на граѓани кои иако се вработени во приватни фирми едвај врзуваат крај со крај?

 

- Во изборната програма на ВМРО – ДПМНЕ е предвиден развој на концептот на активна и општа резерва, со што во текот на 2015 година ќе се воспостави истата согласно буџетот на Министерството за одбрана. Во моментов се работи на изготвување на подзаконски акти со кои ќе се реши оваа проблематика. Планирано е активната и општата резерва да се пополни по пат на јавен оглас со коj што ќе се обидеме да ги привлечеме сите оние искусни лица кои во минатото биле дел од АРМ а се доволно психо - физички подготвени да бидат дел од резервните сили на АРМ.

 

 

Durmis Mexmedov gospodine premiere prvo pozdrav da ni odgovorite zoshto od nashite romi nema vo ARM a jas mislam znam deka ima jaki i snazni momci od 2001 god pa do denes jas ne vidov rom vo uniforma i ova e prashanjeto do presedatelot na drzavata ivanov pa janko ova e interesno prashanje

 

- Пополнетоста и вработувањето во Армијата на Република Македонија секогаш се спроведува по пат на јавен оглас на кој можат да се пријават сите граѓани на Република Македонија без разлика на верската, етничката или политичката припадност. Се разбира дека се внимава на процентуалната застапеност на заедниците  а конкретно за Вашето прашање би сакал да Ве известам дека во АРМ има и припадници од ромска националност кои досега пројавиле интерес да бидат дел од Армијата на Република Македонија и се пријавувале на оглас.

 

Bobi Denko prasanje do pocituvaniot premier...dali znae zosto kolektivniot dogovor koj vladata go potpisa so sindikatot na ministerstvoto za odbrana.t.e.so Ajtov,i po 7-8 meseci od objavuvanje vo sluzben vesnik,se uste ne e vo funkcija,nieden negov clen ne se pocituva..i uste edno prasanje....standardot na pripadnicite na ARM...plata od samo 250evra....tolku zemam.

 

- Колективниот договор на Министерството за одбрана е стапен на сила на 31.07.2013 година. Сите одредби кои се предвидени во Колективниот договор и се во согласност со позитивните законски прописи и норми се применуваат и во практика. Во однос на стандардот на Армијата на Република Македонија би сакал да Ви посочам дека во изборната програма на ВМРО – ДПМНЕ во делот: “Грижа за стандардот на вработените во МО и АРМ“ – точка 111, е предвидена континуирана грижа за подобрување на условите на работа, живот и стандард на вработените лица во МО и припадниците на АРМ. Се работи на спроведување на проектот “АРМ мој вистински дом“ со кој ќе го решиме станбеното прашање на дел од воените лица, а досега во согласност со одлуките на Владата на РМ, личните приходи на персоналот во МО и АРМ е зголемен за 10 проценти во 2008 година како и за 10% во 2009 година. Планирано е зголемување на платата во наредните четири години во висина од 5% со што вкупното зголемување ќе биде во висина од 21,5%. Покрај персоналот во АРМ, зголемувањата на личните приходи по однос на плата се зголемија и на војниците на АРМ кои се упатени на мировни мисии и на работа во странство. Ќе продолжиме и во иднина со зголемување на платите на вработените а ќе инвестираме и во гарнизоните со цел подигнување на стандардот на работните услови и во текот на 2014 година Армијата ќе добие нов комплет теренска т.е. борбена униформа.

 

 

Дарон Ристоски Зашто не се реши проблемот со припадниците на АРМ целосно??? Се донесе нов закон (кој не е лош) но сепак се случија ситуации како онаа со брат ми, kој легално е вработен но во фирма која по 4-5 месеци им касни со минималната плата... Значи вработен а невработен. Брат ми прифатил таква "работа" од мака а не заради нешто друго... Се доведовме до ситуација реално тие што не барале работа сега да бидат вработени од државата, а тие што прифаќале било какво работиче да останат дома, а цело време баш тие се бореа за правата на припаднициве на АРМ... Во прашање се неколку десетици луѓе (кои главно не се квалификувани работници, а се 90% бранители) и не знам каде е проблемот...

 

- Со измените и дополнувањата на Законот за служба во Армијата на Република Македонија целосно го решивме проблемот на професионалните војници. Исто така со нив се предвидува и вработување на сите професионални војници на кои во минатото им престанал Договорот за служба во АРМ, а кои заклучно со 31.12.2013 се евидентирани како невработени лица во Агенцијата за вработување. Го разбирам Вашиот проблем и воедно би сакал да Ви напоменам дека во моментов се работи на изготвување на подзаконски акти за воспоставување на активната и општата резерва која е планирано да се реализира во текот на 2015 година и на која ќе може да пројават интерес и лица кои служеле во АРМ во минатото а кои ги исполнувааат бараните критериуми за служба во Армијата на Република Македонија.

 

 

Мартин Попески Kako firmi vo nekoj period na mirovanje da ucestvuvaat vo krediti za samovrabotuvanje ili vrabotuvanje na drugi licaili vo programi za ruralen razvoj i ipard programi ?

 

Почитуван, за подетални информации за Програмата кредитирање на правни субјекти (микро и мали претпријатија) за отворање на нови работни места, како и за останатите активни програми за вработување кои ги имплементира Агенцијата за вработување на РМ, на располагање Ви стојат стручните служби во Центрите за вработување. Доколку не добиете соодветен одговор од нивна страна, ве молам да се обратите со претставка до мојот кабинет.

 

Goce Slezenkovski Sto e so kategorijata na gragjani sto imaat po 3,5,8 god. raboten staz a se veke vo 40ti godini a se nevraboteni,a so novata merka za vrabotuvanje na lica do 29 god. tesko i deka ke se vrabotat,znaci taa kategorija na gragjani e vo podredena situacija!!?

 

Покрај поволностите за вработување на млади лица до 29 години, преку Агенцијата за вработување на РМ, се спроведуваат и низа други активни програми и мерки за вработување, каде целни групи се различни категории невработени лица. Од тие причини, потребно е да се обратите до надлежниот центар за вработување и да се информирате за Ваше евентуално учество во истите, а воедно можете да ги следите објавените слободни работни места на веб-страната на Агенцијата за вработување www.avrm.gov.mk .

 

 

Milan Dimov bi sakal da go prasam premierot za nas generaciite od 70 do 80 godini koj zavrsivme sredno a ne bese zagarantirano a sega diplomite ne ni vredat nisto,jas na primer ucev 70 kilometri od mojot grad vo negotino,bidejki tamu imase sredno elektro za informaticka tehnologija i zavsiv potrosiv pari kako eden student,se zapisav vo 90 god koga zavrsiv pocnaa stecaite na firmite na moite roditeli i nemav moznost da prodolzam,sega veke moeto dete treba da se zapise i za nego treba da gledam,a jas ne znam so ponatamu ,porano so pola stas ako imas sredno ti se racunase kako visa,dali ima spas za nas pocituvan premiere,a za denesnite diplomi na fakultetite znaeme kako se zemat samo pari da imas pozzz

 

Почитуван, Покрај можностите за стекнување на знаења во процесот на формалното образование, имате можност да ги надградите Вашите знаења и да се стекнете со дополнителни уверенија и сертификати преку неформалното образование (обуки, преквалификација, доквалификација). Со вака стекнатите сертифицирани знаења кои се мошне ценети и побарувани од работодавачите, се зголемуваат и Вашите можности за полесно и побрзо вклучување на пазарот на трудот, односно полесно наоѓање работа.

 

 

Stefanka Labroska Поцитубан премиеру, секоја цест за се сто правите, но една работа не ја сретнав во васата програма. имено никаде не се споменуваат мајките сто веке пораснале и иссколувале три деца, имаат повеке од 35 години работен стас, доволно стари

 

Почитувана, од прашањето не е наведено дали станува збор за лице кое не е вработено или пак е вработено со над 35 години работен стаж. Доколку станува збор за невработено лице, истото меже да се обрати до надлежниот Центар за вработување со цел да се информира за активните програми и мерки за лица со над 50 години возраст. Доколку пак лицето е вработено и чека да оствари право на пензија, условите за остварување на ова право се уредени со Законот за пензиското и инвалидското осигурување, а Владата на РМ континуирано се грижи за подобрување на стандардот и овозможување на достоинствен живот на пензионерите, преку низа мерки и проекти.

 

 

Dusko Osavkovski Dali bivsite vraboteni vo Zelezara Skopje-Topilnica spagaat vo Drzavna sopstvenost i se opfateni vo kategorijata na rabotnici koi im sleduva paricen nadomest,i zosto seuste ne se istaknati koi pretprijatija se tie?Vo zavod za vrab. krevaat ramenici!

 

Сите невработени лица кои во законски утврдениот рок поднеле барање за остварување на материјално обезбедување ќе добијат решение за признавање или непризнавање на ова право, зависно од тоа дали ги исполнуваат сите услови согласно Законот, а по претходно спроведена управна постапка.

 

Liljana Stojcevska Prasanj do premierot imam 57god stecaec sum od1997g imam 16 g stas sto so nas dali zakonot vazi edni a za drugi ne za paricen nadomest. Do penzija vi blagodaram unapred.

 

Секој закон во Република Македонија важи подеднакво за сите граѓани, а остварувањето на правото на паричен надоместок зависи од тоа дали ги исполнувате законски предвидените услови. Можете со претставка да се обратите до мојот кабинет доколку сметате дека не можете да ги остварите законските права.

 

Viktor Zafirovski имаше вработување на лица над 5-60год, сега исто така помош за млади лица да се вработат до 29год ок е сето тоа но г-не премиер мене ме интересира што е со нас што сме на средина од 30год па нагоре, што од х причини немам факултет, идеи немам во глава за да одпочнам бизнис, на некој начин жртва на транзиција со тоа што немам искуство некое а тоа искуство што го имам нема огласи кај што бараат работници а на друго место секаде само со искуство бараат е па моето прашање е дали ке се превземе нешто да и ние барем во странските или домашните компании да примаат со некој дополнителен месец да можеме прво на обука да се оди со некој минималец, нешто ако може да се напраи зарем се уште треба да барам врски за да најдам работа или како порано книшка партијска за да имам предност при вработување??? и уште 1_но прашање од спорт ок се тие теренчиња што ги направивте но дали бар во поголемите градови ке изградите стадиони бар со мини евро стандарди бидејки најголема презентација на секоја држава е фудбалот а за да имаме квалитетна иднина инфраструктура треба без стадиони џабе се и тие терени бидејки од секоја академија фудбалерите што ке продолжат да играат за екипите во мизерни услови освен филип и 1 предлог ако е можно како што наогате инвеститори да помогнете како вардар што е продаден уште некој клуб да се продаде на странец да имаме неколку домашни екипи со евро квалитет а со слаба лига џабе ги извезуваме само надвор 25 год таа политика и се глеа нема фајде а пак ке кажам спортот е најголема презентација на една држава!!

 

Агенцијата за вработување на РМ спроведува низа активни програми и мерки за вработување, каде целни групи се различни категории невработени лица. Од тие причини, потребно е да се обратите до надлежниот центар за вработување и да се информирате за Ваше евентуално учество во истите, а воедно можете да ги следите објавените слободни работни места на веб-страната на Агенцијата за вработување www.avrm.gov.mk .

Во однос на прашањето кое се однесува на пронаоѓање на инвеститори во фудбалот, Владата презеде мерки за трансформација на фудбалските клубови во акционерски клубови, каде во најголем дел сопственици се општините во кои се наоѓа клубот. Ова го направивме со цел да овозможиме полесно пренесување на правото на сопственост на заинтересирани инвеститори од земјата и од странство. Очекуваме во наредниот период да влезат инвеситори и во други фудбалски клубови освен Вардар.

 

 

Tanja Andonovska Добра вечер.Прашање за Г-динот Премиер.Јас имам 43, а мојот сопруг 48години.Родители сме на две малолетнини деца-тинејџери 17и 14год.,а двајцата сме невработени.Јас имам ССС и ниту еден работно искуство,а сопругот ВСС и 9 год.е невработен.Аплицираме на сите огласи и добиваме негативни одговори.Во АВРМ се пријавуваме една година затоа што мислевме дека самостојно ќе најдеме работа.Меѓутоа од АВРМ креваат раце и неможат да ни помогнат затоа што фирмите очигледно бараат помлад кадар,не спаѓаме во ниедна група за субвенционирање,а со нашите професии неможеме да почнеме сопствен бизнис.Што со нас,што вистински немаме ниеден вработен во семејството ,тоа може да се види во евиденција на УЈП и живееме со помош од нашите родители кои се помалку се во можност да ни помагаат,a вистински се трудиме и неможеме да најдеме работа.Дали владата на чело со Вас може да ни помогне со дирекни,па и државно-интервенционистицки мерки како што беше огласот во 'ЈП Македонски шуми',затоа што друг начин за вработување не гледаме имајќи ги во предвид сите наши за жал неуспешни обиди за овие скоро 10 години.Со почит и однапред благодарност за Вашиот одговор.Тања Андоновска со семејството

 

Агенцијата за вработување на РМ спроведува низа активни програми и мерки за вработување (меѓу кои и Програмата за самовработување и Проектот самовработување со кредитирање), каде целни групи се различни категории невработени лица, при што особено се води сметка да бидат опфатени ранливите групи и долгорочно невработени лица. Притоа Вашите професиите не би требало да се пречка за отпочнување на сопствен бизнис, особено што во самите програми за самовработување предвидена е едукација за отпочнување на бизнис. Од тие причини, потребно е да се обратите до надлежниот центар за вработување и да се информирате за Ваше евентуално учество во истите, а воедно можете да ги следите и објавените слободни работни места на веб-страната на Агенцијата за вработување www.avrm.gov.mk.

Освен тоа, за ранливите категории се планираат и други мерки кои не се директно поврзани со вработувањето, но се во насока за подобрување на квалитетот на животот (на пр. отпис на долгови и сл.)

 

 

Ace Anastasovski Prasanje do premierot segaseniot i idniot.Dali ima sansa za paricna pomos za nas so nad 25 god. staz i preku 55 god.starost sto sme povece god. bez rabota , a kako tehnoloski ili stecajci nemame nikakvi primanja .Od potresi nabibildavme sekeri ,pritisoci nervozi pa ni lekarsko nemozeme da polozime ....pozdrav Gosp. Janko do vas i Premierot...

 

Со годишните оперативни планови предвидени се низа активни програми и мерки за вработување, каде целни групи се различни категории невработени лица, (меѓу кои и лица со над 50 години возраст како и невработени лица на кои работниот однос им престанал по основ на технолошки вишок, стечај или ликвидација). За подетални информации, потребно е да се обратите до надлежниот центар за вработување и да се информирате за Ваше евентуално учество во истите.

 

 

Aleksandar Momcilov Што со Стечајците кои немаат 25 години платен стаж?

 

Согласно Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност, невработеното лице кое ги исполнува условите предвидени со истиот закон има право на паричен надоместок до 12 месеци, а времетраењето на паричниот надоместок зависи од периодот на стажот на осигурување кој го има невработеното лице. Невработеното лице кое има над 15 години стаж на осигурување, а на кое му недостасуваат најмногу до 18 месеци пред исполнување на услови за стекнување право на старосна пензија, паричниот надоместок му се исплатува до неговото вработување, односно до настанувањето на некои од основите за престанок на правото на паричен надоместок.

Од друга страна, пак, согласно Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата, за остварување на правото на материјално обезбедување во вид на паричен надоместок, невработеното лице, покрај останатите услови, треба на денот на престанокот на работниот однос да има и најмалку 25 години стаж на осигурување.

 

Соња Гешковска Prasanje za Premierot od Makedonka B.Sto so vrabotuvanjeto na licata so nad 29 godini,koi do sega ne uspeale da se vrabotat?

 

Агенцијата за вработување на РМ спроведува низа активни програми и мерки за вработување, каде целни групи се различни категории невработени лица. Од тие причини, потребно е да се обратите до надлежниот центар за вработување и да се информирате за Ваше евентуално учество во истите, а воедно можете да ги следите објавените слободни работни места на веб-страната на Агенцијата за вработување www.avrm.gov.mk .

Владата на Република Македонија од своја страна како никогаш досега презема низа мерки и активности за зголемување на вработеноста. Во таа насока до сега успеавме да привлечеме голем број на странски компании кои отворија свои фабрики во рамки на технолошко – индустриските развојни зони во Македонија, со цел да постигнеме рамномерен еконосмки развој во сите региони на Република Македонија а со тоа и да се отворат повеќе нови работни места. Согласно процените на Агенцијата за вработување, досега се реализирани околу 14000 нови вработувања. Со оглед дека се очекува отворање на уште 30 нови фабрики во наредниов период, бројката на нови вработувања треба да се зголеми за околу 10.000 работни места. Оттука би ве охрабрил да ги следите и да аплицирате на огласите за вработување кои ќе бидат објавени од овие компании а кои одговараат на вашето образование и работно искуство.

 

 

Aleksandra Ristova Prasanje do G-din Gruevski : dali vo programata na vladata vo narednite godini se opfateni invalidite i nivno vrabotuvanje za onie koi se rabotosposobni? Pozdrav

 

Владата на Република Македонија посветува големо внимение за овозможување на еднакви можности за сите граѓани на РМ, па во таа смисла и предвидени се многу поволности за инвалидните лица. Во однос на вработувањето на оваа категорија невработени лица утврдени се посебни услови и погодности за вработување и работење на инвалидните лица со Законот за вработување на инвалидни лица. И во наредниот период ќе се реализираат низа проекти и мерки во насока на подобра и полесна инклузија на инвалидните лица во сите сфери на општественото живеење.

 

 

Barsa Barselona prasaj so se desava so EMO Ohrid 8 meseci nemaet zemeno plata a drzavna firma kako e mozno

 

Акционерското друштво ЕМО АД Охрид во својот соства има неколку друштва со ограничена одговорност, при што за изминатиот период платите се исплаќаат редовно, со исклучок на друштвото ЕМО МОНТ, за кое не се исплатени плати со оглед дека немале деловна активност.Владата во изминатиот период активно бара инвеститор кој ќе ја купи фабриката и ќе овозможи редовна плата и нови вработувања. Очекуваме дека ваков инвеститор ќе се појави во наредниов период.

 

 

Miodrag Pecevski дали со докапитализацијата на ОХИС ке ни се исплатат заостанатите плати и придонеси?

 

Со посебен закон за конверзија на побарувањата на државата во влог во друштвото регулирани се придонеси  на вработените заклучно со 13.06.2012 година, додека обврската за неисплатени плати останува обврска на компанијата. Меѓутоа, Владата во изминатиот период интензивно е ангажирана во изнаоѓање заинтересиран стратешки партнер кој со преземање на управувањето со ОХИС ќе преземе и обврска да ги регулира заостнатите плати на вработените како и сите други нерегулирани обврски.

 

 

 

Aleksandar Petkovski sto so vrabotenite od karpos galanterija kriva palanka vo stecaj

 

Во врска со Карпош галнтерија од Крива Паланка, добиен е судски спор во корист на стечајниот должник за 4 машини кои ќе се впаричуваат по пат на оглас за продажбва. Исто така во тек е и утврдување на правен сататус на одморалиште во Дојран кое е заедничка сопственост со останати субјекти во стечај. По утврдување на статусот имотот, истиот ќе се впаричи и сите средства добиени од продажбата ке се употребат за намирување на доверителите процентуално согласно висината на стечајната маса. Тука спаѓаат и побарувањата на вработените по основ на неисплатени плати и придонеси.

 

Aleksandar Petkovski sto so stecajcite od adg pelagonija

АГД Пелагонија  има повеќе друштва во повеќе градови во РМ.Како правна последица од отворена стечајна постапка престануваат сите договори меѓу кои и договорите за вработување. Побарувањата на вработените по основ на плати и придонеси имаат статус на стечајни побарувања од кои трите последини неиспалтени имаат приоритет за исплата пред останатите стечајни побарувања. Со впаричување на имотот на должникот се формира стечајна маса од која се намирубваат доверителите процентуално и колективно согласно висината на мивните утврдени побарувања во однос на големината на стеачјната маса

 

Anica Tripunoska edno prasanje do premierot od vrabotenite vo Zito Sar sakame da znaeme sto se slucuva so toj predmet pozzz....

 

Стечајната постапка која се води над Жито Шар-Гостивар е пред заклучување со оглед дека имотот на должникот е впаричен и нема друг за впаричување и распределба на доверителите

 

 

Sasko Jordanov Pozdrav! Me interesira dali vladata vo bliska idnina ima namera da dade "grantovi" da ne recam posilni subvencii za instaliranje na FOTOVOLTAICNI PANELI so moknost od 2-3 KW , so koi sekoe semejstvo bi mozelo da ja svede potrosuvackata na el.energija, a so toa i smetkata za struja na minimum. P.S. Ne govoram za kolektori za topla voda.

 

Сашко, Согласно Законот за енергетика за вршење на енергетски дејности кои се дефинирани во член 4 од истиот закон, во кој влегува и производство на електрична енергија, можат да ги вршат домашни и странски лица врз основа на лиценца издадена од страна на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија. Во смисла на Законот за енергетика лице претставува физичко или правно лице кое врши енергетска дејност, а е регистрирано во трговскиот регистар во Република Македонија.

Во членот 37 од Законот за енергетика е уредено за што не е потребна лиценца и меѓудругото е уредено дека лиценца не е потребна за производство на електрична или топлинска енергија наменето за сопствена потрошувачка, при што не се користи соодветниот енергетски систем.

Во наредниот период ќе се направат анализи за можноста за обезбедување на поддршка на физички лица за инсталирање на фотонапонски електроцентрали за производство на електрична енергија за сопствени потреби. Врз основа на предметните анализи а согласно расположливите средства ќе се согледаат и можностите за евентуални субвенции во однос на оваа проблематика.

 

Сузана Петрушевска Дали фирмите во стечај ќе се ликвидираат? Однапред Ви благодарам!

 

Во врска со прашањето дали фирмите во стечај ќе се ликвидираат одлука за натамошно постапување донесува Собранието на доверители на првата седница на собранието по отворањето на стечајната постапка. Одлуката зависи од економско-финансиската состојба на должникот, односно дали има можност за поднесување на план за реализација или нема услови со оглед на состојбата за поднесување на план за реорганизација. Доколку собранието на доверители донело одлука за затворање на деловниот потфат ќе се впаричи имотот и ќе се намират доверителите и постапката ќе се заклучи. Доколку од старана на доверителите (Собранието на доверители) е прифатен план за реорганизација деловниот потфат ќе продолжи.

 

 

Martin Titanik Kostovki se vikam stojce atanasov od veles vo porcelanka rabotev 21 godina a se na se stas imam 25 godini pred 18/19 god ja tuzev porcelankaza 20 platii dobiv sudcko resenieza isplata od 110 ooo denari no pari ne zemavme nitu jas nitu moite kolegi nitu pak opremnina posle toa izrabotiv uste 26 plati no i od niv ne zemav denar mozete li da mi odgovorite sto ke bide so nas mnogu pozdrav od vas sinpatizer i veren clen

 

Доколку побарувањето по основ на пресуда било пријавено во стечајната постапка во рокот определен со законот, вработениот ќе се стекнел со статус на стечаен  доверител и неговото побарување ќе се исплати во  процентуален дел согласно висината на неговото утврдено побарување и големината на стечајната маса. Истото се однесува и за останатите 26 неисплатени плати, по добивањето на судското решение истото побарување треба да се пријави како побарување по основ на неисплатени плати и придонеси.. Во стечајна постапка се исплаќаат само утврдени побарувања на доверителите вклучително и неисплатените плати доколку биле пријавени и утврдени како побарување.

 

Vaskresija Todoroska Janko ve molam da go prasate premierot sto e so STECAJOT OD STRUZANKA Struga nemame zemeno ni akcii ni nikakvo obestetuvanje i zosto ne spagjame vo grupata za nadomestok za stecajcite !!!Vi blagodaram

 

Стечајната постапка во Стружанка е заклучена со овластување на стечајниот управник да ги доврши парничните постапки. Доколку од тие постапки се добие имот или парични средства со нив ќе се намират доверителите и трошоците на постапката. Доколку по намирување на сите доверители по основ на главен долг и камати преостанат средства тие ќе се распределат на акционерите процентуално согласно бројот на акциите на акционерот или големина на уделот доколку се работи за друштво со ограничена  одговорност. Во стечајна постапка не се исплаќаат отпремнини на вработените. АД Стружанка во моментот на отворање на стечајната постапка не била во доминантна државна сопственост и поради тоа не може да биде опфатена со законот за стечајците.

 

 

Marko Jovanovski Pocituvan premieru Niksa, me interesira dali ima moznost da se napravi izmena vo Proektot Kupi Kuka Kupi Stan, namesto subvencijata za UCESTVO da iznesuva 75% da iznesuva 100% (vednas da se pocne so rati plakanje) bidejki realnata slika vo Makedonija e deka golem broj od mladi bracni parovi gi nemaat ni tie 25% (okolu 3000evra) potrebni za ucestvo. Mislam deka ne bi imala vladata problem, zatoa sto, dali subvencionirala 9000 evra ili 12000 ne i menuva mnogu a na nas mladite bracni parovi mnogu bi ni smenilo da ne platime ucestvo tuku vednas da pocneme so rati plakanje a i plus ne bi razmisluvale da si zamineme od drzavata. Pa i makar tie 25% neka ni gi stavat vo mesecni rati zatoa sto nemame da gi dademe na samiot start a dokolku se na rati bi imale. Golem pozdrav i Sekoja Cest na dosega srabotenoto...

 

Досега во спроведувањето на проектот „Купи куќа, купи стан“ Владата помогна на голем број семејства, и притоа на два пати дополнително ги олесни условите за добивање на субвенционирани станбени кредити:

o   Зголемен е износот на месечни приходи по основ на плата за баратели на кредит кои се во брак, од 900 на 1.300 евра месечно

o   Овозможено е лицето да има право да аплицира и во случај ако има во негова сопственост, сосопственост или заедничка сопственост со брачниот другар или во сопственост на брачниот другар само една куќа која ја продава заради купување на нов поголем стан, а не само заради купување/изградба на нова поголема куќа или ја руши заради изградба на нова поголема куќа за потребите на сопственото домување  (куќа за стан, а не само куќа за куќа, како што  е сега)

o   Овозможено е лицето да има право да аплицира за субвенционирање на станбен кредит и во случај ако наследило дел од куќа или стан, при што делот да биде најмногу до една половина од станот/куќата. Притоа, делот стекнат со наследство нема обврска да го оттуѓи за да аплицира за субвенционирање на станбен кредит.

Кај двата модела - субвенционирање на ратата и на учеството, веќе направено е дополнително олеснување, првичните 50% се зголемени на 75% субвенција во делот на ратата и во делот на учеството за купување или градење на нова куќа.

Сепак, во исполнувањето на условите за земање станбен кредит, барателот мора да покаже кредитна способност и сериозност во намерата, со тоа што ќе даде сопствено учество во обезбедувањето сопствен дом. Но и сега овој модел на субвенција е многу поволен, бидејќи  државата му помага на барателот на кредит со половина или ¾ учество за купување стан односно куќа.

Исто така, првиот од условите согласно Законот за субвенционирање на станбен кредит е лицето да ги исполни условите на деловната банка. Оттаму, условот за обезбедување на сопствено учество е поставен од самите банки согласно принципите и деловните политики за банкарско работење, односно неопходно е лице кое зема долгорочен станбен кредит да мора да обезбеди сопствено учество. Владата континуирано ги разгледува барањата и потребите на граѓаните и прави анализи за можностите и оправданоста од дополнителни промени и олеснувања во нивна корист.

 

 

Marjan Mitrovski zdr.janko.prasanje do premioerot.sto ke bide so malite maalski prodavnicki -kolonijali so ovie davacki kako sto se 7000 den firmarina i pregolemite kazni od inspekcii sto misli da napravi so toa .zasto inspekciite ako saka dati najde ke najde vo sekoj moment sve .i dase plati tolkava kazna e da odime vo zatvor zasto nema pari so.10 -15000 denari dneven promet nemozeme da sobereme za struja i plati i kirii a kamoli za kazni i firmarini.golemite markweti so ne fer konkurencii ne izedoa.ke ostaneme na ulica i na teret na drzavata sto misli da napravi so toa poz se nadevam ke odgovori premierot

 

Во врска со ова прашање може да информираме дека согласно програмата веќе е предвидено да се спроведе проектот „Нивелирање на санкциите согласно со економската моќ“.

Со реализацијата на мерката, ќе се предвиди висината на прекршочните санкции да биде во корелација со повеќе критериуми: големината на даночниот обврзник, бројот на вработение, остварената добивка, проценка на висината на предизвиканата штета и слично. На овој начин ќе се обезбеди поголема правичност при изрекувањето на прекршочните санкции.

 

Emil Joskovski Baranje do Premierot
Nepotrebno uvedenata dozvola za sekoj uvoz na opticki ramki i opticki stakla da vadat dozvola za uvoz zanaetciite sto se zanimavaat so opticka dejnost /optika/
Da ja razgledate i ukinete
A neznam od koi pricini e uvedena 01.04.2010 godina
Pozdrav

 

 

Согласно Законот за трговија извозот и увозот на одредени стоки може да се врши врз основа на дозвола поради повеќе причини меѓу кои и поради заштитата на здравјето на луѓето.

Меѓу стоките што подлежат на дозвола за увоз се и стоките од тарифен број 9003 во кој спаѓаат рамки за очила или слични производи и нивни делови и тарифен број 9004 каде спаѓаат очила за сонце со стакла оптички обработени. 

Дозволата за увоз е потребна само за увоз на рамки за очила со медицинска корективна употреба.

Оваа дозвола (одобрение) ја издава Министерството за здравство и можноста за укинување на истата потребно е да се разгледа во ова министерство.

 

 

Maja Naskova EX Radivojevic Pocituvan , bi sakal da mi go kazete vasiot stav vo odnos na procesot za denacionalizacija? Imeno: Vie licno vo 2002 gonina ni go vrativte zemjisteto odzemeno od nasite predci,! Do den denesen seuste istoto go nemame vo vladenie, spored nas, poradi blokada od ministerstvoto za finansii, koe i pokraj bezbroj presudi vo nasa korist od: Vrhovniot Sud, Upravniot Sud, Visiot Upraven Sud i dr., spomenatoto Ministerstvo ne go zima vo predvid i nosi nezakonski resenia protiv nas, i drzi vo zaloznistvo stara skopska familija koja broji poveke od 80 clena!!! Poveke godini nanazad baravme i barame priem kaj Ministerot Stavrevski no i toa e bezuspesno! Ve molime za odgovor i za pomos za da konecno posle 14 godini procesot go dovedeme do kraj i da si go ostvarime naseto, so zakon zagarantirano PRAVO NA SOPSTVENOST! Odnapred blagodarni...Familija Naskovi

 

Во врска со наведеното прашање, кое се однесува на Ваше барање за денационализација, а со цел одговорање на истото, неопходно е да доставите до мојот кабинет конкретни податоци поврзани за предметот и тоа: Пред која комисија го имате поднесено наведеното барање, име и презиме на барател/и, број на денационализација (ДН.бр) под кој е заведен Вашиот предмет.

        По добивање на податоците, ќе бидете благовремено известени за текот на постапката по конкретниот предмет.

        Исто така, Ве известуваме дека секоја од надлжените комисии за денационализација има определено ден за прием на странки, така што по добивање на горенаведените потребни податоци од Ваша страна, ќе Ве упатиме кај   претседателот на првостепената комисија пред која се води Вашиот предмет како би можеле да извршите увид во предметот и да добиете информација за се што Ве интересира во врска со истиот.

 

 

Borjan Gjorgiev Prasanje do premierot:“Procesot za denacionlizacija seuste ne e zavrsen“.Veke nekolku godini Vie i Vladata, javnosta ja informirate deka procesot za denacionalizacija e zavrsen.Рealnosta e poinakva.Poveke od 2000 predmeti se pred sudskite organi.Toa e blagodarenie na komisiite za denacionalizacija koj celno , neprofesionalno i nestrucno gi odbivaa baranjata na baratelite za denacionalizacija, a potoa i po ponistuvanjata na resenijata od upravniot sud i dadenite nasoki ne se pridrzuvaat na istite, predmetite gi cuvaat vo fioki ili povtorno gi odbivaat baranjata bez pocituvanje na sudskite nasoki.Dali ke mi dadete drug odgovor osven poznatiot denacionalizacijata e zavrsena.Samo Vie mozete da go isturkate ovoj proces i veke zasekogas da se ispravi ovaa istoriskata nepravda.

 

        Во врска со Вашето прашање поврзано со процесот за денационализација, би сакал да Ве известам дека од моментот на влегување во сила на Законот за денационализација, односно Уредбата,  заклучно со последниот рок за поднесување на барања за денационализација (31.12.2007 година), поднесени се повеќе од 30.000 барања за денационализација, кои се постапувани во континуитет при што во овој момент најголемиот број од предметите се веќе правосилно завршени, а во постапка се само мал дел од предметите.

        Меѓутоа, дел од постапките кои се сеуште во тек не се правосилно завршени. Предметите по кои се водат постапки дел се на повторно одлучување пред првостепените комисии, дел се во постапка пред повисоките органи, односно судовите. Правосилното завршување на предметите во постапките за денационализација зависи од голем број на фактори, помеѓу кои и обезбедување на правно релевантни докази кои треба да се достават како од страна на други институции така и од страна на барателите во постапките, што директно влијае на исходот на постапката но  и на периодот за одлучување по барањата. Од битно влијание е постапувањето и на повисоките органи, од чија одлука зависи дали еден предмет ќе биде вратен на повторно одлучување пред првостепената комисија или не.

        Во ситуации, кога се предметите вратени на повторно одлучување од страна на повисоките органи односно судовите ( Управен суд, Виш управен суд), првостепените комисии за денационализација постапуваат согласно насоките дадени во пресудата и ги прибавуваат доказите од значење за предметот како би можело во целост да се утврди фактичката состојба и притоа да се донесе законито решение, согласно Законот за денационализација и Законот за општата управна постапка.

        Доколку сте заинтересиран за конкретен предмет за денационализација, во секое време може да се обратите до Министерството за финансии, на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 54 ( поранешна зграда на НИП „Нова Македонија“), од каде ќе бидете упатени до надлежна комисија која ќе Ви даде одговор за конкретен предмет за кој сте странка во постапка односно имате правен интерес. 

 

Ana Sokol Popovska Vo vrska so brisenjeto na dolgovi.Dali ke bidat opfateni i onie semejstva vo koi site se nevraboteni a ne se evidentirani kako socijalci?

 

Според проектот се планира мерката да се однесува на сите невработени лица кои се евидентирани во Агенцијата за вработување како невработени лица кои активно бараат работа подолго од 12 месеци.

Со проектот  предвидено е невработено лице евидентирано во Агенцијата за вработување како невработено лице кое активно бара работа подолго од 12 месеци, кое во претходна година не остварило годишен приход поголем од 105.600 денари и нема во сопственост друг недвижен имотот освен: станбен објект во кој живее сам или со своето семејство и земјоделско земјиште кое го обработува.

 

 

Emil Joskovski Prasanje do G-din Premier
Koga ke se fiskaliziraat zelenite pazari vo celata drzava . 
Ova go mislam za trgovcite sto rabotat vo zelenite pazari a ne pravat trgovija so prehrambeni artikli proizvodi.
Jas mislam deka vnatre vo zelenite pazari treba samo da ima trgovija so prehrambeni proizvodi 
Za drugite dejnosti ima slobodni delovni prostorii pa neka si otvorat da bidat ramnopravni so site sto se fiskalizirani
Pozdrav

 

Согласно со одредбите на Законот за регистрирање на готовински плаќања, обврската да се воведе и користи одобрен фискален систем на опрема за регистрирање на готовински плаќања, не се однесува на даночни обврзници кои данокот од доход за приходите од вршење на дејност го плаќаат според паушално утврден нето приход како и лицата кои не се трговци за прометот на непререботено и сопствено земјоделско производство што го вршат на тезги на пазари, како и надвор од пазарите.

Според тоа освен наведените, сите останати категории на субјекти кои продаваат стока на зелените пазари подлежат на фискализација и доколку не издаваат фискални сметки го прекршуваат законот.

 

 

Aleksandar Grozde Grozdanoski КУПИ ЌУЌА КУПИ СТАН МЕ интересира за кого е проектов за тие што немозат и немаат сопствени средства да учествуваат,за млади брачни парови,за пензионери,или за да се богатат банките?Па дали мозе прво ти бараат примањата на сите членови да не надминуваат 900евра,па ти бараат 7000евра за половина учество а да не збориме за половина рата за Стан од 50,000евра треба да имаш 12600евра учество па АКО МОЗЕ ДА ГО ПРАШАТЕ ПРЕМИЕРОТ? КАКО ЕДЕН МЛАД БРАЧЕН ПАР СО ПРИМАЊА ОД 600евра месечно ДА УЧЕСТВУВА ВО ПРОКТОТ И ДА КУПИ СТАН ИЛИ КУЌА ДО КОГА МИСЛАТ ДА СЕ ЛАЖЕМЕ И СИС ЗА СТАНУВАЊЕ ИМАЛЕ ЕВТИНИ СТАНОВИ АМА ДА СИ ЛИЦИТИРАЛ АБЕ КАКО МОЖЕ ТАКА?БЛАГОДАРАМ.

 

Досега во спроведувањето на проектот „Купи куќа, купи стан“ Владата помогна на голем број семејства, и притоа на два пати дополнително ги олесни условите за добивање на субвенционирани станбени кредити:

o   Зголемен е износот на месечни приходи по основ на плата за баратели на кредит кои се во брак, од 900 на 1.300 евра месечно

o   Овозможено е лицето да има право да аплицира и во случај ако има во негова сопственост, сосопственост или заедничка сопственост со брачниот другар или во сопственост на брачниот другар само една куќа која ја продава заради купување на нов поголем стан, а не само заради купување/изградба на нова поголема куќа или ја руши заради изградба на нова поголема куќа за потребите на сопственото домување  (куќа за стан, а не само куќа за куќа, како што  е сега)

o   Овозможено е лицето да има право да аплицира за субвенционирање на станбен кредит и во случај ако наследило дел од куќа или стан, при што делот да биде најмногу до една половина од станот/куќата. Притоа, делот стекнат со наследство нема обврска да го оттуѓи за да аплицира за субвенционирање на станбен кредит.

Кај двата модела - субвенционирање на ратата и на учеството, веќе направено е дополнително олеснување, првичните 50% се зголемени на 75% субвенција во делот на ратата и во делот на учеството за купување или градење на нова куќа.

Сепак, во исполнувањето на условите за земање станбен кредит, барателот мора да покаже кредитна способност и сериозност во намерата, со тоа што ќе даде сопствено учество во обезбедувањето сопствен дом. Но и сега овој модел на субвенција е многу поволен, бидејќи  државата му помага на барателот на кредит со половина или ¾ учество за купување стан односно куќа.

Исто така, првиот од условите согласно Законот за субвенционирање на станбен кредит е лицето да ги исполни условите на деловната банка. Оттаму, условот за обезбедување на сопствено учество е поставен од самите банки согласно принципите и деловните политики за банкарско работење, односно неопходно е лице кое зема долгорочен станбен кредит да мора да обезбеди сопствено учество. Владата континуирано ги разгледува барањата и потребите на граѓаните и прави анализи за можностите и оправданоста од дополнителни промени и олеснувања во нивна корист.

 

 

Tomi Mj Atanasovski Почитуван Г-дин Јанко Илковски!
Ве молам да го поставите ова прашање на Премиерот Груевски!!! Кога мислат да ги завршат предметите за денационализација. Повеќе од 12 години имаме поднесено барање за враќање на денационализиран имот и предметот сеуште не е решен. 
Станува збор за имот во Општина Кисела вода!!! Поздрав.

 

Во врска со наведеното прашање, кое се однесува на Ваше барање за денационализација, а со цел одговорање на истото, неопходно е до мојот кабинет да ни доставите конкретни податоци поврзани за предметот и тоа: Име и презиме на барател/и, број на денационализација (ДН.бр) под кој е заведен Вашиот предмет.

        По добивање на податоците, ќе бидете благовремено известени за текот на постапката по конкретниот предмет.

 

 

Sasho Veselinovski Прашање: Дали може да се воспостави систем за плаќање на јавните давачки, (царини, ДДВ, ) со доспеани побарувања од институциите по основ на јавни набавки ?

Sasho Veselinovski Доспеаните побарувања, би се објавувале на сајтот за јавни набавки, за да можат Царина и УЈП со не-јавно логирање да го проварат салдото, со можен есконт за плаќања пред доспеаност, со што би се заштедило од буџетот секако...

 

За сега исполнувањето на даночен долг со пребивање се врши во случај кога постои даночното побарување од страна на даночниот обврзник кое е поголемо од даночниот долг, така што износот на повеќе платениот данок секористи за намирување на даночен долг по ист основ кој доспева подоцна, а исто така по барање на даночниот обврзник може да се изврши поврат или да се намируваат доспеани долгови по друг основ.

 

Sportski Tipovi Pozdrav,ke postavam edno prasanje koe sto gledam deka do sega nikoj ne go postavil.Prasajte go premierot dali ima sansa danokot za kladilnica od 10 % da ne postoi poveke,bidejki vo nikoja drzava nema danok osven vo nasata,prasajte od kade ideata za danok?zarem nie ne sme luge?sakame da nema danokt vo kladilnicite,bidejki nikade nema,ova e krazba i sramota e mora da se bara resenie pozdrav

 

Добивките остварени од обложување преставуваат приход од игри на среќа кој подлежи на оданочување со персонален данок на доход во висина од 10% и истиот се пресметува на остварената добивка која претставува разлика меѓу износот на исплатената добивка и уплатата.

Тргнувајќи од тоа дека овие добивки се приход на лицата, исто како другите видови на приходи како што се на пример: приходите од кирија, приходите од лични примања и сл.  постои целосна оправданост да се оданочуваат овие приходи кои ги остваруваат физичките лица. Во оваа насока се и искуствата во најголемиот дел од земјите во ЕУ и од регионот, каде добивките од обложување се оданочуваат, но данокот се пресметува по повисока стапка од онаа која се применува во нашата земја (10%). Она што Владата можеше да го стори е да го олесни начинот на плаќање, со тоа што дополнително на почетокот на оваа година беа донесени законски измени со кои физичките лица кои остваруваат приходи од овој вид се ослободија од обврската да ги пријават остварените добивки од обложување во годишната даночна пријава. Со тоа се направи исклучок во однос на останатите приходи кои се остваруваат во текот на година и кои задолжително мора да се пријават

 

Vangel Bojadzieski MAKEDONSKA BANKA- vecna tema,otpis na kamata na kamati?placanje zaostanat dolg bez izvrsiteli so osloboduvanje od sekakvi zatezno-kazneni kamati i slicno?veruvam maka na stotici a mozda i na iljadnici obicni ljuge ne po svoja vina doneseni vo ocaj i nemoznost da se spravat so razni sudski resenija i izvrsiteli so koj se bara nekolkukratno povisoki sumi od glavnicata,placanje na glanica na rati i sl. tema mnogu pati spomenata vo vasata emisija od povece gledaci odvreme navreme koj se javuvaat vo jadi burek.sto misli da prezeme premierot vo vrska so problemov na mnogu ljuge vo nasava Makedonija.blagodaram za odgovorot.

 

Вангел, Висината и пресметките на договорна камата, казнена камата и камата на камата се уредени со Законот за облигациони односи. Законот ја ограничува висината на договорната и казнената камата и предвидува ништовност на одредбите од договор за висината на договорната камата која е спротивна на начелата на совесност и чесност и е несразмерна на правата и обврските на договрните страни. Законските решенија се во согласност со меѓународните стандарди и практики,а целта е да ги заштити должниците, но и доверителите. Треба да се има предвид дека долговите се засноваат на договорен однос, што значи двете страни, давателот и корисникот на производ или услуга, се свесни за условите од договорот и доброволно ги прифатиле.

Свесни сме дека задолженоста е проблем со кој се соочуваат поголе број граѓани. Затоа, со цел да им се помогне на најранливите категории граѓани,  а при тоа имајќи ги предвид и финансисите можности на државата,  ќе донесеме закон со кој на примателите на социјална помош, на невработените со ниски приходи и на граѓаните кои западнале во финансиски проблеми заради семејни причини (смрт, болест, работна неспособност на брачен другар) ќе им се отпишат одредени долгови (за електрична и топлинска енергија, радиодифузна  такса, одредени долгови кон банки).

·        

Krste Jovanov Дали Премиерот мисли дека навистина е намалена цената на зелениот картон, за онаа категорија граѓани кои патуваат надвор само еднаш годишно (за годишен одмор), и под точка два, дали му се допаѓа идејата на еден од опозициските лидери (кого јас во никој случај не би го гласал, за разлика од 1998) за 70% намалување на висината на казните во економијата. Поздрав, секое добро.

 

До 2011 година цената на зелениот картон со важност од 1 месец за патнички возила изнесуваше од 40 до 70 евра, за зелениот картон со важност од 3 месеци изнесуваше од 60 до 100 евра, за зелен картон со важност од 6 месеци изнесуваше од 90 до 159 евра и за зелен картон со важност од 1 година изнесуваше од 160 до 220 евра. По иницијативата преземена од страна на Владата на Република Македонија во 2011 година, се воведе зелен картон со важност од една година со цена од 60 до 90 евра. Според тоа, секако дека цената на зелениот картон е навистина и драстично намалена. При дефинирањето на цените се имаше предвид интересот на граѓаните кои поретко патуваат во странство, така што годишната цена на зелениот картон се утврди на најниско можно ниво со цел високата цена на годишниот зелен картон да не претставува причка и тие, во случај на потреба,  како посета на роднини, лекување и слично, да можат почесто да патуваат во странство.

 

MileNko Makedonski Г-динеПремиер,Особено ме радува што во програмата имате мерка со која значително ќе го олесните животот на лица кои поради семејна несреќа, смрт на еден од сопружниците или потешка болест. За да го поставам конкретно прашањето првин ќе се обидам во кратки црти да го образложам проблемот.
Имено,Мојот Татко 2007 година подигнал кредит од Македонска банка,по кратко време банката се затвори,а со затварањето на банката престана и исплатата на рати од пензијата која тој ја земал преку трансакциона сметка во банката.Банката во стечај со известување 2010 година барала остатокот од невратените паричните сретства да ги вратат веднаш.Поради фактот што мојот татко беше пензионер со најниска пензија и немал толку пари да исплати, кредитот останал невратен. Во меѓувреме 2012 година почина мојот татко почина.Деновиве пристигна тужба во негово име но и во име на жирантот во која се бара исплата на кредитот во целост,со затезна камата од 2008 година до денеска.Во тужбеното барање се бара и од жирантот да се вклучи во исплатата на кредитот ,под присила на Извршител. Поради тоа што мојот татко е починат,а мајка ми живее од неговата семејна пензија во износ од 7900 денари е многу стара болна и изнемоштена не е во можност да го врати кредитот кој како главница околу 45 000 денари со камата 50 000 денари со камата изнесува околу 95 000 денари.
Моето прашање е ..Дали овој предмет е опфатен со отпис на долгови по основ на стари кредити од програмата на ВМРО ДПМНЕ и која е постапката за да се оствари ова право.
Ви Благодарам на вашиот одговор г-дине Премиер Никола Груевски,и посакувам двојна победа на 27 Април.

 

 

Почитуван, генерално со проектот се планира мерката да се однесува  и на лице кое поради смрт на сопружникот, тешка болест или губење на работната способност е доведено во состојба да не може да ги отплати долговите,

Со оглед на тоа дека законот во овој момент е во изработка неможеме да дадеме конкретно мислење дали наведениот случај ќе биде опфатен со законот, но ќе го примиме на знаење и овој предмет со цел да направиме обид да го опфатиме со законот.

 

 

Liljana Kiprovska Pocituvani,bi sakala da go prasam gospodinot Premier,slednovo:
Mojot soprug ima firma veke sest godini koja e otvorena no nema nikakvi vlezni ni izlezni fakturi, odnosno ne ni pocnala da raboti.Bidejki firmata ne raboti,nema nikakvi pridonesi niti plata,a sepak se vodi kako da e vraboten, nema zdravstveni kartoni i nemoze da bara druga rabota bidejki nemoze nikoj da go prijavi. Jas isto taka ne rabotam i nemam zdravstveno osiguruvanje zaradi mojot soprug.Ne upatija vo socijalno kade ni odgovorija deka jas i da se prijavam vo zavod ne mi sleduvaat zdravstveni kartoni bidejki treba da sum osigurana preku mojot soprug,bez razlika sto firmata ne mu raboti.
Nie dvajcata sme bez rabota i bez osiguruvanje, imame sin koj isto taka ne raboti a se prijavuva vo zavodot za vrabotuvanje. Moeto prasanje e, dali nie vleguvame vo onaa kategorija gragjani na koi ke im bidat oprosteni dolgovite za struja i parno, za sto sekojdnevno dobivame opomeni so izvrsiteli,
Vi blagodaram,vasa verna gledacka,Liljana od Skopje.

 

Според проектот се планира мерката да се однесува на сите лица кои се корисници на социјална помош, невработени лица кои се евидентирани во Агенцијата за вработување како невработени лица кои активно бараат работа подолго од 12 месеци како и на лице кое поради смрт на сопружникот, тешка болест или губење на работната способност е доведено во состојба да не може да ги отплати долговите.

Критериумите за остварување на правата согласно предвидената мерка дополнително ќе бидат разработени со посебен закон, кој во моментот е во подготовка и оттаму по неговото донесување ќе можеда да се информирате за можноста и начинот остварување на правото на отпис.

 

Vesna Gegovska POZDRAV do G. Gruevski i do vas Janko: imav firma i imav moznost da zemam kredit vo meguvreme bankrotirav i nesum vo moznost finansiski da ja zatvoram firmata i redovno da gi isplatuvam kreditite i sum na izvrsitel, dali vazi za mene zakonot za zatvaranje firmite sto se dolgo vreme blokirani i kreditite... ODNAPRED VI BLAGODARAM

 

Vesna, Одредбите за бришење на блокирани трговски друштва и трговци поединци  се однесуваат на сите субјекти – трговци поединци и трговски друштва кои, согласно член 8 од Законот за изменување и дополнување на Законот за трговски друштва објавен во „Службен весник на РМ“ бр. 166/2012, се евидентирани во посебниот регистар на блокирани субјекти што се води во Централниот регистар на Република Македонија.

Од барањето не е јасно за каква фирма се работи во кокретниот случај и не може да се даде конкретен одговор. Подносителот може да се обрати до мојот кабинет или до Централниот регистар, по електронски пат или писмено, за прецизен одговор.

 

Elizabeta Neskovic pocituvan premiere bi sakala da prasam za novata merka od programata za brisenje na dolgovite me interesira dali ako vo edno semejstvo ima samo edna penzija od 9000 den i nikoj drug ne raboti a megutoa ne zemaat socijalna pomos i smetkite glasat na penzionerot dali i tie ke bidat opfateni so taa merka bidejki nema drugi primanja osven penzijata koja ne stiga ni za da se prehranat ane pak da gi plakaat obvrskite kon drzavata vi blagodaram i se nadevam deka ke mi odgovorite na moeto prasanje koe mnogu mi znaci kako e toa predvidenodali i tie gragani ke bidat opfateni so taaa merka vi blagodaram i na tebe janko sto ni ovozmozuvas da prasame sto ne interesira bidejki ne sme samo nie so takov problem imaat i drugi gragani ist problem

 

Со оглед на тоа дека законот во овој момент е во изработка неможеме да дадеме конкретно мислење дали наведениот случај ќе биде опфатен со законот, но ќе го примиме на знаење и овој предмет со цел да направиме обид да го опфатиме со законот

 

 

Ангелко Богојев Грозданов  Господине Премиер, Господин Никола Груевски,
Сношти (05 април.‘14) со внимание го слушав вашиот предизборен митинг во Скопје. Програмата сигутно ќе ја прочитам. Но и од ова што го слушнав од Вас гледам дека таа е добра. Но за сега, само едно би Ви препорачал - во делот какде се работи за амнестијата-бришењето на обврските на граѓаните за старите неплатени сметки за струја, вода, парно греење, комуналма хигиена и сл...да не се пграничува само на оние луѓе и семејства кој речи-кажи ни за леб, сол и вода, немаат доволно пари-туку оваа амнестија еднократно да важо за сите храѓани на Република Македонија...Зашто...во што којзнае колку подобра состојба е оној кој е вработен и има 10 или 12 илјади плата еден стан во кој живее со семејството и одвај крпи крај со крај во месецот, во однос на некој кој има 4-члено семејство и зема 2.500 ден социјала по човек...Затоа велам-опростување на долговите за овие јавни давачки за 5 години наназад за сите граѓани на Р.Македонија, без исклучоци. Ова ќе биде мерка за „затоплување“ на срцата и мир во душите на сите Македонски граѓани. 

 

Почитуван, мерката е предвидено да се однесува на најранливите категории граѓани.



Ivana Trajkovska Pozdrav do pocituvaniot Premier.Vo vrska so izjavata na Premierot deka ke bidat otpisuvani dolgovite na najranlivite kategorii kako sto se samohranite roditeli,bolnite lugje i na lugjeto koi se vodat kako nevraboteni i zemaat socijalna pomos.Za samohranite roditeli i za bolnite lugje nemam nisto protiv, ama za socijalnite slucai, koi vsusnost ne se nevraboteni lugje,tie rabotat neprijaveni si zemaat plata,si zemaat socijalna pomos,imaat i uste privilegii i vo zdravstvoto,a sega i dolgovite ke im gi otpisuvaat.A vo nekoi semejstva vo koi samo eden clen e vraboten i so taa edna plata treba da go izdrzuva semejstvoto i da gi placa smetkite redovno,ako ne moze da go postigne toa ke zema krediti ili ke mu zaostanat smetkite,za niv otpisuvanjeto ne vazi.Ranlivite kategorii ne se samo socijalnite slucai,ima uste poranlivi kategorii zatoa za vakov proekt treba da se izleze i da se vidi kade i kolku treba da se pomogne,da bide realno.pozdrav do vas

 

Критериумите за остварување на правата согласно предвидената мерка дополнително ќе бидат разработени со посебен закон, со што истовремено ќе се определи опфатот на самиот закон по категории на граѓани и видови на обврски. Секако со законот ќе се предвидат и механизми со кои ќе се спречи можноста за злоупотрена на правата кои произлегуваат од овој закон

 

 

Gochkov Nace Прешање до премиерот: Не се работи за ранливите туку за сите граѓани. Долгот спрема ЕВН, Водовод, Радио дифузна такса и др. си е долг и трба да се подмири. Меѓутоа дали се превземе нешто да се измени во тоа што за адвокатски трошоци, нотарски и останато, наплаќаат повеќе отколку што изнесува целогодишна радиодифузна такса. или за долг од 4000ден. трошоците изнесуваат 4800ден. Недај боже да стигне до извршител.

 

Овие трошоци треба ќе бидат предмет на посебна обсервација и откако ќе ги добиеме сите потребни параметри ќе може да знаеме дали и во кој обем ќе може да се решат наведените проблеми.

 

 

Dime Dimitrija bi te zamolil janko da go prasas premierot okolu smetkite za struja neli ke bidat oprosteni od koga bi pocnal?


Се планира со мерката да бидат опфатени и долговите за електрична енергија. Се планира проектот да се уреди со посебен закон со кој ќе бидат разработени постапката и  критериумите за остварување на правата согласно предвидената мерка.

 

 

Evgeniya Petrova Go molam gospodinot Gruevski, do kolku e vo negova ingerencija da odgovori dali oprostuvanjeto na dolgovite za smetki za voda i struja ke se odnesuva i za korisnicite na detski dodatok, od koga vleguva vo sila i kade i sto se podnesuva za oprostuvanjeto na dolgovite. Odnapred blagodaram!

 

Критериумите за остварување на правата согласно предвидената мерка дополнително ќе бидат разработени со посебен закон, со што истовремено ќе се определи опфатот на самиот закон по категории на граѓани и видови на обврски.

 

 

Monika Pecova Tudzarovska Дали ги опфаќа стечајците скорешни пензионери да се ослободени за бришење на долгот за струја, вода и парно со огромни камати и дали е можно да им се излезе во пресрет?! Нотариве и извршителите не само на нив туку на сите НЕ СОТРЕА!!!

 

Со оглед на тоа дека законот во овој момент е во изработка неможеме да дадеме конкретно мислење дали наведениот случај ќе биде опфатен со законот, но ќе го примиме на знаење и ова согледување со цел да направиме обид да го опфатиме со законот

 

 

Marija Bogoevska jas sum samohrana majka so maloletno dete i imame minimalna semejna penzija bidejki soprugot pocina Me interesira ova so zaostaneti smetki za struja kaj treba da se obratam i sto e potrebno da dosavam od dokumenti

 

 

Се планира проектот да се уреди со посебен закон со кој  подетално ќе бидат разработени постапката и  критериумите за остварување на правата согласно предвидената мерка. Во овој момент не би можел да ви дадам поконкретен одговор но ќе го примиме на знаење и ова согледување со цел да направиме обид да го опфатиме со законот.

 

 

Aleksandar Gavrilov Dali ke moze gospodinot Premier da odgovori koga ke se zavrsat predmetite za denacionalizacija znaci opsto za site, zatoa sto veke so godini trae procesot i licno na nas reseni ni se samo tie predmeti na imoti so pomala vrednost nikako da se resat ostanatite predmeti na imoti koi se so ogromna vrednost. Te molam Janko postavi mu go prasanjevo znaci ova ne e licno nego zasega sigorno najmalku 200-300 semejstva vo Makedonija, a ne veruvam deka ke odzeme poveke od 2-3 minutki za odgovorot. Odnapred blagodaram

 

Почитуван, Од моментот на влегување во сила на Законот, односно Уредбата,  заклучно со последниот рок за поднесување на барања за денационализација (31.12.2007 година), поднесени се повеќе од 30.000 барања за денационализација, кои се постапувани во континуитет при што во овој момент најголемиот број од предметите се веќе правосилно завршени, а во постапка се само мал дел од предметите.

        Меѓутоа, дел од постапките кои се сеуште во тек не се правосилно завршени. Предметите по кои се водат постапки дел се на повторно одлучување пред првостепените комисии, дел се во постапка пред повисоките органи, односно судовите. Правосилното завршување на предметите во постапките за денационализација зависи од голем број на фактори, помеѓу кои и обезбедување на правно релевантни докази кои треба да се достават како од страна на други институции така и од страна на барателите во постапките, што директно влијае на исходот на постапката но  и на периодот за одлучување по барањата. Од битно влијание е постапувањето и на повисоките органи, од чија одлука зависи дали еден предмет ќе биде вратен на повторно одлучување пред првостепената комисија или не.

        Во ситуации кога се предметите вратени на повторно одлучување од страна на повисоките органи односно судовите ( Управен суд, Виш управен суд), првостепените комисии за денационализација постапуваат согласно насоките дадени во пресудата и ги прибавуваат доказите од значење за предметот како би можело во целост да се утврди фактичката состојба по конкретен предмет и притоа да се донесе законито решение, согласно Законот за денационализација и Законот за општата управна постапка.

        Доколку сте заинтересиран за конкретен предмет за денационализација, во секое време може да се обратите до Министерството за финансии, на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 54 ( поранешна зграда на НИП „Нова Македонија“), од каде ќе бидете упатени до надлежна комисија за денационализација која го води Вашиот предмет и ќе Ви биде даден соодветен одговор за текот односно исходот на постапката.

 

 

Maki Macko Vo programata na nasata partija stoi deka dolgovite za socijalno ranlivite kategorii za struja , telefon , i parno ke bidat odpisani.Od koga ke vazi ta odluka na idnata vlada i koi dokumenti ke treba da se podnesat?Zosto neplatenite smetki za voda ne se vlezeni vo taa odluka/

 

Со оглед на тоа дека се планира да се мерката да се уреди со посебен законот, истиот во согласност со редовните законодавни процедури ќе биде донесен во  најкраток можен рок по конституирањето на новата Влада. Со овој закон подетално ќе бидат разработени и постапката и критериумите за остварување на правата согласно предвидената мерка.

 

 

Gena Gjorgjievska Голем поздрав до Вас Јанко и Господинот Премиер и би сакала да знам дали и кога ке се донесе одлука за подмирување на данокот за општествени откупени станови чиј даночен обврзник е Владата на РМ (затоа што додека не се плати данокот неможе да се извади ни имотен лист) и дали со простувањето на долгови од кредити и друго ке бидат опфатени и малите фирми кои неможат да се ликвидираат бидејки истите се блокирани а се неактивни повеке од 7 години.Се надевам ке добијам одговор.

 

 

Почитувана, со последните измени на Законот за даноците на имот, се пропиша ослободување од обврската за плаќање на данок на промет на станови во општествена сопственост, доколку во купопродажниотдоговор не е уредено чија е обврската за плаќање на данокот.

Во однос на вториот дел од прашањето информираме дека со проектот предвидено е да  се отпишуваат долговите на физички лица. Со оглед дека законот е во фаза на подготовка, дополнително ќе информираме за опфатот.

 

 

Boris T. Doni Bi go prasal Pocituvaniot Premier sto se slucuva so denacionalizaciata i zasto ministerstvoto za finansi so shturo objasneue BARATELOT NEMA PRAVO ima odbino mnogu resenia koi se i vo vtorostepena postapka odobreni i pravoto e veke odamna utvrdeno i baratelite za informacia vodea postapka ne za pravoto koe veke bese utvrdeno i vo vtroostepena postapka, tuku za visinata na nadomestokot i so toa gi primora baratelite da go baraat pravoto na Upraven Sud. Interesno bi bilo Pocituvaniot Premier da odgovri kako moze ponizok organ da ne pocituva resenie na povisok organ vo konkretniot slucai vo Ministerstvoto za Finansii i dali e toj zapoznat so ovaa nepravda, potocno namesto denacionalizacia nekoi nepocituvajki resenie na povisok organ pravi povtorna nacionalizacija. I kako ke postapi Ministerstvoto vo slucaite ako Upravniot Sud potvrdi deka baretelot koi vo slucaiot pred upraven sud e tuzitel e vo pravo.

 

Почитуван, од моментот на влегување во сила на Законот за денационализација, односно Уредбата,  заклучно со последниот рок за поднесување на барања за денационализација (31.12.2007 година), поднесени се повеќе од 30.000 барања за денационализација, кои се постапувани во континуитет при што во овој момент најголемиот број од предметите се веќе правосилно завршени, а во постапка се само мал дел од предметите.

        Меѓутоа, дел од постапките кои се сеуште во тек не се правосилно завршени. Предметите по кои се водат постапки дел се на повторно одлучување пред првостепените комисии, дел се во постапка пред повисоките органи, односно судовите. Правосилното завршување на предметите во постапките за денационализација зависи од голем број на фактори, помеѓу кои и обезбедување на правно релевантни докази кои треба да се достават како од страна на други институции така и од страна на барателите во постапките, што директно влијае на исходот на постапката но  и на периодот за одлучување по барањата. Од битно влијание е постапувањето и на повисоките органи, од чија одлука зависи дали еден предмет ќе биде вратен на повторно одлучување пред првостепената комисија или не.

        Во ситуации кога се предметите вратени на повторно одлучување од страна на повисоките органи односно судовите ( Управен суд, Виш управен суд), првостепените комисии за денационализација постапуваат согласно насоките дадени во пресудата и ги прибавуваат доказите од значење за предметот како би можело во целост да се утврди фактичката состојба по конкретен предмет и притоа да се донесе законито решение, согласно Законот за денационализација и Законот за општата управна постапка.

        Доколку сте заинтересиран за конкретен предмет за денационализација, во секое време може да се обратите до Министерството за финансии, на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 54 ( поранешна зграда на НИП „Нова Македонија“), од каде ќе бидете упатени до надлежна комисија за денационализација која го води Вашиот предмет и ќе Ви биде даден соодветен одговор за текот односно исходот на постапката.

 

Deni Jakimovski pozdrav do premierot imam prasanje dali ima moznost namaluvanje na strujata za domakinstvo odnosno 18% ddv da se namali na 5% ddv bidelki strujata e potreba ne e luksuz i da li moze onaa angaziranja moknost od 33.33% da se ukine bidejki nikoj neznae zasto ja plakame

 

Почитуван, во Директивата за данок на додадена вредност не Европската унија, е содржана листата за стоки и услуги за кои е дозволено да се примени повластена стапка на ДДВ.  Електричната енергија не е содржана во оваа листа, што подразбира дека за електричната енергија  не може да се примени повластана стапка, односно стапката на ДДВ во Република Македонија да се намали од 18% на 5% затоа што би било во спротивност со европското право.

 

 

Kostantina Kotlarovska prasanje do Premierot.pravenje na napori za zabrzuvanje na procesot na resavanje na denacionalizacija. predmetite se vlecat 10 godini po sudovi. sto moze da se napravi/nekoe resenie ?

 

Почитвуана, од моментот на влегување во сила на Законот за денационализација, односно Уредбата, поднесени се повеќе од 30.000 барања за денационализација, кои се постапувани во континуитет при што во овој момент најголемиот број од предметите се веќе правосилно завршени, а во постапка се само мал дел од предметите.

          Меѓутоа, дел од постапките кои се сеуште во тек не се правосилно завршени. Предметите по кои се водат постапки дел се на повторно одлучување пред првостепените комисии, дел се во постапка пред повисоките органи, односно судовите кои се независна судска власт и постапуваат согласно со Законот за управните спорови. Правосилното завршување на предметите во постапките за денационализација зависи од голем број на фактори, помеѓу кои и обезбедување на правно релевантни докази кои треба да се достават како од страна на други институции така и од страна на барателите во постапките, што директно влијае на исходот на постапката но  и на периодот за одлучување по барањата. Од битно влијание е постапувањето и на повисоките органи, од чија одлука зависи дали еден предмет ќе биде вратен на повторно одлучување пред првостепената комисија или не.

          Во ситуации кога се предметите вратени на повторно одлучување од страна на повисоките органи односно судовите ( Управен суд, Виш управен суд), првостепените комисии за денационализација постапуваат согласно насоките дадени во пресудата и ги прибавуваат доказите од значење за предметот како би можело во целост да се утврди фактичката состојба по конкретен предмет и притоа да се донесе законито решение, согласно Законот за денационализација и Законот за општата управна постапка.

        Доколку сте заинтересирана за конкретен предмет за денационализација, во секое време може да се обратите до Министерството за финансии, на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 54 ( поранешна зграда на НИП „Нова Македонија“), од каде ќе бидете упатени до надлежна комисија за денационализација која го води Вашиот предмет и ќе Ви биде даден соодветен одговор за текот односно исходот на постапката.

 

 

Dane Krstevski Живеам во населба Лисиче, Скопје, спроти новите згради на Џеваир холдинг. Цела зима воздухот е многу загаден и тежок за дишење (мириса на чад, најверојатно од гума). Од еден мерач на ПМ10 честички кој го има на интернет, гледам дека многу често навечер нагло се зголемува загаденоста со ПМ10 честички, како некоја фабрика да ги гаси филтрите (во прилог е слика од растот на загаденоста од 18 до 02 часот во еден ден како пример). Дали има можност да се постават повеќе мерачи за загаденост на воздухот во оваа населба и да има некој во Министерството за екологија (или друга релевантна институција) кој ќе ги следи параметрите 24 часа дневно и ќе реагира ВЕДНАШ ако се нарушат максимално дозволените параметри со увид на терен и казнување на тој што загадува и спречување понатаму да загадува. И тоа да не престане додека воздухот да се сведе до максимално дозволената граница од 50 микрограми на м3. Загадување на воздухот е масовно труење и треба итно да се спречи, како и сите други обиди за убиство!

 

На територијата на Република Македонија, вклучително и градот Скопје има појава на зголемени концентрации на суспендирани честички – PM10, во текот на целата година, а особено во зимниот период. Најголем процент на емисија на суспендирани честички со големина до десет микрометри произлегува од производствените процеси, производоство на топлинска енергија и согорувачки постројки во произвотсвената индустрија, согорувањето на горивата во автомобилите. Оваа состојба особено се потенцира во зимниот период кога врз зголемувањето на концентрацијата на овие честички влијае и затоплувањето на домовите, а влијаат и климатолошките и метеоролошките услови. Влијанието на временските услови особено се забележува во котлините како што е случајот со Скопје каде што има појава на магла, нема доволно струење на воздухот кое би го одведувало загадувањето, а има и појава на температурна инверзија.

Мониторинг станицата за квалитет на амбиентен воздух поставена во општина Аеродром, до средното хемиско училиште, врши 24-часовни мерења на квалитетот на воздухот на територијата на целата општина, оттука нема потреба од поставување на повеќе мерни станици. Податоците од мерењета од сите мониторинг станици, секој час автоматски се објавуваат на веб порталот за квалитет на воздух http://airquality.moepp.gov.mk. Истите се следат од Државниот инспекторат за животна средини кој е должен веднаш да изврши инспекциски надзор на инсталациите кои поседуваат А-интегрирана еколошка дозвола во општината каде се надминати граничните вредност за квалитет на воздух. Истото се однесува и на овластените инспектори за животна средина на општина Аеродром кои треба веднаш да извршат надзор на инсталациите кои поседуваат Б-интегрирана дозвола.

Она што сепак останува вон од контролата на инспекцискиот надзор е затоплувањето по домовите, каде за жал се користат несовремени грејни тела како и несоодветен материјал за загравање (гуми, отпадни масла, пластика ...).

За намалување на загадувањето и за подобрување на квалитетот на воздухот, Министерстовото за животна средина донесе планови за заштита на воздухот и краткорочни, среднорочни и долгорочни мерки за подобрување на квалитетот на воздухот, кои се треба да се спроведуваат на повеќе нивоа од страна на сите чинители вклучени во процесот на загадувањето.

Среднорочни мерки за подобрување на квалитет на воздухот:

·     Изработка на Оперативна програма за намалување на загадувањето на воздухот на подрачјето на Град Скопје за РМ10, а по можност и за целата територија на Република Македонија. Во склоп на истата ќе се направат индикативни мерења на одредени локации во градот, подложни на загадување од различни извори, но и испитувања на хемискиот состав на честичките, што ќе овозможи поточно утврдување на причинителите на загадувањето, врз основа на што ќе се предвидат мерките за намалување на загадувањето (ова е во фаза на реализација само за град Скопје за 2012, а е произлезена од ЛЕАП 2 за Град Скопје)

·     Гасификација на градот Скопје  и Република Македонија

·     Гасификација на сите топлани

·     Воведување на алтернативен градски превоз (трамвај, метро и др.)

·     Користење на хибридни превозни средства (автомобили на биогас, на електрична енергија) и воведување бенефиции за сопствениците на такви возила (при купување, паркирање и сл.)

 

Долгорочни мерки за подобрување на квалитет на воздухот:

Долгорочните мерки за подобрување на квалитетот на воздухот се подетално дадени во Националниот план за заштита на амбиентниот воздух за период од 2013 до 2018 година,

·     Овозможување на активности кои се поврзани со воведување на НДТ

·     Активности за подобрување и модернизација на процесите за производство на енергија

·     Активности за воведување на енергетска ефикасност.

·     Воведување на обновливи извори на енергија, рехабилитација и изградба на хидроцентрали, воведување на соларна и ветерна енергија за производство на енергија

 

 

Biljana K-ic M-ka Prasanje od Struga: da li nekoj od vladata ke go resi problemot so uzurpiranje na Struskite plazi?
Po celata dolzina sekoj si zagraduva so zica kolku mu treba...vo ezeroto se nasipuvaat sekakvi materijali sto ja narusuvaat florata i faunata na vodata. 
Nekoj vlozil se za da se zanimava so turizmot, a gostite ne mozat normalno da se dvizat pokraj ezeroto od haosot koj go predizvikuvaat lokalnite siledziii.

 

 

Почитувана, очигледно станува збор за прашање во надлежност на Државниот градежен и урбанистички инспекторат. Од овие причини ве молам да се обратите со претставка до мојот кабинет и/или до Инспекторатот со цел да наведете поконретно за проблемот. Во однос на истурањето на штетни материјали во езерото, исто така ќе ве замолам да се обратите со поднесок до мојот кабинет и до Министерството за животна средина, за да може да постапат по однос на конкретните информации кои ќе ги наведете.

 

 

Блаже Арсов Blazhe Arsov Дали ФЗОМ ќе почне да ги рефундира средствата за набавка на лекови кои не се достапни во Македонија за третман на деца со ретки болести или долговите на кредитните картички и кредитите ке ни бидат избришани со новата мерка која ја има има во програмата на ВМРО-ДПМНЕ? Од добро ситуирано семејство станавме социјален случај а државата го заборави нашиот случај кој е единствен во Македонија. Ке има ли конкретен план за решение на проблемите кои ги имаат семејствата со деца со ретки болести ?! Ви Благодарам се надевам дека прашањето ке му биде поставено на Премиерот.

 

Почитуван, ФЗОМ на полето на ретки болести во последниве години го овозможи следното:

1.    Од 2007 година овозможи безглутеинско брашно на рецепт за лицата со целијакија.

2. Од 2011 воведе наменски буџет за клиниката за детски болести за третман на лицата со низок раст и заболените од цистична фиброза . За овој наменски буџет ФЗОМ одвојува годишно 100 милиони денари,  за 50 деца со цистична фиброза и  110 деца со низок раст.

3. Од февруари 2014 година ФЗОМ воведе нова категорија на суплементи за исхрана кои се користат како лек за лицата заболени од ретки болести и тоа: безглутенско брашно за лицата со Rett syndrome(3-5 лица во РМ), беспротеинско брашно и беспротеинско млеко за лицата со заболувања на метаболизмот на протеини и тоа за  Фенилкетонируја (6-9 лица во РМ). Проширувањето за другите дијагнози овие препарати ќе се изврши по завршеток на изборите 2014 година (поради забрана од антикорупциска комисија) и тоа за следниве дијагнози: Тирозинемија (3 лица) и евентуално хантингтонова болест.

 

Во програмата на ВМРО –ДПМНЕ (идна програма на Влада) е и проектот (точка 52 од здравство) за храна за лица со ретки болести која се однесува за Алажил синдомот(2 лица), брашно, млеко и масло кои се користат како лекарства за заболените. (само за алажил синдромот ФЗОМ за овие две лица ќе издвојува над 1 милион денари во рефундација.

 

Lence Savovska Dali volonterite vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje ,osobeno Magistriteke dobijat status na redoven raboten odnos?

 

Во моментов не би можеле да Ви дадеме конкретен одговор на ова прашање. Начелно би можел да кажам дека волонтирањето во одредена јавна институција не значи само по себе дека по автоматизам ќе добие вработување во истата. Законите налагаат секое вработување да оди преку јавен оглас каде што сите заинтересирани ќе може да аплицираат и каде само оние кандидати кои ќе освојат најголем број на поени во процесот на селекција ќе може да се вработат. Сепак, верувам дека волонтирањето може да даде одредена предност пред другите кандидати како резултат на искуството кое што го стекнале кандидатите во текот на волонтирањето.

 

Goran Gorgiev Голем поздрав до премиерот. Веруваме во неговата политика и партијата. Ве молам да ми одговорите на прашањето. Волонтерите кој работат веќе четврта година по ред во Фондот за Здраство за 4.500ден. дали се планира да се реши нивниот статус за трајно вработување и кога. Благодарам.

 

Во моментов не би можеле да Ви дадеме конкретен одговор на ова прашање. Начелно би можел да кажам дека волонтирањето во одредена јавна институција не значи само по себе дека по автоматизам ќе добие вработување во истата. Законите налагаат секое вработување да оди преку јавен оглас каде што сите заинтересирани ќе може да аплицираат и каде само оние кандидати кои ќе освојат најголем број на поени во процесот на селекција ќе може да се вработат. Сепак, верувам дека волонтирањето може да даде одредена предност пред другите кандидати како резултат на искуството кое што го стекнале кандидатите во текот на волонтирањето.

 

 

Darka Ilievska Поздрав за премиерот Груевски,сакам да му поставам едно прашање во врска со мојот град Струмица.Дали е запознаен дека за сттариот струмички театар не се платени комуналиите од општината и дали ке се изгради овој многу значаен објакт за нас граѓаните од Струмица?

 

Почитувана, проектот за изградба на театарот во Струмица, е проект за возобновување на стариот театар кој беше опожарен во 2001 година и кој е прогласен за значајно културно наследство.  Како објект од прва категорија, за изградбата обезбедена е комплетната потребна документација, како и одобрение за градење бр.18 Уп-128/14 издадено од Министерството за транспорт и врски. Согласно член 4 став 2 алинеја 6 од Правилникот за степенот на уредување на градежно земјиште со објекти на комунална инфраструктура и начинот на утврдување на висината на трошоците за уредувањето во зависност од степенот на уреденост („Службен весник на Република Македонија“ бр. 93/11), за објекти кои претставуваат објекти заштитени како културно наследство не се пресметува надоместок за комуналии.

 

 

Blagoja Pejkovski РАБОТА ПО ОСНОВ - ДОГОВОР ЗА ДЕЛО
Добровечер. Веќе повеќе години наназад, мојата институција НКЦ – Скопје, за повремени работи, ангажира работници на непосредна заштита на спомениците на културата по наведениот основ. Минатата година на црквата „Св. Ѓорѓи Победоносец„ во Младо Нагоричане беа ангажирани околу 6 работници, на кои до денешен ден, не им се исплатени во целост надниците, иако од Министерството за култура ни беше доставена информација за обезбедени финансиски средства. Би сакал да го прашам почитуваниот Премиер Н. Груевски, кога на овие работници ќе им биде исплатено одработеното?

 

Почитуван, согласно информациите кои што ги добива, можам да ве известам дека финансиските сретства за овој проект се обезбедени од страна на Министерството за култура и истите се префрлени на Националната установа НКЦ – Скопје за наведениот проект , според добиените информации од установата  сретствата се исплатени.

 

 

Aleksandar Kuzmanoski Почитуван Премиер. Ансамбл Танец е еден од најрепрезентативните субјекти во државава, достојно преставуваќи ја нашата традиција во светот. Но уметниците на Танец имаат најниски примања од сите останати уметници во државава. Примањата се под просекот и дупло помали од уметниците во Балетот. Дали овие уметници ќе можат да си го добијат она што го заслужуваат? Дали уметниците на Танец ќе добијат порамнување на примањата со останатите носители на дејност?

 

 

Почитуван, со Колективниот договор за култура потпишан во 2005 година и со измените на Колективниот договор за култура донесен во 2006 година, платите на вработените во установите од областа на културата се утврдуваа I сеуште се утврдуваат на ниво на установа. Поради тоа установите со подобра квалификациона структура на вработените (повеќе вработени со високо образование) имаат повисоки плати од вработените во установите со пониска квалификациона структура. Доколку се потпише колективен договор за култура сите вработени на исто работно место ќе може да имаат иста плата.

 

Blazeski Nikolce Janko ve zamoluvam i bi sakal ako moze da go prasate Premierot G-din NIKOLA GRUEVSKI : DALI SE PLANIRA DA SE POTPISE NOV KOLEKTIVEN DOGOVOR NA NIVO NA MINISTERSTVO ZA KULTURA ? VI BLAGODARAM

 

 

Почитуван, со новиот Колективен договор кој подолго време се подготвува се предвидува платите на сите вработени во културата да се изедначат за исто работно место. Со оглед на тоа што се работи за дополнителни финансиски средства се разговара за начинот како истите да се обезбедат и за кој период. Во моментов министерството за култура и СОНК се во преговори за потпишување на нов колетивен договор.

 

Dimo Tonov поздрав Јанко!Би го замолил премиерот да одговори дали во програмата има за цел изградба на скијачки центар на пелистер со што би се отвориле нови работни места а со тоа би се развил и зимско летниот туризам.Благодарам

 

Здраво г. Тонов,

 

Со цел  Пелистер да го врати стариот препознатлив сјај и повторно да биде еден од омилените зимски туристички центри во Република Македонија, во 2011 година АД ЕЛЕМ започна со инвестициски активности за рестартирање на работата на веќе постојниот скијачки центар  Копанки.   По цели седум години неработење, целосно е модернизирана  двоседата жичара “Бегова чешма” со што во сезоната 2011/2012 година скијањето се врати на падините на Пелистер.  Исто така, во 2012 и 2013 година, посебно внимание беше посветено и на постојниот  ски лифт “Копанки”. Сервисирана е целокупната опрема и извршена е замена на транспортното јаже со што беше овозможено после цели 15 години застој, овој ски лифт повторно да ги опслужува посетителите на скијачкиот центар на Пелистер.  

 

Истовремено, извршено е и порамнување на скијачката патека на ски лифтот “Копанки”, со што се доби константна широчина на целата скијачка патека. За жал, изминатава скијачка сезона, овој ски лифт не беше пуштен во употреба поради неповолните временски услови и недостатокот од снег.  Во таа насока, за продоложување на зимската сезона на скијачкиот центар Копанки на Пелистер АД ЕЛЕМ ќе инвестира во изградба на систем за заснежување на двете скијачки патеки, во вкупна должина од 1.250 м. За оваа инвестиција АД ЕЛЕМ ќе вложи еден милион евра, а зафатот би се реализирал до 2015 година.На тој начин, скијањето на Пелистер ќе биде загарантирано, без оглед на временските услови.

 

 Паралелно со изградбата на скијачкиот центар Копанки, планирано е реновирање и модернизација на хотелот Молика по примерот на капацитетите во другите европски зимски центри. Со цел да се подобри квалитетот на сместување на гостите, покрај реновирањето на хотелот, ќе бидат воведени и нови содржини за гостите, како што е изградбата на нов спа центар, голема конференциска сала и детско катче за најмладите, со што  „Молика“  ќе прерасне во еден од најмодерните хотел во регионот.

 

 

Tomislav Kuzmanovski Te molam prasaj go premierot kako se biraat firmite koi gi realiziraat proektite na MTV vo delot na tehnicka realizacija, kade sto nema javen tender za nieden proekt i koi se tie firmi???? Dali znae deka vo poslenite 2 godini raboti samo edna firma i toa bez tender,a se krie pozadi nekoi agencii koi najcesto se covek firma???? A najgolema ironija e timot sto raboti tamu ja realizira kampanjata na SDSM???????? Pozdrav

 

Pocituvan, najnapred bi sakal da ve izvestam deka soglasno zakonot za javni nabavki makedonskta radio televizija od sekogas bila oslobodena od obvrskata da sproveduva postapka za javna nabavka za nabavka na programa I za dogovori za produkcija I koprodukcija na proekti. Vprocem ova e pravilo vo site zemji vo evropa bidejki nemoze so javna nabavka da se nabavuva avtorstvo I kretaiven trud.

 

MRT vo poslednite dve godini sorabotuva so nad 50 produkciski kuki od makedonija na najrazlicni proekti. Vo dosegasnata istorija na MRT ne se slucilo da volkav golem broj na produkcii se angazirani za podgotovka na programski proekti. Vo poslednive godini za prv pat vo MRT zapocna da se sproveduva javen povik za pribiranje na ponudi za proekti (iako za toa ne e predvidena takva obvrska)so cel da se unapredi transparentnosta I kvalitetot vo rabotenjeto. Isto taka za da se izbegne momentot na formiranje namenski firma I dobivanje proekt vo mrt (ukinata praksa) zadolzitelno sekoj aplikant za proekt mora da dostavi I izvod od centralen registar za da se utvrdi dejonosta I vremeto koga e registrirana. Dokaz za toa se golem broj na uspesno sprovedeni proekti.

 

 

ЗЕМЈОДЕЛИЕ

Goran Nestorovski Прашање до Премиерот. Почитубан Господине премиере би сакал да ве прашам дали сте информирани за состојбата со стечајните постапки од страна на Водостопанство Тиквеш-Кавадарци кој ги воведе со фиктивни фактури кон Водните Заедници на некои со исклучок, а по кој повод или грешка, а каква грешка би била која е од и за јавен карактер која државата со огромни сретства и напори доведува да земјоделците добијат еден поинаков правец за земјоделска култура ( развојна). Како би можело да би иституците премолчат, на дадените известувања барања и дописи до Министерството за земјоделие шумарство и водостопанство и до управата за води.За жал сепак тоа беа фирми и функционираа за доброто на земјоделието за давање на нов правец и доусовршување во развојот кој следи како развојна политика на оваа влада. За жал таквиот развој некој сака да го уништи.Поточно огромните сретства кои беа за развојот на Водните заедници завршија кај стечајните управители за жал. Би сакал целосно расветлување на фиктивните стечаи како и на кој начин беа воведени со обични решенија за наплата, а сепак незапазувањето на законот за парнична постапка и измена на законот за здруженија кој станаа како правни субјекти. За жал останавме како оцрнети и арамии кој за жал од сопствените сретства се исплаќаа првите плати и одржавките за неколку месеци за јавен интерес кој многу сретства се уложени. Однапред ви се заблагодарувам. Можеби со закаснување со две години но би сакал градот Кавадарци како земјоделски град кој огромни сретства ги даде оваа влада за развој да би истите граѓани добијат верба во институциите и да сепак се доведе до еден баланс за заедничко добро.

 

Odgovor 1:

Согласно постојните законски прописи, ниту едно водостопанско претпријатие, вклучително и Водостопанство Тиквеш, не може да издава фиктивни фактури. Фактурите според кои се задолжуваат водните заедници се утврдуваат заеднички од страна на комисија во која има членови на водостoпанството и на водната заедница. Исклучок т.е. некоја Водна заедница да не плаќа или да биде ослободена од плаќање нема и не смее да се случи.

Сите корисници се рамноправни во однос на користењето на водата но и еднакво одговорни да платат за користењето на водата.

Концепотот за постоење на водните заедници бешe осмислен во насока да функционираат за доброто на земјоделците. Земјоделците преку водните заедници учествуваат во користењето на водата како и управувањето и одржувањето на инфраструктурата за водоснабдување.

Водостопанствата како надлежни  субјекти мора да постапуваат согласно законските прописи кон водната заедница. Значи доколку водната заедница навреме не ги подмирува своите обврски водостопанство мора да покрене постапка против истата.

Владата преку Министерството за земјоделство и Управата за водостопанство е во постојана комуникација со водните заедници. Наша цел е зголемување на површините на земјоделско земјиште под системи за наводнување за што секоја година одделуваме финансиски средства за инвестиции во нови системи и санација на постоечките. Во следните 4 години предвидуваме инвестиции од околу 18 милиони евра годишно за оваа намена.

За секоја идека или предлог од оваа област ве повикувам да се обратите со претставка до мојот кабинет или до Министерството за земјодлество, шумарство и водостопанство.

 

 

Oliver Aceski zdravo janko pozdrav do tebe i do premiero segasen i iden sakam da go prasam za dogovorite za otkup na tutun vo prilep ne samo jas ima nekolku stotici familii koi ne im pravat dogovori a lani gi imale istite blagodaram odnapred

 

 

Pocituvan, сoglasno golemite kolicini na proizveden i predaden tutun izminatat rekolta, kako и soglasno zgolemenoto proizvodstvo na tutun vo sosednite drzavi, ovaa godina otkupnite kompanii najavija namaluvawe na kolicnite za otkup za pretstojnata rekolta.

Kako Vlada i Ministerstvo za zemjodelstvo, izminatiot period imavme pove}e sredbi so zdruzenijata na tutunoproizvoditeli i otkupnite kompanii.

Vo nasoka na za{tita na interesite na tutunoprizvoditelite, od otkupnite kompanii pobaravme namaluvanjeto na kolicinite na otkupen tutun da ne se odnesuva na najranlivata kategorija na zemjodelci koi proizveduvaat do 500 kilogrami na tutun. Istoto bese prifateno kako od otkupnite kompanii taka i od pretstavnиcite na tutunoproizvoditelite.

Stavot na Vladata bese prezentiran I prifaten od strana na otkupnite kompanii kompanii namaluvanjeto na kolicinite da iznesuva minimalni 5% za onie zemjodelci koi proizveduvaat od 500 do 1000 kilogrami tutun i 20% za onie koi proizveduvaat od 1000 do 2000 kilogrami.

Kolku pogolemo proizvodstvo tolku pogolem procent na namaluvanje na proizvodstvoto po poedinec.

Stanuva zbor za merka koja e vo nasoka na ublazuvawe na posledicite od namalena pobaruvacka na surov tutun na svetskiot pazar.

Kako Vlada koja izminative godini pokaza seriozen interes za zastita na interesite na tutunoprizvoditelite, Ve informirame deka i vo idniot period ќe prodolzime so dodeluvawe na subvenciite од 60 denari za kilogram predaden tutun.

Istovremeno Ve informirame deka timovi od Drzavniot inspektorat za zemjodelstvo se postojano na teren i vo redovna komunikacija so zdruzenijata na tutunarite i otkupnite kompanii vo nasoka na proverka na celokupniot proces.

 

 

Goran Dimitrijeski gospodine premier imame problem soevidentite listovi od srumica tabak ne ni gi davaat zavereni za da ne izvadime druk dogovor so druga kompanija ve molam da go resite ova oti ima mnogu gragani na pp sto ne mozat da si go zemat evidentniot lis od srumica tabak oti dogovori se sklucuva do 10 4 2014god

 

 

Pocituvan, оd strana na Ministerstvoto za zemjodelstvo e pobarano od site kompanii koi imaat zemeno evidentni listovi na tutunoproizvoditelite, da sklucat i dogovori za otkup ili vednas da gi vratat evidentnite listovi na tutunoproizvoditelite. Ve informirame deka za problematika od ovoj vid vo sekoe vreme mozete da se obratite i vo  Drzavniot inspektorat za zemjodelstvo.

Kako Vlada i Ministerstvo za zemjodelstvo, izminatiot period imavme poveke sredbi so zdruzenijata na tutunoproizvoditeli i otkupnite kompanii.

Vo nasoka na zastita na interesite na tutunoprizvoditelite, od otkupnite kompanii pobaravme namaluvanjeto na kolicinite na otkupen tutun da ne se odnesuva na najranlivata kategorija na zemjodelci koi proizveduvaat do 500 kilogrami na tutun. Istoto bese prifateno kako od otkupnite kompanii taka i od pretstavnicite na  tutunoproizvoditelite.

Stavot na Vladata bese prezentiran I prifaten od strana na otkupnite kompanii namaluvanjeto na kolicinite da iznesuva minimalni 5% za onie zemjodelci koi proizveduvaat od 500 do 1000 kilogrami tutun i 20% za onie koi proizveduvaat od 1000 do 2000 kilogrami.

Kolku pogolemo proizvodstvo tolku pogolem procent na namaluvanje na proizvodstvoto po poedinec.

Stanuva zbor za merka koja e vo nasoka na ublazuvawe na posledicite od namalena pobaruvacka na surov tutun na svetskiot pazar.

Kako Vlada izminative godini preku donesuvawe na zakonski propisi i preku dodeluvaweto na subvenciite od 60 denari za kilogram predaden tutun, pokazavme deka posveteno rabotime na celokupnata problematika i za interesot na  tutunoproizvoditelite.

 

 

Nikolce Atanasov Gospdijne janko dali mozes da go prasas grueski dali planira da ni go rese proglemo so zelkite

 

Pocituvan, procesot na otkupot na zelkite kako i na ostanatite zemjodelski proizvodi zavisi od poveke faktori, megjudrugoto i od cenite  na svetskite pazari i od kolicinite na proizvodstvoto vo sosednite zemji. Ministerstvoto za zemjodelstvo e vo postojana komunikacija so pretstavnicite na zdruzenijata na zemjodelci i otkupuvacite, posebno od jugoistocniot del pri sto sostojbata se sledi na dnevna основа.

Vo nasoka na poddrska na gradinarskite kulturi Vladata preku Programata za finansiska poddrska na zemjodelstvoto sekoja godina dodeluva subvencii za site proizvoditeli na gradinarski kulturi.  

 

 

Денис Ѓоргиев Прашање до премиерот : До каде е стигната работата со втората фаза од хидросистемот Злетовица со кој треба да бидат опфатени 4500 хектари со наводнување во Пробиштипско, проект кој е чекан од пробиштипските земјоделци веќе педесетина години, знаеме дека е направена физибилити студија со средства од ЕИБ но кога треба да се распише тендер за изградба која треба да трае 2 години.дали има надеж до крајот на наредниот мандат пробиштипјани да ги наводнуваат своите насади со водата од хидросистемот.

 

Почитуван, во рамки на проектот Злетовица беше пуштена во употреба браната "Кнежево" со вкупен капацитет на акумулација од 23.500.000 кубни метри вода. Изграден е пристапен пат во должина од 20 km од Злетово до Браната "Кнежево", повеќе придружни објекти, цевководи за водоснабдување на општините Штип, Свети Николе, Пробиштип, Карбинци и Лозово и изградба на филтер-станицата во Пробиштип. Во насока на реализацијата на втората и третата фаза од проектот, изработена е физибилити студија и доставена е до Европската инвестициска банка.

Моментално е во постапка на оценка и прифаќање согласно процедурите на банката. Очекуваме дека Студијата ќе биде прифатена од банката, а понатаму ќе следи реализацијата на втората и третата фаза од ХС Злетовица. Реализацијата понатаму ќе биде согласно важечките закони за тој тип проекти и, веројатно, според правила и услови кои ќе бидат договорени со кредиторот.

Период на реализација на втората фаза, според обемот, може да биде две години по започнување на работите.

Цел на Владата е комплетно заокружување на овој проект преку реализацијата на втората и третата фаза од истиот, кои се во насока на подобрување на искористеноста на водите од сливот на реката Злетовица, со што ќе се овозможи целосно заокружување на проектот со наводнување на земјоделските површини во општините Пробиштип и Кратово и производство на електрична енергија.

 

Dzevdzet Musliovski Ве молиме одговоретени зашто не можеме ниедна година да добиеме субвенции за Јагоди

 

Pocituvan, сoglasno Programata za finansiska poddrska na zemjodelstvoto se predviduva i finansiska poddrska za proizvodstvo na jagodi. Poddrskata iznesuva 90.000,00 denari po hektar za jagodi odgleduvani vo saksii vo kontrolirani uslovi (oranzerija ili plastenik) i 28.000,00 denari po hektar za proizvodstvo na jagodi na otvoreno.

Dopolnitelno za ostvarenoto proizvodstvo na ovosje koe е prodadeno vo prerabotuvackite kapaciteti za ovosje direktno ili preku eden registruiran otkupuvac, vo period od dekemvri 2013 godina do noemvri 2014,  predviduvame poddrska od 2 denari po kilogram.

Ovaa poddrska moze da ja koristat site proizvoditeli na jagodi koi imaat minimum 0,2 ha povrsina so postoecki ovosni nasadi za sekoj ovosen vid posebno  I koi se registrirani vo Edinstveniot registar na zemjodelsaki stopnastva.

Vo toj kontekst, Ve upatuvame da se obratite vo Ministerstvoto za zemjodelstvo ili vo Agencijata za pottiknuvanje na razvojot na zemjodelstvoto, kade mozete da dobiete detalni informacii. Sekoj proizvoditel sto gi ispolnuva zakonskite uslovi e korisnik na finansiskata poddrska za zemjdoelstvoto.

 

Trajce Arsov Dali i koga ke se isplatat pari za predadeno grozje vo vinarska vizba Vinea Stip?

 

Vo nasoka na zastita na interesite na lozaroproizvoditelite, definiravme posebni zakonski pravila za isplata na vinskoto grozje, preku definiranje na kazni za sekoja vinarija koja nema da go isplati grozjeto na lozarite vo zakonski predvideniot rok, do krajot na mesec april. Stanuva zbor za zakonsko resenie koe go donesovme vo sorabotka so pretstavnicite na lozaroproizvoditelite. Nasa cel e sekoj proizvoditel na grozje da si gi dobie finansiskite sredstva od vinariite. I za taa cel bese doneseno toa zakonsko resenie.

Vo odnos na vinarskata vizba ,,Vinea,, Ve informirame deka poslednite meseci bea odrzuvani redovni sredbi so lozaroproizvoditelite na koi ne im isplateno grozjeto i so pretstavnici na vinarskata vizba, na koi bea razgleduvani site slucai i be{e pobarano od vinarskata vizba da gi podmiri site dolgovi, pri sto na ogromen del od niv veke im se isplateni sredstvata od prethodnata godina. Isplatite kon lozaroproizvoditelite za poslednata rekolta treba da se isplati do 30.04.2014. Dokolku sredstvata ne se isplatat vo ovoj rok, sleduva brisenje na vinarijata od registarot na otkupuvaci I soodvetna kazna za povtorno zapisuvanje kako I isplata na sredstvata koi se dolzat na lozaroproizveditelite so kamata.

Vladata i vo idnina ќe prodolzi da gi poddrzuva lozaroproizvoditelite, da ja jakne doverbata pomeѓu lozaroproizvoditelite i vinariite i da bara da bide platen sekoj denar za lozaroproizvoditelite.

Nasata cel e prodolzuvawe na razvojot na vinskiot sektor vo Republika Makedonija.

 

 

Славица Мисаиловска Имам предмет во општина Чаир за приватизација со број 1979/1 со дата 5.10.2010 година. Зoшто во време на предизборна кампања Управата за имотно-правни односи при Министерството за финансии не постпуваат при предметите за приватизација на градежно земјиште и како приватизацијата е поврзана со предизборната кампања?

 

Pocituvana g-ga Misailovska,

Vi blagodaram na postavenoto prasanje i vo odnos na istoto bi sakal da ve informiram za slednoto:
So pocetokot na izbornata kampanja, Ministerstvoto za finansii- Uprava za imotno pravni raboti se obrati do Drzavnata komisija za sprecuvanje na korupcija, so baranje mislenje vo odnos na toa koi postapki od nadleznost na Upravata mozat nepreceno da se realiziraat do zavrsuvanje na izborniot proces. Vo odnos na postapkite za privatizacija na gradezno zemjiste vo drzavna sopstvenost, Drzavnata komisija za sprecuvanje na korupcija zazede stav deka do zavrsuvanje na izborniot proces ne moze da se donesuvaat resenija za privatizacija na gradeznoto zemjiste vo drzavna sopstvenost,odnosno moze istite da se izrabotuvaat kako nacrt i po niv da se proiznese drzavniot pravobranitel, no resenieto so pozitivno mislenje Upravata ne moze da go dostavuva do strankata kako doneseno resenie. Vo sekoj slucaj, Upravata za imotno pravni raboti ke izvrsi proverka na statusot na konkretniot predmet, so cel istiot da se kompletira so potrebnite dokazi i da bide podgotveno resenie koe po zavrsuvanje na izborniot proces, ke Vi bide dostaveno.

 

Ljubomir Trpovski До каде се преговорите со “ПејПал“, наголемата организација за трансфер на финансиски средства, и дали може да се надеваме во најскоро време, на радосната вест која толку нетрпеливо, одамна ја очекува прилично голем број луѓе, дека конечно ќе се обезбеди нејзино присуство и во Македонија?

 

Od nasa strana uste vo 2008m napravivme se sto e vozmozno za PayPal da vleze vo Republika Makedonija. Za zhal, konecnata odluka e nivna. Postojano sme vo kontakt i imame  dojava deka nabrzo ke bide uspeshno zavrsen procesot, no sepak ke povtoram deka odlukata ne zavisi od nas.

 

 

 




КОМЕНТАРИ




Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани