ГОРАН КАЛОЃЕРА СО СТАТУС КОН НОВАТА МАКЕДОНСКА ВЛАСТ
  Објавено на
share

ГОРАН КАЛОЃЕРА СО СТАТУС НА ФЕЈСЗБУК - ПРОЧИТАЈТЕ

Ова што го гледате на сликата, драги Македонки и Македонки, Медалот е заслуга за Македонија.

Никогаш до сега не сум го носел, едноставно го прифатив како признание за моите заслуги за македонската наука. За ред, во однос на тоа што ќе побарам мислење од македонскиот народ, а не од владејачките структури, тоа е следново: барам јас, дајте и и на мојата сопруга македонско државјанство.

Глупаво за многумина, многу ми е важно. Што се однесува до мене, јас сум Македонец од 1980 година, основач сум на македонистиката во Риека, надворешен член на Друштвото на македонските писатели, почесен доктор на Универзитетот СВ. Кирил и Методиј, основач на лекторатот по македонски јазик на Филозофскиот факултет во Риека, надворешен член на Македонската академија на науките и уметностите, почесен професор на Универзитетот во Риека Имам објавено 41 книга, од кои триесет се поврзани со македонскиот јазик студии. Основач сум на Хрватско-македонскиот јазичен, книжевен и културен симпозиум за односи, кој резултираше со пет симпозиуми, но и зборници.

Во сето ова ја имав поддршката и поддршката од мојата сопруга, редовен професор по американски студии на Филозофскиот факултет во Риека, која одржа низа предавања и објави неколку текстови за врските меѓу Македонците и нивната дијаспора во светот. Човекот ги знае своите граници и досег. Моите се при крај, а како да го заокружам мојот научен циклус како македонист ако не со добивање државјанство. Со македонскиот народ сум од 1980 година до денес. И во добро и во лошо. Моја желба е тој циклус да го завршам со добивање државјанство (јас и сопругата). Сега му се обраќам на македонскиот народ, ако ме поддржувате, дајте ми палци, ако не, палци надолу. Во зависност од вашите реакции, ќе ги преземам следните чекори. И конечно, морам да бидам малку злобен, во овие 40 и повеќе години многу македонски пријатели ми рекоа дека тоа требало да се случи одамна, без јас да прашам.

Сега барам. Па да видиме како дише народот и како тие што владеат.

линк од објавата

https://www.facebook.com/photo/?fbid=7778879578873098&set=a.305667009527763

No photo description available.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани