„Ќе дојдат меки дождови“: советска адаптација на делото на Реј Бредбери
  Објавено на
share

 

ФИЛМ

„Ќе дојдат меки дождови“: советска адаптација на делото на Реј Бредбери

  •  
  •  
  •  

Секоја дискусија за модерната научно-фантастична литература е едноставно нецелосна без спомнувањето на  Реј Бредбери , пионерскиот американски автор кој остави неизбришлива трага на 20 век. Иако тој е првенствено познат по неговиот неизмерно популарен роман  Фаренхајт 451 , делото на Бредбери е фасцинантна збирка на списи кои покренуваат важни прашања за човечката состојба. Неговата единствена визија ги допре луѓето ширум светот, што резултираше со интересна советска адаптација.

Насловен како  „Ќе дојдат меки дождови“ , расказот на Бредбери од 1950 година замислува град во Калифорнија кој е целосно уништен од нуклеарната војна. Сепак, постои една куќа која сè уште содржи автоматизирани роботи кои некогаш им служеле на нејзините поранешни жители, а сега продолжуваат да функционираат иако веќе нема никој наоколу. Приказната на Бредбери, пак, беше инспирирана од истоимената апокалиптична поема на Сара Тисдејл, напишана за време на ужасната пандемија на грип во 1918 година.

Поради застрашувачката природа на неговите  научно-фантастични дела , Бредбери рутински бил прашуван за иднината на човечката цивилизација. Тој славно одговори: „Луѓето бараат од мене да ја предвидам иднината, кога единствено што сакам да направам е да го спречам тоа. Уште подобро, изградете го. Во секој случај, да се предвиди иднината е премногу лесно. Ги гледате луѓето околу вас, улицата на која стоите, видливиот воздух што го дишете и предвидувате повеќе од истото. По ѓаволите со повеќе. Сакам подобро.”

Верзијата на Бредбери на  There Will Come Soft Rains  тврди дека светот ќе продолжи да постои без нас, исто како и Тисдејл, кој беше убеден дека крајот на човештвото нема да значи ништо за еден целосно рамнодушен универзум. Сепак, анимираната адаптација на приказната на Бредбери од 1984 година на Нозим Толахоџаев е особено интересна бидејќи го нема тоа чувство на смирувачка благост. Наместо тоа, наслика суров пејзаж кој болно ги носи лузните на нашите непростливи грешки.

Речиси заканувачки по тон, филмската адаптација е сместена на почетокот на 2027 година и го прикажува истиот материјал - чудно празна куќа во која живее само робот дизајниран да им служи на клиенти кои веќе не постојат. Трајно отсечен од својата телеолошка структура, роботот е трагичен апсурд принуден да повтори сизифовска задача. Кога птица лета во куќата низ пукнатина, автоматизираниот систем ја третира како закана и на крајот согорува сè до земја.

Иако и краткото дело на Бредбери и песната на Тисдејл се составен дел од еволуцијата на приказната, толкувањето на апокалиптичната порака на Нозим То'лахоџаев е навистина вознемирувачко и политички наполнето, со оглед на нејзиното појавување од Советскиот Сојуз. Последната сцена од филмот е навистина потресна, прикажувајќи ја птицата во момент на огромен очај додека продолжува да се обидува да лета во екранот што е домаќин на виртуелна слика на зеленило и невино блаженство на трајно изгубеното минато.

Погледнете го филмот на следниов линк

https://www.youtube.com/watch?v=2552i2Z8sNM&t=160s

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани