Рецензија на Róisín Murphy: Hit Parade – маестрален албум со грда дамка
  Објавено на
share

 

Рецензија на Róisín Murphy: Hit Parade – маестрален албум со грда дамка

(Ninja Tune)
На искривената соул и даб техно на диџеј Козе, Марфи ја испитува невозвратената љубов и екстазата да се види онаков каков што си - тема што се меша со нејзините неодамнешни коментари за транс-децата

Хит парада траеше многу долго: беше направена повеќе од шест години, главно од далечина, а завршена пред две години. Марфи рече дека таа ќе ги испрати своите делови до германскиот продуцент, кој ќе ги изврти на неговото чудно, но перфекционистичко уво, честопати испраќајќи целосно изненадувачки реинвенции на песните на кои веќе интензивно работеле: неочекувано превртување на кантри душата до скелетниот пост-дабстеп. спојување на говорните пораки од Марфи и клипови од нејзините глупави битови со карактери на TikTok. Во секоја смисла, текстуална и мета, Хит парада размислува каков може да биде највистинскиот израз на чувство.

Уметничкото дело за Хит парада

Во последните две недели, искреноста на тој израз стана компромитирана за многу фанови. Снимка од екранот на Марфи како ги критикува блокаторите на пубертетот како „голема аптека се смее сè до банката“, изразувајќи загриженост за „измешаните деца“ и карактеризирајќи го „Терф“ како навреда на мизогин во коментар на Фејсбук, беше објавена на интернет. ( Студија од САДшто следеше 104 транс и небинарни млади во текот на 12 месеци во клиника за пол, откри дека оние кои примале блокатори на пубертетот, хормони за потврдување на полот или и двата имале 60% помали шанси за депресија и 73% помали шанси за самоповредување или самоубиствени мисли. Блокаторите на пубертетот, исто така, долго време се користат за запирање на предвремениот пубертет кај цисродовите деца. Од јуни, NHS ја паузираше својата достапност до младите луѓе надвор од исклучителни околности и за истражувачки студии.) Коментарите на Марфи вознемирија многумина во нејзината огромна база на ЛГБТК+ фанови, кои таа ги прифати со изведување на квир настани како Homobloc, NYC Downlow и Mighty Hoopla. и усогласување со влечната култура. Кога конечно искоментирала една недела подоцна, особено таа не се извини за нејзиното првобитно тврдење, само за поделбата што ја посеа, и тврдеше дека никогаш не таргетирала некоја одредена демографска слика. (Исто така, можеби кажува: Марфи е нејзин менаџер повеќе од две години.) Секако, поделбата само се влоши, а некои фанови кои се чувствуваа изневерени ги откажаа своите преднарачки на албуми. Другите поддржувачки обожаватели и оние кои се заинтересирани да ги зајакнат оригиналните ставови на Марфи, како и оние кои се занимаваат со култура против откажување, го направија хаштагот #IStandWithRoisinMurphy на Твитер.

Ninja Tune престана да ја промовира плочата и според еден весник, ќе го донира целиот профит од неговата продажба на добротворни организации кои работат на борба против трансфобијата. (Етикетата одби повеќекратни барања за да го потврди ова до Гардијан и не објави изјава за ова прашање.) Тоа е срамен крај за еден од најочекуваните албуми оваа година, за кој веќе се зборуваше со ретки зборови од критичарите – дел од малиот, привилегиран индустриски контингент кој можеше да негува врска со Хит парада ослободена од оваа асоцијација. Првпат го слушнав во февруари и опсесивно го свирев цела година, што го прави пишувањето на оваа рецензија предизвик на неколку нивоа: она што го слушам никогаш нема да биде она што го слуша пошироката јавност сега кога албумот се појавува во светот како еден вид колатерална штета. Целосно не се согласувам со ставовите на Марфи и разбирам зошто за многу фанови, особено квир обожавателите, овој албум е DOA, но сепак би било дофат да ја врамиме Хит парадата преку тие коментари - освен, можеби, колку тие се спротивставуваат на нејзината лирска тема за тоа колку делириозно е чувството да се види за тоа кој си навистина, да го откриеш твоето вистинско јас на друга личност, желба која некој од нејзините квир и транс слушатели интимно би ја знаел. Треба да се надевате дека Марфи го смета тоа за универзално задоволство, со оглед на тоа колку возвишено таа и Козе го прикажуваат на вистински маестрален албум.

 

Делумно тоа се должи на прекрасно искривениот објектив на Козе: Хит парадата го сочинува неговиот најдобар целосен ЛП досега. Неговиот хумор е таму, во примероците за четкање на забите кои се провлекуваат низ душевниот налет на CooCool; во неговата бестрашна прегратка на сирење во Слободна волја, која започнува со филозофска изјава за автономија што го потсетува неговиот класичен XTC, и се префрла од убав салон на она што би можело да биде мелодија на балеарска сапуница, а потоа во блескава куќа. Деталите се беспрекорни, бескрајно обновувачки шев од новина и задоволство проткаен во самата ткаенина на секоја песна: вид на продорна бела светлина што тајно се пробива низ пикселираните експлозии на Two Ways; начинот на кој жиците што го завршуваат треперењето, обвинувачки Hurtz So Bad изгледаат помалку свирени со лак отколку со фејдер; како слатката, пргава гитара и синтетичките тестенини на крајот од песната наречена „Фејдер“ се чувствуваат како да се оневозможени од љубов. Козе е очигледно човек кој си игра со својата храна, и ги скали и ги стиска овие песни на начин што ги прави непредвидливи како желбата што Марфи ја прогонува во нив. „Тој ме игра како џи-катран“, пее таа на Hurtz So Bad,

Прочитај повеќе

 

 

Возвишеноста, исто така, непогрешливо се сведува на болно точниот одраз на Марфи на фантомската интимност што е невозвратена, па дури и забранета занес: моќта и немоќта, ударот на опсесијата и отфрлањето. Хит парадата започнува со смелост, капе, синхронизиран трепет на Што да не се прави, во која Марфи поставува: „Без разлика дали го сакаш / Или не / Без разлика дали ќе се качиме / или не“, нејзиниот глас е опуштено, непристојно потсмев. Нејзиното запросување се претвора во заблуда, убедена дека само оваа друга личност би можела да ја запознае на задишан, згрчено техно на Can't Replicate, една од поедноставните песни овде; замислувајќи го нивниот сојуз како нешто напишано во ѕвездите во CooCool и The Universe.

И Марфи ја изведува најглавната изведба во нејзиниот живот, откривајќи димензии многу подалеку од стенториската диско мавен на Róisín Machine од 2020 година : таа е екстатично достапна на Fader бидејќи признава „Јас лежам јајца секој пат кога ќе помислам на тебе“, груба со себе- омраза кон Hurtz So Bad, панично замаглување на The House, осуден портрет на интимност. Има запрепастувачко прифаќање на треперењето на Еурека, за молењето лекар да ја отстрани оваа болка од неа; најострата горчина на You Knew, ремек-дело на суво, пулсирачко, луто, запуштено даб-техно во кое Марфи го осудува предметот на нејзините желби да ја доведе во заблуда.

Нејзините обвинувања се излеваат во брзи бранови, брзината на крајот ги разделува, како делови од ракета што паѓаат додека продира во атмосферата; Козе го отскокнува гласот како топка, оставајќи го да се лизга и скита. Песната е ладно изгореница, мачното сознание дека сте се замислиле во фантазија толку интензивно што се чувствувате измамени од реалноста што никогаш не сте ја имале на прво место. Тоа чувство на уништени илузии особено силно погодува оваа недела.

https://www.youtube.com/channel/UCWWcKw_VvPxFuiYnHYJcdFw
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани