Прекрасниот главен град кој е „најмалку познат“ во Европа
  Објавено на
share

 

Прекрасниот главен град кој е „најмалку познат“ во Европа

Речиси беше срамнет во 1963 година од земјотрес - но се издигна од катастрофата и блогерите за патувања се радуваат на неговата привлечност.

 
Поглед на Камениот мост во Скопје

 

 

Скопје во Северна Македонија е ѕвезда во подем со блогери за патувања(Слика: Гети)

И покрај тоа што многу луѓе никогаш не ни слушнале за овој европски главен град, Скопје има апсолутно неверојатна историја.

Припадна на низа империи - вклучувајќи ги римските, византиските, отоманските и неодамна југословенските.

Но, во 1991 година, сè повторно се промени кога Северна Македонија ја стекна својата независност и Скопје стана нејзин главен град.

 

До 300-тите градот бил главен град на провинција на Римската империја, но, и покрај неговата старост, градот изгледа модерно поради трагична причина.

Во 1963 година, катастрофален земјотрес уништи 75 отсто од нејзините згради и уби повеќе од 1.000 луѓе.

Министерство за надворешни работи и Мост за слобода

Архитектурата има фасцинантна приказна зад себе(Слика: Гети)

Но, градот обновен и 61 година од него стана ѕвезда во подем за туристите кои ги охрабруваат другите да патуваат до она што Телеграф го нарече „најмалку познат главен град на Европа“.

Познат е по многу, многу споменици. Другите посетители се привлечени да го истражуваат нејзиниот мега пазар - Старата чаршија - кој е еден од најголемите пазари на Балканот.

И иако нема крајбрежје - бидејќи тоа е земја без излез на море - во близина има неверојатно езеро: езерото Матка.

Патувачката блогерка Ками - која ја води веб-страницата Kami & The Rest of the World - објасни повеќе за градот што постојано ја привлекува.

Таа рече: „Додека поголемиот дел од градот е само случајна област со станбени блокови и куќи расфрлани наоколу без реално урбанистичко планирање, центарот е вистинско игралиште за мене.

Скопје, Македонија – Центар на градот

Околу 75 отсто од зградите во градот беа уништени во земјотрес(Слика: Гети)

Споменикот на Александар Македонски во Скопје - Македонија

Градот е познат по многубројните споменици(Слика: Гети)

„Старите, но новите градби кои се обидуваат да личат на златното старо минато, неброениот број чудни статуи и згора на тоа вистински скапоцени камења на бруталистичката архитектура.

„И ако одите малку подалеку, одеднаш сте во чаршијата, толку поразлично од било што друго! Во Скопје има само толку многу работи што можат да ве окупираат барем 2-3 дена!“.

Колешката блогерка за патувања - Дама во Лондон - се согласи дека Скопје е неверојатно место за посета.

Таа рече: „Главниот град на Северна Македонија има изобилство на историја и богат културен пејсаж за возбудување. 

„Тоа е едно од најдобрите места за патување на Балканот“. 

Други обожаватели ја посетија веб-страницата за преглед на патувања TripAdvisor за да зборуваат за нивните искуства од градот - вклучувајќи го и пазарот кој е оценет како втора најдобра работа во градот од страна на веб-локацијата.

Еден рече: „Старата чаршија е повеќе од само пазарни тезги и продавници. 

„Во овој лавиринт од калдрмани улици и улички, може да се најдат галерии, џамии, музеи, традиционални и модерни ресторани и барови, многу кафулиња со одлично турско кафе, и секако традиционална опрема и сувенири.

https://www.express.co.uk/news/world/1906927/beautiful-Skopje-europe-least-known

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани