ШТО ПРАВИШ? - НИШТО. приказна за мудриот маж
  Објавено на
share

ШТО ПРАВИШ? - НИШТО!

 

приказна за мудриот маж


Ја косев тревата денес, и откако ја искосив седнав даисспијам ладно пиво.
Денот беше навистина доста убав, а пијалокот предизвика созерцание, длабоко размислување.

Жена ми помина, ме гледа и ме праша што правам,
и реков: „Ништо“.

Причината зошто реков „ништо“ наместо „си размислувам“ е затоа што таа тогаш би прашала: „За што размислуваш?

Во тој момент ќе требаше да објаснам дека мажите длабоко размислуваат за различни теми, што би довело до други прашања. Конечно размислував за едно старо прашање: Дали породувањето е поболно од клоца во јајцата на мажот. Жените секогаш тврдат дека породувањето е многу поболно од машкото клоцање во орев, но како би можеле да знаат?

Па, по уште едно пиво, и некое потешко дедуктивно размислување, дојдов до одговор на тоа прашање. Да те клоцаат по јајца е поболно од раѓањето бебе, а иако очигледно не можев да знам, еве ја причината за мојот заклучок:
Една година или повеќе по породувањето, жената често ќе каже: „Можеби е убаво да се има уште едно дете“. Но, никогаш не слушате момче да каже: „Знаете, мислам дека би сакал уште еден удав во ташаците“.

Време е за уште едно пиво. Потоа можеби дремка.

Непознат автор~КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани