8-ТЕ НАЈГОЛЕМИ ПРЕВАРАНТИ НА СИТЕ ВРЕМИЊА
  Објавено на
share

8-ТЕ НАЈГОЛЕМИ ПРЕВАРАНТИ НА СИТЕ ВРЕМИЊА

 

1. Чарлс Понзи - Оригиналната шема на Понзи, Чарлс е роден во Италија во 1882 година и емигрирал во Соединетите држави во раните 1900-ти, каде што се впуштил во серија сомнителни потфати пред да ја осмисли својата измамничка шема.

Во доцните 1910-ти, Понзи им вети на инвеститорите 50% профит во рок од 45 дена или 100% профит во рок од 90 дена, искористувајќи ја идејата за арбитража што вклучува меѓународни купони за поштенски одговор. Кога некое лице добило писмо од странство, добило и IRC што може да го откупи за да испрати одговор. Понзи се осврна на идејата за купување IRC во една земја и нивна размена во друга земја, каде што вредноста беше поголема.

Image

Тој ги привлече инвеститорите со ветување дека ќе им ги удвои парите во рок од неколку месеци. Сепак, шемата на Понзи беше неодржлива и заснована на погрешна премиса. Наместо да инвестира во купони за поштенски одговор, тој ги искористи парите на новите инвеститори за да им плати поврат на претходните инвеститори, создавајќи фасада на профитабилност. Оваа структура се потпираше единствено на приливот на нови инвестиции за да ги одржи исплатите.

Шемата се разоткри во 1920 година кога истражувачките новинари и финансиските власти почнаа да ја доведуваат во прашање легитимноста на операциите на Понзи. Како што се намалуваше протокот на нови инвеститори, Понзи повеќе не можеше да ги задоволи зголемените барања за поврат. На крајот, неговата измамничка шема пропадна, предизвикувајќи катастрофални загуби за илјадници инвеститори.

Понзи беше осуден поради федерални и државни обвиненија за измама и измама на инвеститори од околу 7 милиони долари, објави Телеграф. Сепак, некои извори ги проценија загубите на инвеститорите до 20 милиони долари.

 

2. Бернард Еберс - Како извршен директор на неговата компанија, WorldCom, Еберс беше почитуван како визионерски лидер, водејќи ја компанијата кон огромен успех во текот на 1990-тите. Меѓутоа, под фасадата на просперитетот, се организираше огромна сметководствена измама.

Image

Во раните 2000-ти, беше откриено дека WorldCom се вклучил во елаборирана шема за зголемување на својот профит за милијарди долари преку измамнички сметководствени практики. Еберс, воден од желбата да ја одржи цената на акциите на компанијата и неговото лично богатство, ја надгледуваше манипулацијата со финансиските извештаи, криењето на трошоците и зголемувањето на приходите за да ги измами инвеститорите и регулаторите.

Еберс го прерасна WorldCom во втората по големина телекомуникациска компанија на долги растојанија во САД, главно со стекнување на помали компании. Иако преземањата ја оставија компанијата во долгови, Еберс ја задржа фасадата на профитабилност преку капитализирање наместо трошење на вообичаените оперативни трошоци.

Скандалот на крајот излезе на виделина во 2002 година, што доведе до банкрот на WorldCom, кој беше еден од најголемите во историјата на САД во тоа време. По откритието, цените на акциите на WorldCom паднаа во слободен пад, паѓајќи од 64 долари по акција на околу 1 долар, според Тајм.

Инвеститорите загубија приближно 180 милијарди долари, а 30.000 луѓе останаа без работа како резултат. Еберс беше прогласен за виновен за организирање на измамата и беше осуден на 25 години затвор во 2005 година.

 

3. Лу Перлман - Малку луѓе се снаоѓаа подобро од Backstreet Boys и 'NSYNC во 1990-тите, освен можеби Лу Перлман - човекот кој ги започна нивните кариери. Перлман направи мрежа од измами со пари, вклучително и наводно откинување на двата бендови како нивни менаџери, како и вмешаност во Понзи шема.

Image

Trans Continental Airlines Travel Services Inc. беше илузија и „камен-темелник на Понзи шемата на Перлман“, објави Холивуд Репортер. Според публикацијата, Перлман го искористил за да измами 1.700 инвеститори од пријавени речиси половина милијарда долари - иако некои извори велат дека сумата е поблиску до 300 милиони долари.

На крајот, Перлман беше уапсен во 2007 година. Тој отслужуваше 25-годишна затворска казна, но почина додека беше во притвор во 2016 година. на Медоф.

„Па, Берни, мислам, тој немаше ништо што навистина заработуваше“, рече Перлман. „Тој немаше вистински начин да заработи пари, но јас ја имав музиката. „Бекстрит бојс“ заработи повеќе од 50 милиони долари Јас, се разбира, го добив своето парче, и тоа беше многу убаво и многу значајно.

 

4. Берни Медоф: Медоф ја оркестрирал најголемата Понзи шема во историјата, измамувајќи илјадници инвеститори од околу 65 милијарди долари. Основачот на Bernard L. Madoff Investment Securities, тој ги привлече инвеститорите со ветувања за високи и стабилни приноси. Работењето на Медоф се потпираше на нови инвестиции за да им плати поврат на претходните инвеститори, создавајќи илузија за успешен бизнис.

Image

Шемата пропадна во 2008 година за време на Големата рецесија, кога пазарните услови доведоа до пораст на барањата за повлекување што Медоф не можеше да ги исполни. Тој беше уапсен во декември 2008 година и се изјасни за виновен за 11 федерални кривични дела, вклучително и измама со хартии од вредност и перење пари. Во 2009 година, Медоф беше осуден на 150 години затвор.

Неговите злосторства уништија безброј животи, бришејќи ги заштедите на многу индивидуални инвеститори, добротворни организации и институционални клиенти.

 

5. Енрон - Кенет Леј беше американски бизнисмен најпознат како основач и извршен директор на корпорацијата Енрон, некогаш многу почитувана енергетска компанија. Тој беше препознаен како истакната личност во енергетската индустрија и поборник за дерегулација.

Image

Џефри Скилинг беше клучна фигура во Енрон, работејќи како нејзин извршен директор. Тој беше познат по својот интелект и иновативни идеи за преобликување на бизнис моделот на Енрон, трансформирајќи го во трговска моќ. Умешноста беше движечка сила зад агресивното проширување на Енрон на различни пазари, вклучувајќи тргување со енергија и деривати.

Измамата оркестрирана од Леј, Скилинг и други директори на Енрон вклучуваше сложена мрежа на сметководствени измами и измамнички финансиски практики. Тие вештачки ги надуваа приходите на компанијата, ги прикриваа долговите преку вонбилансни субјекти и манипулираа со енергетските пазари за да создадат илузија на профитабилност.

Цените на акциите на Енрон пораснаа и таа беше прославена како симбол на корпоративниот успех сè додека не се открие вистината.

Нивните измамнички постапки доведоа до колапс на Енрон во 2001 година, што резултираше со огромни финансиски загуби за инвеститорите, вработените ги губат своите работни места и пензиите и ја разниша довербата на јавноста во корпорациите и финансиските пазари. Леј и Скилинг се соочија со правни последици, вклучително и пресуди за повеќе обвиненија за измама со хартии од вредност и заговор.

 

6. Џејмс Пол Луис Џуниор - Луис управувал со Финансиските советодавни консултанти со седиште во округот Оринџ и им ветил на инвеститорите годишни приноси од 18 до 40 проценти, според соопштението од 2005 година од Министерството за правда на САД.

Image

Иако тој им кажа на инвеститорите дека ќе ги искористи парите за купување и продавање на загрозени бизниси, да дава комерцијални заеми, да закупи медицинска опрема и да финансира премии за осигурување, Луис имаше други планови за парите. Луис ги користеше средствата на инвеститорите за да го финансира својот раскошен начин на живот и да ја одржи илузијата за профитабилност, плаќајќи им поврат на раните инвеститори користејќи пари на новите инвеститори.

Како што се ширеше шемата, така се зголемуваше и големината на измамата, привлекувајќи огромна мрежа на доверливи поединци кои бараат финансиски раст. Луис ги искористи околу 300 милиони долари за да се „збогати себеси и другите“. Тој, наводно, купувал домови и луксузни автомобили, инвестирал во други компании со пари на инвеститорите и користел средства од FAC за тргување со фјучерси на валута.

Седум години никој не успеа да ја забележи инвестициската измама. На крајот, повеќе од 3.000 инвеститори беа повредени и жртвите изгубија најмалку 50 милиони долари, според соопштението. Во 2005 година, Луис се изјасни за виновен за измама по пошта и перење пари. Тој доби 30 години затвор.

 

 7. Џеј Дејвид Доминели - Доминели ги намами инвеститорите со ветувања за високи приноси играјќи на девизниот пазар, објави Тајмс. Овие пазари се озлогласено нестабилни, но Доминели успеа да оствари профит во раните години од 3 проценти или повеќе месечно.

Image

Но, доминото на крајот падна, почнувајќи од декември 1983 година, кога проверките почнаа да отскокнуваат. И во 1984 година, J. R03;R03;David & Company банкротира. До моментот кога Доминели се изјасни за виновен за измама по пошта, стечајна измама и затајување данок на доход во 1985 година, владата процени дека тој можеби изгубил 80 милиони долари од парите на инвеститорите во неговата шема Понзи, објави Тајмс во 1987 година. Доминели почина во 2009 година.

 

8. Том Петерс: Петерс ја организирал шемата Понзи од 3,65 милијарди долари, која му донесе 50-годишна затворска казна во федерален затвор, што е најдолго нарачано за финансиска измама во историјата на Минесота, според резимето на случајот на Министерството за правда.

Image

Користејќи ја својата компанија, Petters Company Inc., Петерс наводно ги намамил инвеститорите со идејата да купува стока и да ја препродава на трговците на мало со профит. Наместо тоа, Петерс ги насочувал парите на инвеститорите за да им плаќа на други инвеститори, луѓе кои му помагале во измамите со пари, бизниси што ги поседувал и да го финансира неговиот раскошен начин на живот, соопшти Министерството за правда.

Информаторот, ко-заговорникот Деана Колман, им кажа на органите на редот во 2008 година за шемата Понзи вредна повеќе милијарди долари и рече дека таа трае најмалку 10 години. На крајот, Петерс беше прогласен за виновен по 10 точки од обвинението за жица, три точки за измама по пошта, едно обвинение за заговор за извршување на пошта и жица измама, една точка за заговор за перење пари и пет точки од обвинението за перење пари.

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани