Кралското семејство Османоглу, династијата која владеела со Отоманската Империја уште од 1299, се уште постои.
  Објавено на
share

  Кралското семејство Османоглу, династијата која владеела со Отоманската Империја уште од 1299, се уште постои. 

По Ататурк се прогонети, некои поединечно се вратија и живеат во Турција, но, претежно се надвор ... и да, наликуваат на скандинавци ... има зошто, знае по нешто и википедија. 

 

 Семејството Османоглу се членови на историската куќа на Осман (Отоманската династија), која била истоимената и единствена владејачка куќа на Отоманската империја од 1299 година до формирањето на Република Турција во 1923 година.

Семејството Османоглу
Место на потекло Отоманската империја
Тековна глава Харун Осман
Членови Види Отоманска династија
Поврзани семејства Династијата Мухамед Али
Разлики Владејачка династија
Традиции сунитскиот ислам

Имаше 36 отомански султани кои владееле со Империјата, и секој од нив бил директен потомок преку машката линија на првиот османлиски султан, султанот Осман I. По депонирањето на последниот султан , Мехмед VI , во 1922 година, и последователното укинување на Отоманскиот калифат во 1924 година, членовите на царското семејство биле принудени на егзил. Нивните потомци сега живеат во многу земји низ Европа, како и во Соединетите Американски Држави, на Блискиот Исток, а бидејќи сега им е дозволено да се вратат во својата татковина, многумина сега живеат и во Турција. Кога беше во егзил, семејството го усвои презимето Османоглу, потребен цитат ] што значи „син на Осман “, по основачот на Домот на Осман и директен предок на сите сегашни членови на семејството.

Поглавари на домот на Осман од 1923 година 

 

Отоманската династија била протерана од Турција во 1924 година. [1] На женските членови на династијата им било дозволено да се вратат по 1951 година, 1] а на машките членови по 1973 година . на османлискиот престол по укинувањето на султанатот на 1 ноември 1922 година . на пример, Ертугрул Осман рече „Демократијата добро функционира во Турција“. [3]

 • Мехмед VI , последен отомански султан (1918–1922), потоа 36-ти поглавар на домот на Осман во егзил (1922–1926). [2]
 • Абдулмеџид II , братучед на Мехмед VI. Последен отомански калиф (1922–1924), а потоа 37-ми поглавар на домот на Осман по смртта на Мехмед VI Вахидедин (1926–1944). [2]
 • Ахмед Нихад , 38-ми поглавар на домот на Осман (1944–1954), внук на султанот Мурад В. [2]
 • Осман Фуад , 39. поглавар на домот на Осман (1954–1973), полубрат на Ахмед IV Нихад. [2]
 • Мехмед Абдулазиз , 40-ти поглавар на домот на Осман (1973–1977), внук на султанот Абдулазиз . [2]
 • Али Васиб , 41-ви поглавар на домот на Осман (1977–1983), син на Ахмед IV Нихад. [2]
 • Мехмед Орхан , 42. поглавар на домот на Осман (1983–1994), внук на султанот Абдул Хамид II . [4]
 • Ертугрул Осман , 43. поглавар на домот на Осман (1994–2009), внук на султанот Абдул Хамид II. [3] Тој е познат во Турција како „Последниот Отоман“.
 • Бајазид Осман , 44-ти поглавар на домот на Осман (2009–2017), правнук на султанот Абдулмеџид I. [5]
 • Дундар Али Осман , 45-ти поглавар на домот на Осман (2017–2021), правнук на султанот Абдул Хамид II.
 • Харун Осман , 46-ти шеф на домот на Осман (2021–сега), правнук на султанот Абдул Хамид II.

Тековна глава

Харун Осман Османоглу
Осман во 2022 година
Глава на семејството Османоглу
Термин 18 јануари 2021 година – денес
Претходник Шехзаде Дундар Али Осман
 
Роден Харун Осман, 22 јануари 1932 година (92 години) Дамаск , Сирија
Сопружник Фаризет Ханим
Деца Орхан Османоглу
Абдулхамид Кајихан Османоглу
Нурхан Османоглу
Куќа Царската куќа на Осман
Татко Шехзаде Мехмед Абдулкерим
Мајка Нимет Ханим
Религија сунитскиот ислам

Харун Осман Османоглу (роден на 22 јануари 1932 година) е сегашен шеф на Домот на Осман.

Таткото на Осман бил Шехзаде Мехмед Абдулкерим , единствениот син на Шехзаде Мехмед Селим , најстариот син на Абдул Хамид II . [6] Во 1924 година, кога членовите на Отоманската династија биле протерани, тие заминале за Бејрут . Мехмед Абдулкерим почина во 1935 година во Дамаск и ги остави своите две деца, родени во 1930 и 1932 година, сираци на млада возраст. Дедото на Осман, Мехмед Селим, починал во 1937 година. Семејството се вратило во Истанбул од егзил во Дамаск во 1974 година, веднаш откако на членовите на династијата им било дозволено да се вратат во својата татковина. Осман станал шеф на Отоманската династија во 2021 година по смртта на неговиот постар брат Дундар Османоглу . [7] Живее во Истанбул и има девет внуци. [8]

По повод смртта на неговиот брат, турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган му телефонираше на Харун Осман за да му изрази сочувство на семејството. Според француската веб-страница на ТРТ : „Османоглу му се заблагодари на претседателот Ердоган и рече дека секогаш се молел за него. За време на телефонското интервју беше разговарано за серијата „ Пајтахт Абдулхамит “ што се емитува на ТРТ 1. Харун Османоглу рече дека ја следи серијата. [9]

Харун е оженет со Фаризет Ханим, од која има два сина и една ќерка:

 • Шехзаде Орхан Османоглу (роден Дамаск , 25 август 1963 година [10] ), оженет на 22 декември 1985 година со Нуран Јилдиз Ханим (роден во 1967 година), [10] и има еден син и четири ќерки:
  • Нилхан Османоглу Султан (роден Истанбул , 25 април 1987 [10] ), се оженил во Истанбул на 22 септември 2012 година за Дамат Мехмет Бехлул Ватансевер и има една ќерка и еден син:
   • Ханзаде Ханимсултан Ватансевер (роден на 2 јули 2013 година) [11]
   • Султанзаде Мехмет Вахдетин Ватансевер (роден на 14 октомври 2014 година) [12]
  • Шехзаде Јавуз Селим Османоглу (роден Истанбул , 22 февруари 1989 година [10] ), оженет на 4 јули 2021 година за Дамла Ишик; [13]
  • Нилуфер Османоглу Султан (роден во Истанбул , 5 мај 1995 година [10] ), оженет на 12 јуни 2021 година за Мелих Баштуг; [14]
  • Берна Османоглу Султан (родена во Истанбул , 1 октомври 1998 година [10] )
  • Асјахан Османоглу Султан (роден во Истанбул , ... ... 2004 година)
 • Нурхан Османоглу Султан (роден Дамаск , 20 ноември 1973 [10] ), прво се оженил во Истанбул на 15 април 1994 година [10] и подоцна се развел од Дамат Самир Хашем бег (роден на 24 јануари 1959 [10] ), без проблем, и второ се оженил со Дамат Мухамед Амар Сагерџи бег (роден 1972 година), и има еден син и една ќерка:
  • Султанзаде Мухамед Халил Сагерџи бег (роден 2002 година)
  • Сара Сагерчи Ханимсултан (родена 2004 г.)
 • Шехзаде Абдулхамид Кајихан Османоглу Ефенди (роден на 4 август 1979 година [10] ), се оженил со Валаа Османоглу, [15] и има два сина:
  • Шехзаде Харун Османоглу Ефенди (роден на 1 декември 2007 година) [15]
  • Шехзаде Абдулазиз Османоглу Ефенди (роден на 12 август 2016 година) [16]

 

 

 Повторно оживување на интересот за османлиското семејство

 Image

 

 

 

Членови на семејството, вклучувајќи ги Шехзаде Омер Фарук и Сабиха Султан

Од почетокот на 21 век, постои зголемен интерес за живите членови на отоманското семејство, и во Турција и во странство. [17]

Во 2006 година, членовите на семејството се сретнаа во палатата Долмабахче за презентација на документарниот филм Osmanoğlu'nun Sürgünü ( Отоманскиот егзил ) во продукција на ТРТ ( Турска радио и телевизија ). [18] Овој документарец ги следел приказните на членовите на отоманското семејство кои заминале во егзил во 1924 година, по формирањето на Турската Република и укинувањето на Отоманскиот калифат. Потоа ги следи приказните на нивните потомци, кои сега живеат во Турција, Европа, Пакистан, Индија, Северна Америка и низ Блискиот Исток. Опширното покривање на овој настан, а успехот на документарната серија драматично го подигна профилот на Царското семејство. [17] [19]

Според „Њујорк тајмс“ , историчарите рекоа дека покажувањето на почит на погребот на царскиот принц Ертугрул Осман во септември 2009 година беше „семинален момент во рехабилитацијата на Отоманската империја“. [20]

Популарноста на историската телевизиска серија Payitaht Abdulhami за Отоманската империја значително порасна во последните години во Турција, а турската влада под Ердоган поттикна носталгија за големината на поранешната империја, која понекогаш се нарекува „ нео-отоманизам“. '. [21] [22]

Без исклучок, сите високи членови на царското отоманско семејство биле протерани во 1924 година. Повеќето никогаш претходно не ја напуштиле својата татковина и сите биле принудени да направат нов живот во странство. Семејството замина од железничката станица Сиркечи и ќе се растури низ Европа, САД, Блискиот Исток и Азија. Во егзил, семејството живеело во сиромаштија. [24] Бидејќи поранешниот османлиски султан Мехмед VI Вахидедин се населил во Сан Ремо , многу членови на семејството се собрале во Јужна Франција. По кратко време живеење во Швајцарија , последниот калиф на исламот, царскиот принц ( Шехзаде ) Абдулмеџид II , исто така се преселил во Француската ривиера , населувајќи се во Ница . Турската Република на прогонетите членови на отоманското семејство им издаде патни исправи, но тие важеа само една година. Затоа, до 1925 година, членовите на семејството повеќе не можеа да патуваат. Принцот ( Шехзаде ) Али Васиб Ефенди апелираше до француската влада и успеа да добие учтив пасоши за нив. Француската влада издаде пасоши и на децата на членовите на семејството кои се родени во егзил. Во годините по укинувањето на егзилот во 1973 година, многу членови на отоманското семејство добија турско државјанство и имаат турски пасоши. 

undefined

 

 

 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани