Интересно и досега невидено археолошко откритие во Франција
  Објавено на
share

Интересно и досега невидено археолошко откритие во Франција

 

Споменик кој даатира милениуми, е откопан во источна Франција , во она што археолозите го поздравуваат како „невидено“ откритие.

Тим од Националниот институт за превентивни археолошки истражувања (Inrap) во земјата ископуваше област на Марлиен, околу 20 километри источно од Дижон, кога открија остатоци од населби кои се протегаат од неолитот (помеѓу 10000 п.н.е. и 2200 г.п.н.е.) и железното време ( 1200 п.н.е. до 550 п.н.е.).

Најстарото занимање - што значи слој од остатоци оставени од една култура - беше најинтригантно за експертите.

 

Се одликуваше со куќиште „потковица“ во должина од осум метри, прикачено на кружна структура со дијаметар од 11 метри (36 стапки), со уште една отворена ограда покрај неа.

 

Се верува дека сите три структури се од ист временски период, а слој од чакал во страничните огради покажува дека таму некогаш стоела ограда.

А сепак, експертите на Инрап моментално немаат поим која била целта на куќиштата.

 

„Овој тип споменик изгледа без преседан и во моментов не е можна споредба [со други локации]“, напишаа истражувачите во соопштението за печатот (на француски).

„Датирањето сè уште останува неизвесно, меѓутоа, единствените артефакти откриени [на локацијата] одговараат на исечени кремени што би сугерирале [тие потекнуваат од] неолитскиот период“, додаваат тие.

 

„Сега во тек се радиојаглеродни анализи за да се разјасни хронологијата на овој споменик“.

 

 

Експертите рекоа дека не се сигурни од кога датираат заградите, но во моментов се водат студии за да се открие (Жером Берте, Инрап)

 

На друго место во областа на ископувањето, која се протега на 60.000 квадратни метри (скоро 200.000 квадратни стапки), тимот пронашол неколку предмети под нивото на горниот слој на почвата: седум врвови од кремен стрели; два штитници за стрелачка рака; кремен запалка; и кама од бакарна легура.

 

Тимот рече дека на една од лентите се пронајдени траги од железен оксид, што одговара на пирит, суштински елемент за палење оган.

Тие истакнаа дека оваа серија предмети најчесто го придружува погребот, но сè уште не успеале да потврдат дали ова навистина било такво место.

„Анализите на составот на бакарната легура на камата треба да овозможат да се утврди неговото потекло и да ни дадат информации за комерцијалните размени во тоа време“, истакнаа тие.

 

Покрај тоа, археолозите откопаа неколку бунари кои датираат од раното бронзено време (околу 3000 п.н.е.) и антички гробишта „се карактеризираат со откривање на шест кремации кои датираат од првото железно доба“.

„Урните, покриени со капак, содржеа единечен нанос од коски понекогаш придружен со украси (нараквици и/или прстени од бакарна легура и железо)“, велат тие.

Инрап потврди дека сега е во тек анализа на кремираните коски за да се утврдат погребните практики за време на погребите.

 

 

 

Од лево: Поглед на некрополата; артефакти кои некогаш му припаѓале на стрелец; античка нараквица пронајдена на место за кремирање (Жером Берте/Полин Ростолан/Лук Станиашек/Инрап)

 

Откривањето на комплексот остава многу прашања за одговор, а експертите се надеваат дека студиите ќе ја откријат целта што некогаш ја служел и како земјата и нејзините луѓе еволуирале низ вековите.

КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани