Снежната покривка во Калифорнија го достигна највисокото ниво овој век за март, наскоро би можела да стане најголема досега
  Објавено на
share

Снежната покривка во Калифорнија го достигна највисокото ниво овој век за март, наскоро би можела да стане најголема досега

Неодамнешниот бран на бури го подигна државното снежно покривање на 190% од просекот за почетокот на месецот, а на пат има уште снег.

Службениците за водоснабдување во Калифорнија во петокот ја забележаа најголемата акумулација на снег низ државата овој век за почетокот на март, награда што веројатно ќе расте со претстојните бури - и дополнително ќе го олесни недостигот на вода во државата во време на суша .

Официјалното истражување на снегот во март, кое вообичаено се спроведува на први во месецот, но беше одложено два дена поради сиот снег на патиштата, го пресмета снежниот слој во Сиера Невада и јужните Каскади со 190% од просекот.

На значајната станица Филипс јужно од езерото Тахо, едно од најстарите и најцентралните места за мерење каде што во петокот наутро државните претставници се состанаа за печатот, снежната обвивка беше просечна 177%.

„Оваа минатата недела донесе значителна количина снег ширум државата“, рече Шон де Гузман, шеф на истражувањата за снег и прогнозите за снабдување со вода за Одделот за водни ресурси во Калифорнија.

Низа студени бури што понекогаш фрлаа рекорден снег кон крајот на февруари низ делови на Калифорнија. Патувањето стана проблематично во планините. Парковите како Јосемит се затворени. Многу рурални жители се оградени.

 

 

 

 

Влажното време, сепак, ќе помогне многу за олеснување на сушата. Речиси една третина од водата во државата доаѓа од снег, а топењето, кое обично започнува во април и трае во лето, дава критичен поттик за резервоарите по дождовната сезона.

Резултатите од истражувањето во март се на врвот на големата снежна година во 2017 година, кога вкупните снежни наноси во државата беа 184% од просекот на почетокот на месецот. Бројките, сепак, се помалку од рекордната снежна година во 1983 година, според државните претставници. Гузман рече дека е можно 2023 година да ја надмине високата оценка поставена пред 40 години. 

„Со следните неколку бури, во текот на следниот месец, ние всушност би можеле да го надминеме тоа“, рече тој.

Истражувањето на снегот во април следниот месец останува најважно бидејќи го мери снегот на неговиот историски врв, нудејќи подефинитивна проекција на резервите на вода за годината. Снежната обвивка во март веќе е за 71% повисока од просекот од 1 април.

По извештајот за април, агенциите за вода низ државата, како и големите државни и федерални проекти за вода генерално ги проценуваат нивните резерви и одредуваат дали ќе треба да ја ограничат испораката на вода понатаму. Од 2021 година, многу снабдувачи на вода бараат, па дури и наложуваат намалувања поради сушата.

 

 

 

 

Државните мерења на снегот се фокусираат на количината на вода во снегот, а не на други квалитети како длабочината, бидејќи оваа метрика помага да се измерат идните резерви на вода. Читањата се засноваат на комбинација од електронски сензори и рачни истражувања низ државата.

Laurene Bishop, from South Lake Tahoe, walks her dog Aubrey down Ski Run Boulevard in South Lake Tahoe, Calif., on Wednesday, March 1, 2023.

California declares state of emergency in 13 counties after brutal winter  storm traps residents | CNN

Northern California snow impact for March 2, 2023 at 6 a.m. - YouTube

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани