XMM-Newton X-ray сателитот снима „вселенска детелина“ од нова перспектива
  Објавено на
share

 

XMM-Newton X-ray сателитот снима „вселенска детелина“ од нова перспектива

XMM-Newton X-ray сателитот снима „вселенска детелина“ од нова перспективаXMM-Newton X-ray сателитот снима „вселенска детелина“ од нова перспектива

 

Астрономите открија џиновски кружни радио структури од непознато потекло околу неколку галаксии. Сега, новите набљудувања на таканаречената детелина сугерираат дека е формирана од судир на група галаксии.

Проучувањето на овие структури, колективно познати како ORC (непарни радио кругови), од поинаква перспектива им овозможи на научниците можност да проучат сè, од суперсонични ударни бранови до однесувањето на црните дупки.

„Ова е првпат да ги набљудуваме емисиите на Х-зраци поврзани со ОРЦ“, рече Есра Булбул, астрофизичар од Институтот за вонземска физика Макс Планк во Гарчинг, Германија, кој ја водеше студијата. „Клучот за отклучување на тајната на раѓањето на шамрок недостасуваше“.

На 30 април беше објавен труд во кој се опишуваат резултатите во Astronomy and Astrophysics Letters. случајно откритие До 2021 година никој не знаел за ORC. Благодарение на подобрувањата во технологијата, радио анкетите станаа доволно почувствителни за да се забележат такви слаби сигнали. Во текот на неколку години, астрономите открија осум од овие чудни структури случајно расфрлани околу надворешниот дострел на галаксијата. Секоја е доволно голема за да содржи цела галаксија, а во некои случаи и повеќе галаксии. „Моќта потребна за генерирање на такво раширено радио зрачење е исклучително моќна“, рече Булбул.

„Некои симулации можат да ја репродуцираат формата, но не и силата. Нема симулации кои објаснуваат како да се создаде ORC“. Кога Булбул дозна дека ОРЦ не се изучува со неа, почнавме да ги пробиваме податоците од Проширеното истражување на рентген со телескопски низи за сликање. Врз основа на време на набљудување од помалку од 7 минути, тие забележале емисии на Х-зраци кои се чини дека доаѓаат од трифолија. Ова им даде моќ да соберат поголем тим и да обезбедат дополнително време на телескоп на нејзината мисија ESA (Европска вселенска агенција), XMM-Newton, со придонеси од НАСА.

Времето што ни беше доделено беше околу пет и пол часа, а податоците пристигнаа доцна вечерта во ноември“, рече Булбул. „Го препратив до Xiaoyuan, а тој дојде во мојата канцеларија следното утро и рече,

Го најдов!'' Не можев да се воздржам, а да не навивам!'' „Имавме навистина среќа“, рече Џанг. „Набљудувањата на eROSITA покажаа некои веродостојни извори на точка на Х-зраци во близина на ORC, но не и широко распространетата емисија забележана со XMM-Newton. Излегува дека не можела да потекнува од лист од детелина. галактички галаксија Емисиите на Х-зраци ја следат дистрибуцијата на гас во кластерот на галаксијата, како полициска лента околу местото на злосторството. Посебни групи кои беа доволно блиски за да се соединат со нив падне навнатре, загревајќи го влезниот гас, колку е поголема масата на системот, толку е поголема температурата на гасот. степени Целзиусови. „Од овие мерења, можеме да заклучиме дека Cloverleaf ORC е домаќин на околу 12 галаксии кои се привлекуваат една кон друга, што е во согласност со она што го гледаме на сликите со длабока видлива светлина“, рече Џанг. Та. Истражувачите веруваат дека нуклеарната фузија можеби создала ударни бранови, забрзани честички и емитирала радио бранови. „Галаксиите постојано се во интеракција и се спојуваат“, рече Ким Вивер, научник на проектот НАСА XMM-Њутн во Центарот за вселенски летови на НАСА Годард во Гринбелт, Мериленд. Тој не бил вклучен во оваа студија. „Сепак, изворот на забрзаните честички е непознат. Една интересна идеја за силниот радио сигнал е дека резидентните супермасивни црни дупки доживеале екстремна активност во минатото, а оваа древна активност Ова значи дека преостанатите електрони од тенастанот“настанот“ беа повторно забрзани со ова спојување. Спојувањата на галактичките групи се вообичаени, но ОРЦ се исклучително ретки. И сè уште е нејасно како овие интеракции предизвикуваат толку моќни радио емисии. „Фузијата е столбот на формирањето на структурата, но има нешто посебно во овој систем што ги зголемува радиоемисиите“, вели Булбул.

„Во моментов не можеме да кажеме што е тоа, па ни требаат се подетални податоци и од радиотелескопите и од телескопите со рендгенски зраци. Иако истражувачкиот тим ја реши мистеријата околу природата на ORC на Cloverleaf, тој исто така покрена и други прашања. Тие планираат поблиску да го проучуваат Шамрок за да најдат одговори. „Во овие интеракции се вклучени сите видови наука, така што можеме да научиме многу од потемелни набљудувања“, вели Вивер. „Сосема сè со што се занимаваме во вселената е спакувано во ова мало пакување. Тоа е како мини-универзум“.

Image

извор: http://dx.doi.org/10.1051/0004-6361/202449900
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани