Москва се закани дека имотот на западот може да биде запленет
  Објавено на
share

 

Москва се закани дека имотот на западот може да биде запленет 

Русија задржува „широк арсенал на контрамерки“ во случај нејзиниот имот да биде запленет на Запад, предупреди Министерството за надворешни работи.  
Западниот имот може да биде запленет - Москва

Русија има „широк арсенал“ на политички и економски контрамерки за да одговори на потенцијалната конфискација на нејзините суверени средства, вклучително и запленување на западниот имот во Русија, изјави портпаролката на Министерството за надворешни работи Марија Захарова.

Лидерите на земјите од Групата седум (Г7) се согласија на минатонеделниот самит во Апулија, Италија, да ја искористат каматата од замрзнатите руски средства за да обезбедат заем од 50 милијарди долари за Киев.

Захарова истакна дека Русија има „значителна“ сума на западни средства и имот под нејзина јурисдикција. 

„Сето тоа може да биде предмет на руска одмаздничка политика и одмазднички акции. Арсеналот на политички и економски контрамерки е широк“, им рече таа на новинарите на редовниот брифинг со новинарите во средата.

Русија, сепак, нема да ја открие природата на одмаздничките акции, додаде Захарова.

Земјите од Г7 начелно го одобрија американскиот план да и обезбеди на Украина заем од 50 милијарди долари за замрзнати руски средства, за да му помогне на Киев да купи оружје и да ја обнови оштетената инфраструктура.

Идејата е да се користат речиси 300 милијарди долари руски суверени фондови замрзнати на Запад по конфликтот во Украина во 2022 година, како основа за заемот. Земјите од Г7 би ги користеле профитите од средствата за покривање на каматата на долгот.

Најголем дел од замрзнатите средства се чуваат во ЕУ. Американскиот министер за финансии Џенет Јелен неодамна изјави дека профитот заработен од имобилизираните руски средства изнесува околу 3-5 милијарди долари годишно.

Г7 има намера да ги исплати средствата преку повеќе канали, насочувајќи ги кон војската, општиот буџет и потребите за реконструкција на Украина.

Сепак, остануваат несогласувања меѓу САД и нивните сојузници за тоа кој ќе ги носи ризиците од заемот доколку западните влади ја загубат контролата врз руските средства.

Москва постојано изјави дека ќе го третира секој обид за нивно допирање како кражба и ќе возврати.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани