Голготата на коските на Делчев – пишува Др. Ицо Најдовски Перин
  Објавено на
share

 

Голготата на коските на Гоце Делчев или патила глава и уште ќе пати

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Исполнет е заветот – светите коски на Гоце Делчев се носат  на почивање во главниот град на слободна Македонија – Denesen.mk

 
Го објавувам овај текст во пресрет на 118 годишнината од убиството на Гоце Делчев со намера да му оддадам неизмерна почит кон неговото дело за Македонскиот народ и Македонија.
 
Последните 2-3 години великанот Гоце Делчев е предмет за распродажба заедно со неговото големо дело кое го направил за време на неговиот краток живот.
 
Ова ме потсети на една приказна која дедо ми Богоја ја раскажуваше кога бев мал и ми објаснуваше како еден човек може да пати за време на животот а и после него.
 
Имено, во селото имале еден Македонец кој секогаш бил малтретиран од властите тогашни и од предавниците. Човекот многу бил мачен и со маки го напуштил светот. Откако бил погребан некои дечиња после неколку години без да знаат му ја откопале главата и почнале со стаповите да ја удираат главата и да си играат со истата. Ја тркалале главата се додека не ги забележал некој човек и да им ја одземе и повторно да ја закопа некаде.
 
Оваа приказна ме потсеќа на судбината на Гоце Делчев за време на неговиот живот и после неговата смрт. Познато е што требал да прави Делчев за да спасува глава од властите, но и од кодошите.
 
За наша среќа, Гоце бил многу паметен за неговата возраст и вешто ги избегнувал сите несакани настани. Но, за жал, на 4ти мај 1903 година бил предаден на турскиот аскер и во селото Баница бил убиен.
 
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Исполнет е заветот – светите коски на Гоце Делчев се носат  на почивање во главниот град на слободна Македонија – Denesen.mk
 
Димо Хаџи Димов, кој бил со Гоце, вели дека 15 саати го бранеле мртвото тело на Гоце и 15 саати аскерот не можел никако да се приближи.
 
Мртвото тело на Гоце Делчев било препознато од мајорот Хусеин Тефиков, негов школски другар од военото училиште во Софија. Мајорот Тефиков наредил телото на Гоце Делчев и на Димитар Густанов да се однесат во Сер, но стигнала нова наредба од Солун телото на Гоце Делчев да се погреба во Баница.
Делчев бил погребан под брестовите на ливадата покрај селските гробишта.
 
Во Софија некогаш немало дилеми: „Гоце Делчев е еден од најголемите синови  на македонскиот народ, кој ги обедини првиот и вториот Илинден“ - ММС
 
По три години во 1906 година, на Ѓуровден, Михаил Чаков и Атанас Даскалов – Таската кои биле до Гоце кога бил убиен, решаваат да ги откопаат коските на Гоце Делчев и да ги сокријат од непријателите, особено од грчките чети.
Но при барањето на коските тие забележале дека градниот кош на Делчев не бил распаднат. И тие одлучиле да ја земат само главата и рацете. Некој од четниците тивко рекол: „срцето на Делчев не сака да ја напушти Македонија.“
 
Михаил Чаков ги однесол коските на Гоце кај дедо му Никола Мутавчиев, клисар во црквата. Коските на Делчев три дена биле чувани во спирит (ракија) и потоа ставени во ковчег. Со овај чин започнува голготата на коските на Гоце Делчев.
 
Во 1908 година дедото на Чаков повторно го откопува гробот на Делчев и ги зема градните коски и нозете на Делчев и со главата и рацете ги става под алтарот во црквата во село Баница каде што сметале дека е најсигурно место да се чуваат. Таму коските тајно ги чувале десет години.
 
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - republic-of-macedonias jimdo page!
 
Во текот на Првата светска војна Михаил Чаков учествувал со неговата чета до 1917 година. Заради болест се враќа дома и одма пратил абер преку своите пријатели до дедо му Никола Мутавчиев за да ги земи коските и да ги однеси кај него. Никола ги собрал коските во торба и тргнал со воз од Сер.
 
Во возот му ја одзеле торбата на Никола мислејќи дека има злато. Но кога виделе дека се коски од човек торбата ја фрлиле од возот. Никола барал по секоја цена да слезе и молел за помош.
 
Клисарот слегол од возот и тргнал во спротивен правец на железницата да ги бара коските. По долго барање ја нашол торбата со коските на Делчев фрлена во некоја ливада. Голготата продолжува понатаму, и од Баница коските стигнале кај Михаил Чаков дури во 1919 година, после завршувањето на Првата светска војна.
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Исполнет е заветот – светите коски на Гоце Делчев се носат  на почивање во главниот град на слободна Македонија – Denesen.mk
 
Чаков живеел тогаш во гратчето Ксанти кое се наоѓа во подножјето на Родопите. Со повторната поделба на Македонија ова гратче е доделено на Грција и заради тоа Чаков заминал во Пловдив. Голготата со коските на Делчев продолжува.
 
Чаков со неговата сопруга го пренесуваат реликвеното сандуче во новиот дом во Пловдив.
 
На 2 август 1923 година, по повод 20 годишнината од Илинденското востание, изнесени се коските на Гоце Делчев за оддавање почит во црквата „Св Недела“. Таму стојат десет дена.
 
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Исполнет е заветот – светите коски на Гоце Делчев се носат  на почивање во главниот град на слободна Македонија – Denesen.mk
 
Потоа коските се ставени на таванот од црквата и таму се чуваат додека се пренесат во домот на македонската организација „Илинден“ која се наоѓала во Софија.
 
После краток период коските се пренесени во Македонскиот дом и биле прифатени од Илинденците кои направиле специјален саркофаг. На саркофагот се заколнале и напишале „ги заколнуваме поколенијата, овие свети мошти, да бидат погребани во главниот град на независна Македонија“.
 
На 6 октомври 1946 година голготата на коските на Гоце Делчев продолжува по што започнува одисејата на ковчегот со коските на Делчев кој требало да се однесе во главниот град на независна Македонија.
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Исполнет е заветот – светите коски на Гоце Делчев се носат  на почивање во главниот град на слободна Македонија – Denesen.mk
 
Коските од Софија патуваат преку Пиринска Македонија преку градовите, Сандански, Благоевград, Неврокоп и Петрич. Илјадници македонци излегувале да му се поклонат на великанот Делчев. Од Петрич коските биле префрлени во Струмица а потоа во Скопје, главниот град на Македонија.
 
На десетти октомври 1946 година конечно голготата на коските на Гоце Делчев завршува. Саркофагот со коските е положен во дворот на црковниот храм „Св Спас“.
 
Вечна слава!
Др. Ицо Најдовски Перин
 
 
 
 КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани