Венера испушта јаглерод и кислород, а ние не знаеме зошто
  Објавено на
share

 

Венера испушта јаглерод и кислород, а ние не знаеме зошто

Планетарните атмосфери се типично нешта кои протекуваат . Размислете за тоа - без непробојна бариера што ќе го задржи во празнината, дел од него сигурно ќе се протее и ќе се расипе во многу слабиот медиум помеѓу деловите на просторот.

Земјата губи околу 90 тони атмосферски материјал секој ден. Тоа не е доволно за да се направи вдлабнатина , но ни дава неколку индиции за тоа зошто некои од другите планети се такви какви што се. Венера, на пример, се смета дека некогаш била умерен свет како Земјата, со течна вода на нејзината површина . Сега, тоа е жешка пеколна планета задушена во облаци од јаглерод диоксид на кои врне сулфурна киселина.

Сега, вселенско летало кое го мафта покрај злиот близнак на Земјата, детектира атоми на јаглерод и кислород што истекуваат од Венера , во откритието кое кога ќе се комбинира со претходните наоди за загубата на водород може да даде индиции за запрепастувачката трансформација на планетата.

„Карактеризирањето на загубата на тешки јони и разбирањето на механизмите за бегство кај Венера е од клучно значење за да се разбере како еволуирала атмосферата на планетата и како таа ја изгубила целата своја вода“, вели астрофизичарот Доминик Делкур од Националниот центар за научни истражувања (CNRS) во Франција. .

И покрај тоа што е нашиот најблизок орбитален сосед и најслична планета на Земјата во Сончевиот систем, нема многу информации за Венера на самото место. Во моментов има само една посветена мисија што ја проучува Венера одблизу - орбитерот Акацуки , кој ја проучува атмосферата на Венера од 2010 година. Но, вселенските летала на други мисии добиваат погледи на Венера додека се занимаваат со својата друга работа.

БепиКоломбо е заедничка мисија меѓу Јапонската агенција за истражување на воздухопловството и Европската вселенска агенција за проучување на Меркур . Текот на нејзината мисија вклучуваше две блиски прелетувања на Венера, едното во 2020 година , а другото во 2021 година; од кои втората ја зема сондата во дел од магнетната средина на Венера што не била истражена досега.

Сега, Венера нема магнетно поле што се создава внатре во планетата како што има Земјата. Наместо тоа, неговото магнетно поле е резултат на низа интеракции помеѓу наелектризираните честички во горната атмосфера на Венера и магнетните полиња и подвижните јони во сончевиот ветер. Резултатот е слаба „сфера“ на магнетизам која формира некаков облик на солза, при што опашката се оддалечува со сончевиот ветер.

Обвиткана околу магнетосферата е магнетосферата, помеѓу надворешната граница на магнетосферата и компримираниот материјал наречен лачен удар . Ова е она низ што прелетал БепиКоломбо, помеѓу Венера и Сонцето, речиси ја прелетувал планетата. И неговите инструменти открија кислород и јаглерод, некако доволно забрзани за да избегаат од гравитацијата на Венера.

„Ова е првпат позитивно наелектризираните јаглеродни јони да бидат забележани како бегаат од атмосферата на Венера“, вели астрофизичарката Лина Хадид од CNRS.

„Ова се тешки јони кои обично се движат бавно, па сè уште се обидуваме да ги разбереме механизмите што се во игра. Можеби електростатички „ветер“ ги оддалечува од планетата или тие би можеле да се забрзаат преку центрифугални процеси .

Најмалку три мисии се во фаза на работа за проучување на Венера во блиска иднина, што се надеваме дека ќе фрли светлина на многу преостанати прашања. Тие го вклучуваат механизмот за бегство на јаглерод, дали планетата сè уште е вулкански активна и горливото прашање дали животот би можел да демне меѓу нејзините облаци .

И, се разбира, како еволуирал од свет кој можеби некогаш бил толку сличен на нашата сопствена планета.

„Неодамнешните резултати сугерираат дека атмосферското бегство од Венера не може целосно да го објасни губењето на нејзината историска содржина на вода“, вели астрофизичарот Моа Персон од шведскиот институт за вселенска физика. „Оваа студија е важен чекор за откривање на вистината за историската еволуција на атмосферата на Венера, а претстојните мисии ќе помогнат да се пополнат многу празнини.

Истражувањето на тимот е објавено во Nature Astronomy .

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани