Изгледа дека FASTING диетата предизвикува промени на мозокот (добри и позитивни?)
  Објавено на
share

Изгледа дека FASTING диетата предизвикува промени на мозокот (добри и позитивни?)

Часовник во мозокот на личноста

Научниците кои сакаат да се справат со нашата постојана криза со дебелината дојдоа до важно откритие: наизменичното ограничување на калориите доведува до значителни промени и во цревата и во мозокот, што може да отвори нови опции за одржување на здрава тежина.

Истражувачите од Кина проучувале 25 доброволци класифицирани како дебели во период од 62 дена, при што тие учествувале во програма за интермитентно ограничување на енергијата (IER) - режим кој вклучува внимателна контрола на внесот на калории и релативно постење во некои денови .

Не само што учесниците во студијата изгубиле тежина - 7,6 килограми (16,8 фунти) или 7,8 проценти од нивната телесна тежина во просек - исто така има докази за промени во активноста на областите на мозокот поврзани со дебелината и во на цревните бактерии .

„Овде покажуваме дека диетата со ИЕР ја менува оската човечки мозок-црево-микробиом“, рече здравствениот истражувач Кианг Зенг од Вториот медицински центар и Националниот клинички истражувачки центар за геријатриски болести во Кина кога резултатите беа објавени во декември 2023 година.

„Набљудуваните промени во цревниот микробиом и во активноста во мозочните региони поврзани со зависност за време и по губење на тежината се многу динамични и поврзани со текот на времето.

Во моментов не е јасно што ги предизвикува овие промени или дали цревата влијае на мозокот или обратно. Сепак, знаеме дека цревата и мозокот се тесно поврзани , така што лекувањето на одредени региони на мозокот може да биде начин за контрола на внесот на храна.

Промените во активноста на мозокот, забележани преку скенирање со функционална магнетна резонанца (fMRI), беа во региони за кои се знае дека се важни за регулирање на апетитот и зависноста - вклучувајќи го и долниот фронтален орбитален гирус .

Уште повеќе, промените во цревниот микробиом, анализирани преку примероци од столицата и мерења на крв, беа поврзани со одредени региони на мозокот.

На пример, бактеријата Coprococcus доаѓа и Eubacterium hallii беа негативно поврзани со активноста во левиот долен фронтален орбитален гирус, област вклучена во извршната функција, вклучувајќи ја и нашата волја кога станува збор за внесот на храна.

„Се смета дека цревниот микробиом комуницира со мозокот на сложен, двонасочен начин“, рече медицинскиот научник Ксијаонинг Ванг од Државниот клинички центар за геријатрија во Кина.

„Микробиомот произведува невротрансмитери и невротоксини кои пристапуваат до мозокот преку нервите и циркулацијата на крвта. За возврат, мозокот го контролира однесувањето во исхраната, додека хранливите материи од нашата исхрана го менуваат составот на цревниот микробиом“.

Сега се смета дека повеќе од милијарда луѓе ширум светот се дебели, што доведува до зголемен ризик за мноштво различни здравствени проблеми, од рак до срцеви заболувања. Знаејќи повеќе за тоа како нашите мозоци и црева се зависни еден од друг може да направи огромна разлика во ефикасно спречување и намалување на дебелината.

„Следното прашање на кое треба да се одговори е прецизниот механизам со кој микробиомот на цревата и мозокот комуницираат кај дебелите луѓе, вклучително и за време на губење на тежината“, рече биомедицинскиот научник Лиминг Ванг од Кинеската академија на науките.

„Кои специфични цревни микробиоми и региони на мозокот се клучни за успешно слабеење и одржување на здрава тежина?

Истражувањето беше објавено во Frontiers in Cellular and Infection Microbiology .
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани