Криовулканската комета повторно експлодира додека се движи кон Земјата
  Објавено на
share

 

Криовулканската комета повторно експлодира додека се движи кон Земјата

Колосалната, криовулканска „ѓаволска комета “, три пати поголема од Монт Еверест, доживеа уште еден експлозивен настан додека се движи кон Земјата. Кометата, позната и како 12P/Pons-Brooks, го добила својот прекар откако се појавиле два рогa кои наликувале на на ѓаволски, за време на претходните "испади".

Пред само два дена, 12P/Pons-Brooks експлодираше по четврти пат. Експертите велат дека кометата го ослободила најголема количина на материја досега, нагло осветлена за повеќе од 100 пати. 

Според експертите, ѓаволската комета станала светла како елиптичната галаксија - која се наоѓа на 600 милиони светлосни години од Земјата.

Зголемување на активноста

Елиот Херман, аматер астроном со седиште во Аризона, ја следеше криовулканската комета. Тој сподели во објава: „Кометата 12P се чини дека манифестира почести испади, сега е очигледен нов излив само две недели од претходниот изблик“.

Оваа комета на „ладен вулкан“ , со дијаметар од приближно 18 милји, е позната по своите насилни исфрлања на мраз и гас. Оваа активност ја создаде патеката која наликува на рогови на ѓаволот, што ја прави фасцинантен спектакл во вселената.

Најблизок пристап 

Откриен во 1812 година, 12P/Pons-Brooks е на траекторија што ќе го доближи најблиску до Земјата во јуни 2024 година. И покрај неговата близина, тој не претставува никаква закана за нашата планета. За време на овој пристап, тој ќе биде видлив како слаб објект налик на ѕвезда со посебна опашка, дури и со голо око.

Вулканско однесување 

Кометите како 12P/Pons-Brooks се составени од ледено јадро опкружено со кома - облак од гас и прашина. Нејзината класификација како криовулканска комета покажува дека таа покажува вулканско однесување. 

Меѓутоа, наместо да исфрла стопена карпа, тој ослободува гасови и мраз, особено кога се приближува до сонцето. Како што кометата се приближува до сонцето, зголемувањето на температурата и притисокот доведува до експлозивни ослободувања на азот и јаглерод моноксид, истиснувајќи ги ледените фрагменти од јадрото.

Драматично осветлување 

Херман претходно забележал драматично осветлување на кометата на 31 октомври, што укажува на нов излив на криовулканска активност. Тој испад го одбележа втор во еден месец и трет од јули.

12P/Pons-Brooks орбитира околу сонцето, привлечен од неговата гравитациска сила и го завршува ова патување за 71 година. Овој период е релативно краток во споредба со повеќето комети, на кои може да им требаат илјадници години да орбитираат околу сонцето. 

Високо елипсовидни орбити

Кометите како 12P/Pons-Brooks имаат високо елиптични орбити, што ги доближува до Сонцето во перихел и далеку во афел. Како што се во близина на сонцето, нивната брзина значително се зголемува.

Во моментов, ѓаволската комета се движи кон сонцето со над 40.000 милји на час. Оваа брзина се очекува да се зголеми на над 100.000 милји на час како што се приближува до својот перихел. 

Нејзината најблиска средба со Сонцето ќе се случи на 21 април следната година, по што ќе следи приближување до Земјата на 2 јуни.

Повеќе за комети

Кометите нудат фасцинантен увид во раниот Сончев систем и потеклото на животот. Овие небесни тела првенствено се состојат од замрзнати гасови, карпи и прашина.

Како што кометата се приближува до Сонцето, нејзиниот мраз се загрева и испарува, ослободувајќи гас и прашина кои формираат блескава глава позната како кома. Притисокот на зрачење и сончевите ветрови го однесуваат овој материјал, формирајќи ги карактеристичните опашки на кометата. 

Обично има две опашки. Првата е опашка од прашина (закривена и жолтеникава). Втората е јонска опашка (права и синкава), насочена подалеку од Сонцето.

Градежни блокови на животот

Астрономите веруваат дека кометите се остатоци од раниот Сончев систем, формиран пред повеќе од 4,5 милијарди години. Научниците ги нарекуваат „ледени временски капсули“.

Тие главно се состојат од воден мраз, заедно со замрзнат јаглерод диоксид, јаглерод моноксид, метан и амонијак. Во овој леден конгломерат се мешаат прашина и карпести честички, што ги прави како валкани снежни топки.

Видови на комети

Кометите со краток период имаат орбити кои траат помалку од 200 години. Тие често потекнуваат од Кајперовиот појас, регион надвор од Нептун исполнет со ледени тела.

Кометите со долг период имаат орбити кои се протегаат над 200 години. Астрономите веруваат дека тие доаѓаат од Ортовиот Облак, далечна сферична обвивка што го опкружува Сончевиот систем.

https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/12P/Pons%E2%80%93Brooks?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=mk&_x_tr_hl=mk&_x_tr_pto=wapp

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани